Balaban

13. februar 2012.

komentara: 8

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Vojislav Ananić

    BALABAN. Utvrđeno je da su se doselili iz nekoga udaljenoga kraja, i da su vrlo razgranata porodica po sjeverozapadnoj Bosni. “Poznati su po jednome svojstvu, koje je zajedničko svima, duševna i tjelesna tromost. Rugaju im se zbog njihova osobita rastegnuta i mrtva govora. S ovim se slaže i njihovo ime, koje po turskomrječniku… znači medvjeda, ali i čovjeka, koji je kao medvjed” (4, 249).
    U osnovnom značenju riječ balaban se tumači: krupan, nezgrapan čovjek, odnosno krupan, snažan (čovjek ili životinja), te “cirkuski medvjed” (50, 117).
    “Bosanska njihova matica mislimo da je ovaj kraj. Jedno selo u Staroj Srbiji za 15 km sjeveroistočno od Prištine zove se Balaban. Osim ovoga mi možemo tražiti njihovu postojbinu u ovim krajevima i po Samiju, koji kaže, da je balaban riječ bugarska. Radi poznatoga turskoga brkanja šta je srpsko, šta bugarsko, možemo uzeti, da je riječ u gornjem značenju poznata i među Srbima u Staroj Srbiji. Pa ipak nije sigurno, da su naši Balabani došli neposredno iz Stare Srbije. Mi smo našli bližu zemlju odakle bi mogli biti. U Crnoj Gori blizu Skadarskog jezera ima s lijeve strane Morače selo Balabani. Po Jirečeku (Istorija Srba, str. 173) ima na rijeci Zeti mnogo Petrovštaka, a taj dan slave i naši Balabani. I u Boki Kotorskoj ima Balabana i tu su sigurno došli iz Crne Gore. Tu, dakle, u Crnoj Gori, imamo tražiti porijeklo naših Balabana” (4, 249).
    Iz matične oblasti, tj. okoline Skadarskog jezera, Balabani su sa prvim talasom krenuli u potragu za plodnom zemljom. U Donjem Jelovcu i Čitluku smatraju se za najranije doseljenike. Slave Petrovdan.

    • Aleksandar

      Bilo je dosta Balabana u okolini Bihaća.

      • Ljiljana Lazetic ( rodjena Balaban)

        Tacno, moji su rodom iz sela Lipe i Teocaka izmedju Bihaca i Bosanskog Petrovca, Moj peadjed je bio jedinac i imao je samo jednog sina Danu, sa Anom Javor iz Slavonije. Deda Dane se ozenio sa Savkom Dosenovic, i imali su 8 dece, 4 sina i 4 kceri. Moj deda je umro jako mlad, od upale pluca za vreme drugog svetskog rata. Za vreme 8 Ofanzive su bili preseljeni u Vojvodinu, ali su se vratili na staro ognjiste.
        Posle ovog zadnjeg rata su napustili staru domovinu, i nastanili su se na podrucju Dervente i Bijeljine.

    • Danica

      Turski
      Srpski
      balaban

      gorko-slatko ili umočiti u med, a ne kao što je gore navedeno nezgrapno, tromo, a Balabani su sve, samo ne tromi……..

  2. Svetozar

    Prezime Balaban postoji i u Bugarskoj.

  3. Slobodan

    Postoji i selo Balabani (kao i balaban brdo odmah iznad njega) u hercegovini, nevesinjskoj opstini. Niko se u selu ne preziva Balaban. Ne znam kako je dobilo ime. Moja oba roditelja su iz tog sela.

    Ime Balabanian je takodje veoma zastupljeno kod Jermena.

  4. Marko

    Nemam licno veze sa prezimenom Balaban, ali upravo sam pogledao emisiju na Youtube-u sa gospodinom koji se zove Diogenis D.Valavanidis.
    Gospodin Valavanidis je poreklom Grk koji zivi kod nas, a porodica mu je prognana, po njegovim recima, iz Kapadokije (danasnja centralna Turska).

    Elem, ako od ovog prezimena oduzmemo grcki nastavak (nesto nalik nasem -ic) -idis, ostaje prezime Valavan.
    Kada se uzme u obzir cuvena zabuna V ili B za grcko slovo Beta dobija se tacno prezime Balaban zamenom V sa B.

    Po ovome ispada da je prezime Balaban zapravo Valavan i da je grckog porekla.

    Nisam lingvista i ovo je cisto moj zakljucak na osnovu prezimena pomenutog gospodina, gde mi je dok sam gledao intervju sinulo da je njegovo prezime zapravo slicno prezimenu Balaban, uz navedene korekcije.

    A evo sta izadje kada se ubaci na internet:

    Meaning of Valavan is skilful. Valavan is Baby boy name and is of origin indian. Person having name Valavan are mainly hindu by religion.

    Znaci prezime Valavan nije ni grcko, nego je poreklom iz Indije, i znaci umesan, koji ima vestinu, mozda bi mogli reci i koji ima zanat.

    Ocigledno poreklo ovog prezimena zahteva detaljnije istrazivanje.