Порекло презимена Бонџић

11. фебруара 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. bondzic dejan

  Postovani, veoma me zanima i resio sam da, ako ikako mogu, pronadjem poreklo svog prezimena posto o njemu veoma malo znam. Bondzici kao prezime, od kojih sam i ja, nalaze se u zaseoku Bondzici,podno planine Zeljin, a selo je Bzenice. Sad su svi odseljeni i zive u Aleksandrovcu. Bondzica ima i u selu Rogavcina, takodje podno Zeljina. Svi mi iz Bondzica, ali i iz Rogavcine, slavimo istu slavu sv. Alimpija Stolpnika. Pre par godina sam upoznao i nekoliko ljudi iz okoline V. Banje koji se takodje prezivaju Bondzic, ali oni slave sv. Jovana, sto je meni bilo jako cudno. Kroz razgovor sa nekolicinom njih saznao sam da ima Bondzica i negde u Slavoniji, ali nisu bas sigurni. Ni oni ne znaju, kao ni ja, odakle smo dosli i koje nam je prezime bilo u proslosti. Postoji prica da su tri brata iz Crne Gore pobegli i nastanili se, jedan podno Zeljina, drugi podno Goca, a treci negde u Slavoniji. Ta prica nikako nije proverena i ne moze se smatrati pravom. Pominje se i neko pleme BONA koje je bilo negde izmedju Rozaja i Peci, i da smo mi od njih, ali ni to nista nije provereno. Voleo bih ako bi mi pomogli da pronadjem poreklo svog prezimena. Unapred zahvalan Bondzic Dejan iz ALEKSANDROVCA

 2. vlada bondzic

  Ovo da ih ima u a Slavoniji prvi put cujem,ali znam da ih ima puno u u severnom delu Srbije,Vojvodini.

 3. Ivan Bondzic

  Prezime Bondzic je nastalo tj datira jos iz vremena Turaka kada je jedan od sedam sinova Jug Bogdana bezeci od Turaka promenio prezime u Bondzic.

 4. Раде Бракочевић

  Све сам племић до племића. Ја мислио да само у Црној Гори воде поријекло од Немањића, Бранковића, Орловића, Војиновића… Кад оно, то се примило и по Србији и другим српским земљама…

 5. Danijel Bondzic

  Ivan Bondzic odakle vam podaci da je sin og Jug Bogdana promenio prezime u Bondzic,ako nije tajna.

 6. САША

  Прича коју сам ја чуо:

  постоји глагол “збонџити се” (не знам тачно у ком речмику) који у неком слободном преводу значи смршати, бити јако мршав и сл.
  бонџићи јесу заиста сви листом (изразито) мршвави (не знам како стоје ствари данас са овом вештачком храном), па ми се ово објашњење учинило поприлично логично и прихватљиво.

  Слава је друго питање:
  Наиме, и моји славе св. Алимпија Столпника, али славе и св. Ђорђа (светог Великомученика Георгија). Веома је међутим карактеритично да се само у том Жупском и крушевачком крају св. Алимпије Столпник назива и С’ети Ђорђе зимски.
  Зато мени делује логично објашњење мог покојног деде је да су желели да на слави имају и госте, па су зато одабрали да славе (и) св. Алимпија столпника, кога су назвали св. Ђорђе зимски.
  На сам Ђурђевдан (моји) бонџићи нису ишли на славу, већ су секли колач у унутар најужег круга породице обележавали свеца.
  веома би ме интересовали каква су ваша искуства.

  P.S.
  Бонџића има и у В. Бањи, а и у Бгд-у (неко се тамо одселио у доба комунизма и изгубио сваки контакт са Жупом).
  Има их и који се презивају Бончић, али претпостављам да је то дело неког општинског ћате који презиме није записао како треба.

 7. Stefan Bondzic

  Ima nas Bondzica i u Paraćinu,takodje znam da imamo rodbinu i u Vrnjackoj Banji,ali nazalost ne znamo ko su oni i da l’ smo stvarno rod,moj otac je to prezime dobio po majci a slavu je dobio od svog oca,tako da ni ja ne znam poreklo naseg prezimena…🙄