Балабан

13. фебруара 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Војислав Ананић

  БАЛАБАН. Утврђено је да су се доселили из некога удаљенога краја, и да су врло разграната породица по сјеверозападној Босни. “Познати су по једноме својству, које је заједничко свима, душевна и тјелесна тромост. Ругају им се због њихова особита растегнута и мртва говора. С овим се слаже и њихово име, које по турскомрјечнику… значи медвједа, али и човјека, који је као медвјед” (4, 249).
  У основном значењу ријеч balaban се тумачи: крупан, незграпан човјек, односно крупан, снажан (човјек или животиња), те “циркуски медвјед” (50, 117).
  “Босанска њихова матица мислимо да је овај крај. Једно село у Старој Србији за 15 км сјевероисточно од Приштине зове се Балабан. Осим овога ми можемо тражити њихову постојбину у овим крајевима и по Самију, који каже, да је балабан ријеч бугарска. Ради познатога турскога бркања шта је српско, шта бугарско, можемо узети, да је ријеч у горњем значењу позната и међу Србима у Старој Србији. Па ипак није сигурно, да су наши Балабани дошли непосредно из Старе Србије. Ми смо нашли ближу земљу одакле би могли бити. У Црној Гори близу Скадарског језера има с лијеве стране Мораче село Балабани. По Јиречеку (Историја Срба, стр. 173) има на ријеци Зети много Петровштака, а тај дан славе и наши Балабани. И у Боки Которској има Балабана и ту су сигурно дошли из Црне Горе. Ту, дакле, у Црној Гори, имамо тражити поријекло наших Балабана” (4, 249).
  Из матичне области, тј. околине Скадарског језера, Балабани су са првим таласом кренули у потрагу за плодном земљом. У Доњем Јеловцу и Читлуку сматрају се за најраније досељенике. Славе Петровдан.

  • Aleksandar

   Bilo je dosta Balabana u okolini Bihaća.

   • Ljiljana Lazetic ( rodjena Balaban)

    Tacno, moji su rodom iz sela Lipe i Teocaka izmedju Bihaca i Bosanskog Petrovca, Moj peadjed je bio jedinac i imao je samo jednog sina Danu, sa Anom Javor iz Slavonije. Deda Dane se ozenio sa Savkom Dosenovic, i imali su 8 dece, 4 sina i 4 kceri. Moj deda je umro jako mlad, od upale pluca za vreme drugog svetskog rata. Za vreme 8 Ofanzive su bili preseljeni u Vojvodinu, ali su se vratili na staro ognjiste.
    Posle ovog zadnjeg rata su napustili staru domovinu, i nastanili su se na podrucju Dervente i Bijeljine.

 2. Svetozar

  Prezime Balaban postoji i u Bugarskoj.

 3. Slobodan

  Postoji i selo Balabani (kao i balaban brdo odmah iznad njega) u hercegovini, nevesinjskoj opstini. Niko se u selu ne preziva Balaban. Ne znam kako je dobilo ime. Moja oba roditelja su iz tog sela.

  Ime Balabanian je takodje veoma zastupljeno kod Jermena.