Балабан

13. фебруар 2012.

коментара: 8

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Војислав Ананић

    БАЛАБАН. Утврђено је да су се доселили из некога удаљенога краја, и да су врло разграната породица по сјеверозападној Босни. “Познати су по једноме својству, које је заједничко свима, душевна и тјелесна тромост. Ругају им се због њихова особита растегнута и мртва говора. С овим се слаже и њихово име, које по турскомрјечнику… значи медвједа, али и човјека, који је као медвјед” (4, 249).
    У основном значењу ријеч balaban се тумачи: крупан, незграпан човјек, односно крупан, снажан (човјек или животиња), те “циркуски медвјед” (50, 117).
    “Босанска њихова матица мислимо да је овај крај. Једно село у Старој Србији за 15 км сјевероисточно од Приштине зове се Балабан. Осим овога ми можемо тражити њихову постојбину у овим крајевима и по Самију, који каже, да је балабан ријеч бугарска. Ради познатога турскога бркања шта је српско, шта бугарско, можемо узети, да је ријеч у горњем значењу позната и међу Србима у Старој Србији. Па ипак није сигурно, да су наши Балабани дошли непосредно из Старе Србије. Ми смо нашли ближу земљу одакле би могли бити. У Црној Гори близу Скадарског језера има с лијеве стране Мораче село Балабани. По Јиречеку (Историја Срба, стр. 173) има на ријеци Зети много Петровштака, а тај дан славе и наши Балабани. И у Боки Которској има Балабана и ту су сигурно дошли из Црне Горе. Ту, дакле, у Црној Гори, имамо тражити поријекло наших Балабана” (4, 249).
    Из матичне области, тј. околине Скадарског језера, Балабани су са првим таласом кренули у потрагу за плодном земљом. У Доњем Јеловцу и Читлуку сматрају се за најраније досељенике. Славе Петровдан.

    • Aleksandar

      Bilo je dosta Balabana u okolini Bihaća.

      • Ljiljana Lazetic ( rodjena Balaban)

        Tacno, moji su rodom iz sela Lipe i Teocaka izmedju Bihaca i Bosanskog Petrovca, Moj peadjed je bio jedinac i imao je samo jednog sina Danu, sa Anom Javor iz Slavonije. Deda Dane se ozenio sa Savkom Dosenovic, i imali su 8 dece, 4 sina i 4 kceri. Moj deda je umro jako mlad, od upale pluca za vreme drugog svetskog rata. Za vreme 8 Ofanzive su bili preseljeni u Vojvodinu, ali su se vratili na staro ognjiste.
        Posle ovog zadnjeg rata su napustili staru domovinu, i nastanili su se na podrucju Dervente i Bijeljine.

    • Danica

      Турски
      Српски
      balaban

      горко-слатко ili umočiti u med, a ne kao što je gore navedeno nezgrapno, tromo, a Balabani su sve, samo ne tromi……..

  2. Svetozar

    Prezime Balaban postoji i u Bugarskoj.

  3. Slobodan

    Postoji i selo Balabani (kao i balaban brdo odmah iznad njega) u hercegovini, nevesinjskoj opstini. Niko se u selu ne preziva Balaban. Ne znam kako je dobilo ime. Moja oba roditelja su iz tog sela.

    Ime Balabanian je takodje veoma zastupljeno kod Jermena.

  4. Marko

    Nemam licno veze sa prezimenom Balaban, ali upravo sam pogledao emisiju na Youtube-u sa gospodinom koji se zove Diogenis D.Valavanidis.
    Gospodin Valavanidis je poreklom Grk koji zivi kod nas, a porodica mu je prognana, po njegovim recima, iz Kapadokije (danasnja centralna Turska).

    Elem, ako od ovog prezimena oduzmemo grcki nastavak (nesto nalik nasem -ic) -idis, ostaje prezime Valavan.
    Kada se uzme u obzir cuvena zabuna V ili B za grcko slovo Beta dobija se tacno prezime Balaban zamenom V sa B.

    Po ovome ispada da je prezime Balaban zapravo Valavan i da je grckog porekla.

    Nisam lingvista i ovo je cisto moj zakljucak na osnovu prezimena pomenutog gospodina, gde mi je dok sam gledao intervju sinulo da je njegovo prezime zapravo slicno prezimenu Balaban, uz navedene korekcije.

    A evo sta izadje kada se ubaci na internet:

    Meaning of Valavan is skilful. Valavan is Baby boy name and is of origin indian. Person having name Valavan are mainly hindu by religion.

    Znaci prezime Valavan nije ni grcko, nego je poreklom iz Indije, i znaci umesan, koji ima vestinu, mozda bi mogli reci i koji ima zanat.

    Ocigledno poreklo ovog prezimena zahteva detaljnije istrazivanje.