Порекло презимена Боснић

11. фебруар 2012.

коментара: 38

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (38)

Одговорите

38 коментара

  1. boske

    Ajde nek neko napise znam da nas ima!!!

    • Бранко Тодоровић

      У Дубровнику је некада постојала племићка породица Боснић. Виктор Дуишин је сматрао да су се у Дубровник преселили из Босне у 15. веку. Један огранак ове породице живео је и на Брачу, и они су били познати као Кевешићи-Боснићи. У архивској грађи Дубровника од 10. јануара 1405. године помиње се извесни Tassovezs Bosnić. Франо Јукић убраја Босниће у племство које је после пада Босне примило ислам.

      О свему више пише Срђан Рудић у својој “Властели Илирског грбовника”, а о самим Боснићима се сигурно може још много тога наћи и по другим делима.

      Наравно, питање је да ли су сви Боснићи један исти род, или су у питању разнородне породице истог презимена. У том смислу, можда не би било лоше да и сами напишете нешто о свом пореклу, својим прецима и крсној слави, јер тако се најлаке може доћи до правих података.

  2. boske

    Zahvaljujem na odgovoru.Koliko znam poticem od plemena Pastrovica iz Crne Gore/Rezevica.Srbin sam,pravoslavac,slava nam je sv. Stevan.Ima mnogo Bosnica pa ako je neko poreklom iz Crne Gore neka se javi.

  3. Небојша Новаковић

    Боснићи су, по С. Накићеновићу, у Паштровиће дошли из Босне у “незапамћено време”. Било их је 3 куће у Катуну, у Доњем Селу. Поуздано се зна да су задњих 300 година у Паштровићима (судећи по паштровским документима).

    Према народном предању, Боснићи су истог порекла као и Боговићи из Горњег Села. Боговићи су досељени из Старе Србије, тако да порекло Боснића остаје “мистерија”.

  4. Zanima me poreklo prezimena Bosić!!??Odakle potiče,a slavim slavu MALU GOSPOJINU!!!

  5. Pavao

    Bosnić, poreklo vodi iz Unca, sadašnjeg drvara, odakle su došli u drvar ne zna se ali mislim da ih tamo najviše ima. Slave Svetog Jovana

    • Milos

      Moji poticu iz Drinica okolina B.Petrovca takodje slavimo sv.Jovana zivimo u Rumi .Jednom sam procitao da su Bosnici iz Crne Gore sa poluostrva Lustica i poznati su bili po tom da nikada nisu ratovali vec kad su dolazili razni osvajaci oni su ih zavaravali isticuci njihove zastave

  6. U selu Ćeralije, propada Podravskoj slavoniji u Hrvatskoj rođen mi je otac.ali su pravoslavnu crvvu spalili do temelja i meštani sela su mi pokazali i kuću u kojoj je moj otac rođen ali ništa više od podataka nisam saznao.Čekajući u redu u banci i prozvavši me prezimenom prišao mi je čovek koji je rekao da mi može reći poreklo i tvrdio je da prezime potiče od plemena Kuči u Crnoj Gori.Voleo bih da imam pisani dokument ili ber trag da bih to mogao potvrditi.Ako postoji način da saznam nešto argumentovano, molim vas da mi javite na moj imejl ili veb sajt.Unapred veliko hvala.

    • Бранко Тодоровић

      Не бих могао да вам ничим гарантујем да сте од Куча, а још мање би то неко могао да вам тврди само на основу презимена. Предложио бих вам да погледате може ли се какав податак о Боснићима наћи у књигама Дигиталне библиотке портала Порекло, а уколико не, онда вам једино преостаје ДНК тестирање (с обзиром да су и црквене књиге највероватније страдале у Другом светском рату), а детаље о том можете наћи на страницама Српског ДНК пројекта.

      Поменути Кучи нпр. припадају хаплогрупи E1b, истраживање порекла овог племена може се пратити овде, али зависно од тога којој бисте ви хаплогрупи припадали, више о свему бисте могли сазнати било где на форуму Порекла, а за то је потребно прво тестирати се.

  7. branislav

    Ja koliko znam odnosno moji su iz like a u liku su dosli iz dabra , inace pre nego sto su promenili prezime prezivali su se trkulja i isto tako mislim da nemamo nikakve veze sa crnom gorom

  8. Bole

    Moji su poreklom od Hrbina , deda mi je pričao da je njegov otac rodjen u selu Bosnići . Pravoslavci su , slave svetog Jovana