Порекло презимена Веселић

14. фебруар 2012.

коментара: 3

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ВЕСЕЛИЋИ

Веселићи воде поријекло од Курепа из Тушиње, гдје су и живјели, а одатле су се преселили у село Селац код манастира Довоље на десној обали ријеке Таре. Док су живјели у Селцу, од њих су се одвојили огранци ЈАЊУШИ-ЈАЊУШЕВИЋИ и АДАМОВИЋИ. Први су се одселили у Бабине, а други у Грнчарево. Ту се у њихову околину досели један дио Веселића, а дио који је остао у Селцу помре од куге. Једино је остао у животу Мијајло Божов, који се из Селца пресели у Потпеће; ту се настанио и добио надимак Шабо, јер се ругао некој були која је кукала за умрлим братом Шабом, по чему га прозову Шабом, а његове потомке Шабовићи. Мијајло-Шабо је имао синове Новака, Милоша и Ђорђија. Новак и Милош немају потомака, а Ђорђијев син Панто се преселио у Никшић 1878. године и од њега су тамошњи Шабовићи.

Славе Мратињдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Borislav Veselic

    Postovani
    ovo su nasa saznanja o poreklu Veselica

    Po predanju preci naše porodice potiču iz Nevesinja u starojsrpskoj Xercegovini gde su živeli sredinom XVIII (18) veka.
    Bilo je sedmorica braće i jedna sestra. U jednom sukobu nevesinjski beg ubije jednog brata, našto ostala braća ubiju i samog bega.
    Preplašeni zbog osvete svi zajedno pobegnu u selo Xan-kola kod Banja Luke, a odatle odlaze u selo Prosjek gde ybog sigurnosti porodice nastaje deoba braće.

    Najstariji brat GOJO odlazi u selo Kriškovce i uzima drugo prezime i od koga potiče porodica GAJIĆ.
    Drugi brat JEZDIMIR odlazi u SVINJAR današnji Srbac i od koga potiče porodica JEZDIMIR.
    Treći brat JANKO odlazi u Srbiju dok četvrti brat ostaje kao kovač u selu Prosjek i od koga potiče porodica Novković.
    Peti i šesti brat odlaze u susedno selo KOLJANI i od kojih potiče naša porodica VESELIĆ.

    Prezime VESELIĆ se prvi put pojavljuje sredinom XIX (19) veka, a austrougarske vlasti nakon aneksije Bosne upisuju Srbe iz Nevesinja ko porodicu VESELIĆ.

    Krsna slava je 16.11. Djurdjic

  2. Goran Jezdimir

    Imate li podatak kako su se Veslici prezivali prije dolaska u Bosnu.
    Jezdimirima je slava Djudjevdan ,ako su ista familija trbali bi da im je i slava ista.Molio bih da mi kazete odakle ste dobili ove podatke.

  3. Goran Jezdimir

    Moj otac je Jezdimir (prezime )roden u Kukulje .Ovo sto ste napisali ima logike .Jedina stvar do koje sam ja dosao istrazivajuci svoje stablo da Prezime Jezdimir postoji i u Rumuniji i da se mnogo Jezdimira iselilo u USA pocetkom 19 Vijeka. Sada kako to da ima jezdimira i Tamo?