Poreklo prezimena Bosnić

11. februar 2012.

komentara: 38

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (38)

Odgovorite

38 komentara

  1. Marko Bosnić

    Bosnići u Novo Selo (Kupres) slave Sv. Jovana

  2. Nemanja Bosnić

    Dragi Bosnići i oni koji se interesuju za ovo prezime i rod, moji Bosnići su iz Drvara, slavimo Svetog Jovana. Po nekom predanju, koje je naravno vrlo maglovito, potičemo od vrela Bosne i s nama su rod Pećinci, takođe Drvarčani. Očev stric smatra da smo daljim poreklom iz Crne Gore, ali to je veoma često predanje u Krajini. Iskoristio sam mogućnost i uradio test na haplogrupu, koja je N2, podgrana FGC28435, što mene i moje Bosniće očigledno povezuje za Staru Hercegovinu, sadašnju severozapadnu Crnu Goru i pleme Banjana i Pivljana, koji takođe slave Jovanjdan, tako da je stric očigledno bio u pravu. Kada su se moji Bosnići naselili u unački kraj i da li su u međuvremenu neko vreme živeli na drugom mestu, s obzirom da Bosnića ima i u Lici, nije poznato. Pamti se predak Vučen, od koga potiče naša grana Bosnića, koji je živeo u brdima iznad današnjeg Drvara na prelazu iz 18. u 19. vek. Toliko znam, neka neko dopuni, ako ima još informacija.

  3. Boris

    Imam 1/4 krvi Bosnića koji potječu iz Drvara ,s Podova,selo- Zaselak ( od tamo je i Nikola Bosnić koji je napisao izvrsnu vjerovatno i najbolju knjigu o istoriji Drvara koju preporučujem pročitati-pisca ne poznajem samo sam knjigu pročitao). Ovi Bosnići su dulje vrijeme u Drvaru,bili su hajduci za vrijeme turskih osvajanja , postojale su slike hajduka đedova i prađedova Bosnića sa kuburama utaknutim u pojasu i onim klasičnim dugim hajdučkim brkovima,znači još od turskih osvajanja su tu znatno prije nego se Drvar osnovao kao samostalan grad i intezivno počeo naseljavati a to je bilo oko 1900 godina. Bosnić prezime je inače jako često i ima i Muslimana i Hrvata koji se prezivaju Bosnić i to ja sigurno znam. Bosnić preuzime je nastalo od korijena Bosna i skoro sigurno su nastale mnoge “linije” Bosnića koje nemaju međusobno krvnog srodstva. Jer većina prezimene i nije starija od kojih 150-200 godina, iako vrlo vjerovatno su ovi Bosnići iz Drvara povezani. Moji Bosnići nemaju crkvene slave i ne idu u Crkvu,prije rata su slavili samo Tita i partizanski pokret. Svi bili u partizanima… Mile Bosnić -partizanski komesar i nosioc partizanske spomenice 1941g., Jovo Bosić partizan zarobljen od Četnika i Njemaca 1943 i bio u zatvoru u Beogradu sve do oslobođenja Beograda,nosioc partizanske spomenice 1941 poslije rata pukovnik JNA, Kosta Bosnić ,poginuo u ratu -narodni heroj Jugoslavije i nosioc partizanske spomenice 1941g., Bosa (bolničarka-prošla Neretvu,Kozaru itd.) i Mileva (kurir i invalid NOR-a) partizanski prvoborci, i obe nosioci partizanske spomenice 1941 g. imali su još 4 mlađa brata koji su bili djeca i nisu bili u partizanima : Božo ,Momo,Stevo i Ilija. Od Mome mlađi sin Bato Bosnić za vrijeme rata (ovog zadnjeg) bio lični tjelohranitelj Vuka Draškovića,koga je Vuk htio usvojiti kao svog sina jer on i supruga Danica nemaju djece.