Poreklo prezimena Bjelić

11. februar 2012.

komentara: 49

[toggle title=”TESTIRANI BJELIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Bjelić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Zaostro, Berane, Crna Gora / starinom iz Kuča

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (49)

Odgovorite

49 komentara

  1. Ognjen

    Postoji veliki broj porodica Bjelić koje slave razne krsne slave. Činjenica je da su oni koji slave iste krsne slave u relativno direkntom krvnom srodstvu. Bjelići kojima ja pripadam su iz Mrkonjić grada, selo surjan, zaseok Bjelići. Slavimo Časne Verige, 29. januar . Veoma je retka slava, ali u Surjanu je veoma česta.
    Bjelića iz ove linije ima dosta u Vojvodini (ja sam iz Novog Sada), a video sam da ima i onih iz Slavonije koji slave Časne Verige. Poznato je da je bilo velikih migracija iz Bosne u Slavoniju pa pretpostavljam da smo u srodstvu.

  2. Draženko

    I ja sam iz Surjana, zasok Bjelići. Kako ti se zovu roditelji i ko su ti rođaci u Bjelićima. Ja živim u Banja Luci.

  3. tijana

    Postovani da li mi mozete reci nesto vise o poreklu prezimena Bjelic koji su nastanjivali okolinu Uzica (selo Zabucje).Slavili su Djurdjevdan.Hvala

  4. m

    po predanju kod Pljevalja u selo Mataruge porodice Kartal.,Šarci i Obrenići potiču od Bjelića iz Bosne ova plemena slave Lazarevu subotu prepostavlj se dasu došli sredinom osamnestog veka ili malo ranije.,Dali neko zna pretke koi suu krenuli ka sanđaku

    • Milorad Bogdanović

      Nisam pronašao da se igdje u Bosni od 1882 godine spominju ova prezimena koji slave Lazarevu subotu, mada su Bjelići i Šarci učestali, ali slave druge slave. Prezime Kartal(ica) spominje se 1882 godine u Banjaluci, ali oni slave Stevanjdan, kao i većina s prezimenom Karlica. Obrenići ne.

  5. Nenad

    Ja sam Bjelic iz sela Rutosi, Celice (planina Zlatar), po predanju dosli smo iz Morace( Dragovica Polje), slavimo Djurdjevdan. Ako ima neko da zna nesto vise o poreklu i migraciji familije neka pise!!

    • Nebojša

      Nenade, ja sam Belić iz Bogovađe, slavim Đurđevdan. Po DNK testu imamo zajedničkog pretka. Moj predak Petar Bjelić je došao u Bogovađu oko 1870 godine, po predanju upravo iz sela Rutoši.

  6. Pero

    Bjelić iz STRMICE kod Knina slave Vasilija Velikog.Uglavnom su se razišli po svijetu.

    • M.B.

      Pero,
      Bjelica koji slave Sv. Vasilija ima u banatskom selu Elemir, gde su se neki zadrzali, a neki nastanili u Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu. Preci su ziveli u Bosanskom Petrovcu pre 120-130 godina, za dalje nisam sigurna.

      • Slobodan

        Moji Bjelići deda Đuro i brat mu Obrad sa svojim porodicama su došli 40 i neke iz Donje Vođenice kod Bosanskog Petrovca naselili su okolinu Kikinde tačnije Banatsko Veliko Selo.Slavimo Vasilija Velikog .

        • Dejan Bjelic

          Ja sam Bjelic rodjen u Strmici pored grada Knina i mi slavimo Svetog Vasilija Velikog 14 Januar,to znaci da smo po liniji iz istog plemena.

    • Andjela

      Moj deda Stevan je takođe iz Strmice i slava nam je Sv Vasilije Veliki

    • Radislav Bjelić

      Moji su iz Strmice. Deda Marko Bjelić baba Mika. Otac Mirko.

  7. Pero

    Navodno da smo od Tripkovića žene koju su zvali Bjela iz crne gore.

  8. Miroslav

    Ja sam iz Mokre Gore kod Uzica.Koliko znam u nazad,tu smo preko 200 god,al ne znam odakle vodimo poreklo.Slavimo Svetog Stefana 9.Januar

    • Miroslave, meni je majka od Bjelića iz Kršanja pored Mokre Gore. Deda je isto slavio svetog Stefana. Imam rodoslov zapisan unazad do porekla prezimena, ali tebe nemam zapisanog, trebalo bi da stupimo u kontakt i da vidimo kako smo povezani, piši mi danilocrni[et]yahoo.com

  9. Milan

    Ja sam od Bjelića iz sela Rutoši sa Zlatara. Tu smo osam kolena unazad, vodimo poreklo od Ivana Bjelića koji je po predanju došao iz okoline Podgorice, bežeći od turaka i pritom promenio prezime. Smatra se da se pre prezivao Marković mada to nije sigurno. Uglavnom sada trenutno od Ivana vodi poreklo preko 300 porodica po direktnoj muškoj liniji, ima nas svuda po centralnoj Srbiji i Vojvodini.

  10. Pozdrav, moj deka je rođen u Hrvatskoj u Srbu, koliko znam, tamo još uvek imam ujaka, ali bih volela da znam i poreklo tog prezimena. Da li su svi Bjelići na neki način rod ili…? Njegova slava je bila Sv. Vasilije Veliki.