Poreklo prezimena Bosnić

11. februar 2012.

komentara: 38

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (38)

Odgovorite

38 komentara

  1. boske

    Ajde nek neko napise znam da nas ima!!!

    • Branko Todorović

      U Dubrovniku je nekada postojala plemićka porodica Bosnić. Viktor Duišin je smatrao da su se u Dubrovnik preselili iz Bosne u 15. veku. Jedan ogranak ove porodice živeo je i na Braču, i oni su bili poznati kao Kevešići-Bosnići. U arhivskoj građi Dubrovnika od 10. januara 1405. godine pominje se izvesni Tassovezs Bosnić. Frano Jukić ubraja Bosniće u plemstvo koje je posle pada Bosne primilo islam.

      O svemu više piše Srđan Rudić u svojoj “Vlasteli Ilirskog grbovnika”, a o samim Bosnićima se sigurno može još mnogo toga naći i po drugim delima.

      Naravno, pitanje je da li su svi Bosnići jedan isti rod, ili su u pitanju raznorodne porodice istog prezimena. U tom smislu, možda ne bi bilo loše da i sami napišete nešto o svom poreklu, svojim precima i krsnoj slavi, jer tako se najlake može doći do pravih podataka.

  2. boske

    Zahvaljujem na odgovoru.Koliko znam poticem od plemena Pastrovica iz Crne Gore/Rezevica.Srbin sam,pravoslavac,slava nam je sv. Stevan.Ima mnogo Bosnica pa ako je neko poreklom iz Crne Gore neka se javi.

  3. Nebojša Novaković

    Bosnići su, po S. Nakićenoviću, u Paštroviće došli iz Bosne u “nezapamćeno vreme”. Bilo ih je 3 kuće u Katunu, u Donjem Selu. Pouzdano se zna da su zadnjih 300 godina u Paštrovićima (sudeći po paštrovskim dokumentima).

    Prema narodnom predanju, Bosnići su istog porekla kao i Bogovići iz Gornjeg Sela. Bogovići su doseljeni iz Stare Srbije, tako da poreklo Bosnića ostaje “misterija”.

  4. Zanima me poreklo prezimena Bosić!!??Odakle potiče,a slavim slavu MALU GOSPOJINU!!!

  5. Pavao

    Bosnić, poreklo vodi iz Unca, sadašnjeg drvara, odakle su došli u drvar ne zna se ali mislim da ih tamo najviše ima. Slave Svetog Jovana

    • Milos

      Moji poticu iz Drinica okolina B.Petrovca takodje slavimo sv.Jovana zivimo u Rumi .Jednom sam procitao da su Bosnici iz Crne Gore sa poluostrva Lustica i poznati su bili po tom da nikada nisu ratovali vec kad su dolazili razni osvajaci oni su ih zavaravali isticuci njihove zastave

  6. U selu Ćeralije, propada Podravskoj slavoniji u Hrvatskoj rođen mi je otac.ali su pravoslavnu crvvu spalili do temelja i meštani sela su mi pokazali i kuću u kojoj je moj otac rođen ali ništa više od podataka nisam saznao.Čekajući u redu u banci i prozvavši me prezimenom prišao mi je čovek koji je rekao da mi može reći poreklo i tvrdio je da prezime potiče od plemena Kuči u Crnoj Gori.Voleo bih da imam pisani dokument ili ber trag da bih to mogao potvrditi.Ako postoji način da saznam nešto argumentovano, molim vas da mi javite na moj imejl ili veb sajt.Unapred veliko hvala.

    • Branko Todorović

      Ne bih mogao da vam ničim garantujem da ste od Kuča, a još manje bi to neko mogao da vam tvrdi samo na osnovu prezimena. Predložio bih vam da pogledate može li se kakav podatak o Bosnićima naći u knjigama Digitalne bibliotke portala Poreklo, a ukoliko ne, onda vam jedino preostaje DNK testiranje (s obzirom da su i crkvene knjige najverovatnije stradale u Drugom svetskom ratu), a detalje o tom možete naći na stranicama Srpskog DNK projekta.

      Pomenuti Kuči npr. pripadaju haplogrupi E1b, istraživanje porekla ovog plemena može se pratiti ovde, ali zavisno od toga kojoj biste vi haplogrupi pripadali, više o svemu biste mogli saznati bilo gde na forumu Porekla, a za to je potrebno prvo testirati se.

  7. branislav

    Ja koliko znam odnosno moji su iz like a u liku su dosli iz dabra , inace pre nego sto su promenili prezime prezivali su se trkulja i isto tako mislim da nemamo nikakve veze sa crnom gorom

  8. branislav

    Slavimo svetog jovana

  9. Bole

    Moji su poreklom od Hrbina , deda mi je pričao da je njegov otac rodjen u selu Bosnići . Pravoslavci su , slave svetog Jovana