Poreklo prezimena Bondžić

11. februar 2012.

komentara: 8

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. bondzic dejan

    Postovani, veoma me zanima i resio sam da, ako ikako mogu, pronadjem poreklo svog prezimena posto o njemu veoma malo znam. Bondzici kao prezime, od kojih sam i ja, nalaze se u zaseoku Bondzici,podno planine Zeljin, a selo je Bzenice. Sad su svi odseljeni i zive u Aleksandrovcu. Bondzica ima i u selu Rogavcina, takodje podno Zeljina. Svi mi iz Bondzica, ali i iz Rogavcine, slavimo istu slavu sv. Alimpija Stolpnika. Pre par godina sam upoznao i nekoliko ljudi iz okoline V. Banje koji se takodje prezivaju Bondzic, ali oni slave sv. Jovana, sto je meni bilo jako cudno. Kroz razgovor sa nekolicinom njih saznao sam da ima Bondzica i negde u Slavoniji, ali nisu bas sigurni. Ni oni ne znaju, kao ni ja, odakle smo dosli i koje nam je prezime bilo u proslosti. Postoji prica da su tri brata iz Crne Gore pobegli i nastanili se, jedan podno Zeljina, drugi podno Goca, a treci negde u Slavoniji. Ta prica nikako nije proverena i ne moze se smatrati pravom. Pominje se i neko pleme BONA koje je bilo negde izmedju Rozaja i Peci, i da smo mi od njih, ali ni to nista nije provereno. Voleo bih ako bi mi pomogli da pronadjem poreklo svog prezimena. Unapred zahvalan Bondzic Dejan iz ALEKSANDROVCA

  2. vlada bondzic

    Ovo da ih ima u a Slavoniji prvi put cujem,ali znam da ih ima puno u u severnom delu Srbije,Vojvodini.

  3. Ivan Bondzic

    Prezime Bondzic je nastalo tj datira jos iz vremena Turaka kada je jedan od sedam sinova Jug Bogdana bezeci od Turaka promenio prezime u Bondzic.

  4. Rade Brakočević

    Sve sam plemić do plemića. Ja mislio da samo u Crnoj Gori vode porijeklo od Nemanjića, Brankovića, Orlovića, Vojinovića… Kad ono, to se primilo i po Srbiji i drugim srpskim zemljama…

  5. Danijel Bondzic

    Ivan Bondzic odakle vam podaci da je sin og Jug Bogdana promenio prezime u Bondzic,ako nije tajna.

  6. SAŠA

    Priča koju sam ja čuo:

    postoji glagol “zbondžiti se” (ne znam tačno u kom rečmiku) koji u nekom slobodnom prevodu znači smršati, biti jako mršav i sl.
    bondžići jesu zaista svi listom (izrazito) mršvavi (ne znam kako stoje stvari danas sa ovom veštačkom hranom), pa mi se ovo objašnjenje učinilo poprilično logično i prihvatljivo.

    Slava je drugo pitanje:
    Naime, i moji slave sv. Alimpija Stolpnika, ali slave i sv. Đorđa (svetog Velikomučenika Georgija). Veoma je međutim karakteritično da se samo u tom Župskom i kruševačkom kraju sv. Alimpije Stolpnik naziva i S’eti Đorđe zimski.
    Zato meni deluje logično objašnjenje mog pokojnog dede je da su želeli da na slavi imaju i goste, pa su zato odabrali da slave (i) sv. Alimpija stolpnika, koga su nazvali sv. Đorđe zimski.
    Na sam Đurđevdan (moji) bondžići nisu išli na slavu, već su sekli kolač u unutar najužeg kruga porodice obeležavali sveca.
    veoma bi me interesovali kakva su vaša iskustva.

    P.S.
    Bondžića ima i u V. Banji, a i u Bgd-u (neko se tamo odselio u doba komunizma i izgubio svaki kontakt sa Župom).
    Ima ih i koji se prezivaju Bončić, ali pretpostavljam da je to delo nekog opštinskog ćate koji prezime nije zapisao kako treba.

  7. Stefan Bondzic

    Ima nas Bondzica i u Paraćinu,takodje znam da imamo rodbinu i u Vrnjackoj Banji,ali nazalost ne znamo ko su oni i da l’ smo stvarno rod,moj otac je to prezime dobio po majci a slavu je dobio od svog oca,tako da ni ja ne znam poreklo naseg prezimena…🙄

    • Milica Bondzic

      Moja porodica i ja takodje slavimo Djurdjevdan. Deda mi je jos dok je bio ucenik dosao iz Zupe za Beograd. Znam da ih tamo dosta i sada ima takodje i neka dalja rodbina.
      Pretopostavljam da smo svi neki dalji rod. Nazalost o svom pradedi ne znam nista sem da je ubijen dok su moj deda bio mali posle im se majka preudala tako da od slika nemam nista.
      Zivimo u Beogradu i do sada i dalje njednog Bondzica licno nisam upoznala licno, a bas me zanima taj period izmedju 1900 i 1940te.