Порекло презимена Боснић

11. фебруар 2012.

коментара: 38

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (38)

Одговорите

38 коментара

  1. Марко Боснић

    Боснићи у Ново Село (Купрес) славе Св. Јована

  2. Немања Боснић

    Драги Боснићи и они који се интересују за ово презиме и род, моји Боснићи су из Дрвара, славимо Светог Јована. По неком предању, које је наравно врло магловито, потичемо од врела Босне и с нама су род Пећинци, такође Дрварчани. Очев стриц сматра да смо даљим пореклом из Црне Горе, али то је веома често предање у Крајини. Искористио сам могућност и урадио тест на хаплогрупу, која је Н2, подграна FGC28435, што мене и моје Босниће очигледно повезује за Стару Херцеговину, садашњу северозападну Црну Гору и племе Бањана и Пивљана, који такође славе Јовањдан, тако да је стриц очигледно био у праву. Када су се моји Боснићи населили у уначки крај и да ли су у међувремену неко време живели на другом месту, с обзиром да Боснића има и у Лици, није познато. Памти се предак Вучен, од кога потиче наша грана Боснића, који је живео у брдима изнад данашњег Дрвара на прелазу из 18. у 19. век. Толико знам, нека неко допуни, ако има још информација.

  3. Boris

    Imam 1/4 krvi Bosnića koji potječu iz Drvara ,s Podova,selo- Zaselak ( od tamo je i Nikola Bosnić koji je napisao izvrsnu vjerovatno i najbolju knjigu o istoriji Drvara koju preporučujem pročitati-pisca ne poznajem samo sam knjigu pročitao). Ovi Bosnići su dulje vrijeme u Drvaru,bili su hajduci za vrijeme turskih osvajanja , postojale su slike hajduka đedova i prađedova Bosnića sa kuburama utaknutim u pojasu i onim klasičnim dugim hajdučkim brkovima,znači još od turskih osvajanja su tu znatno prije nego se Drvar osnovao kao samostalan grad i intezivno počeo naseljavati a to je bilo oko 1900 godina. Bosnić prezime je inače jako često i ima i Muslimana i Hrvata koji se prezivaju Bosnić i to ja sigurno znam. Bosnić preuzime je nastalo od korijena Bosna i skoro sigurno su nastale mnoge “linije” Bosnića koje nemaju međusobno krvnog srodstva. Jer većina prezimene i nije starija od kojih 150-200 godina, iako vrlo vjerovatno su ovi Bosnići iz Drvara povezani. Moji Bosnići nemaju crkvene slave i ne idu u Crkvu,prije rata su slavili samo Tita i partizanski pokret. Svi bili u partizanima… Mile Bosnić -partizanski komesar i nosioc partizanske spomenice 1941g., Jovo Bosić partizan zarobljen od Četnika i Njemaca 1943 i bio u zatvoru u Beogradu sve do oslobođenja Beograda,nosioc partizanske spomenice 1941 poslije rata pukovnik JNA, Kosta Bosnić ,poginuo u ratu -narodni heroj Jugoslavije i nosioc partizanske spomenice 1941g., Bosa (bolničarka-prošla Neretvu,Kozaru itd.) i Mileva (kurir i invalid NOR-a) partizanski prvoborci, i obe nosioci partizanske spomenice 1941 g. imali su još 4 mlađa brata koji su bili djeca i nisu bili u partizanima : Božo ,Momo,Stevo i Ilija. Od Mome mlađi sin Bato Bosnić za vrijeme rata (ovog zadnjeg) bio lični tjelohranitelj Vuka Draškovića,koga je Vuk htio usvojiti kao svog sina jer on i supruga Danica nemaju djece.