Порекло презимена Бјелић

11. фебруар 2012.

коментара: 49

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БЈЕЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Бјелић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Заостро, Беране, Црна Гора / старином из Куча

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (49)

Одговорите

49 коментара

  1. Ognjen

    Postoji veliki broj porodica Bjelić koje slave razne krsne slave. Činjenica je da su oni koji slave iste krsne slave u relativno direkntom krvnom srodstvu. Bjelići kojima ja pripadam su iz Mrkonjić grada, selo surjan, zaseok Bjelići. Slavimo Časne Verige, 29. januar . Veoma je retka slava, ali u Surjanu je veoma česta.
    Bjelića iz ove linije ima dosta u Vojvodini (ja sam iz Novog Sada), a video sam da ima i onih iz Slavonije koji slave Časne Verige. Poznato je da je bilo velikih migracija iz Bosne u Slavoniju pa pretpostavljam da smo u srodstvu.

  2. Draženko

    I ja sam iz Surjana, zasok Bjelići. Kako ti se zovu roditelji i ko su ti rođaci u Bjelićima. Ja živim u Banja Luci.

  3. tijana

    Postovani da li mi mozete reci nesto vise o poreklu prezimena Bjelic koji su nastanjivali okolinu Uzica (selo Zabucje).Slavili su Djurdjevdan.Hvala

  4. м

    по предању код Пљеваља у село Матаруге породице Картал.,Шарци и Обренићи потичу од Бјелића из Босне ова племена славе Лазареву суботу препостављ се дасу дошли средином осамнестог века или мало раније.,Дали неко зна претке кои суу кренули ка санђаку

    • Милорад Богдановић

      Нисам пронашао да се игдје у Босни од 1882 године спомињу ова презимена који славе Лазареву суботу, мада су Бјелићи и Шарци учестали, али славе друге славе. Презиме Картал(ица) спомиње се 1882 године у Бањалуци, али они славе Стевањдан, као и већина с презименом Карлица. Обренићи не.

  5. Nenad

    Ja sam Bjelic iz sela Rutosi, Celice (planina Zlatar), po predanju dosli smo iz Morace( Dragovica Polje), slavimo Djurdjevdan. Ako ima neko da zna nesto vise o poreklu i migraciji familije neka pise!!

    • Небојша

      Ненаде, ја сам Белић из Боговађе, славим Ђурђевдан. По ДНК тесту имамо заједничког претка. Мој предак Петар Бјелић је дошао у Боговађу око 1870 године, по предању управо из села Рутоши.

  6. Pero

    Bjelić iz STRMICE kod Knina slave Vasilija Velikog.Uglavnom su se razišli po svijetu.

  7. Pero

    Navodno da smo od Tripkovića žene koju su zvali Bjela iz crne gore.

  8. Miroslav

    Ja sam iz Mokre Gore kod Uzica.Koliko znam u nazad,tu smo preko 200 god,al ne znam odakle vodimo poreklo.Slavimo Svetog Stefana 9.Januar

    • Miroslave, meni je majka od Bjelića iz Kršanja pored Mokre Gore. Deda je isto slavio svetog Stefana. Imam rodoslov zapisan unazad do porekla prezimena, ali tebe nemam zapisanog, trebalo bi da stupimo u kontakt i da vidimo kako smo povezani, piši mi danilocrni[et]yahoo.com

  9. Milan

    Ja sam od Bjelića iz sela Rutoši sa Zlatara. Tu smo osam kolena unazad, vodimo poreklo od Ivana Bjelića koji je po predanju došao iz okoline Podgorice, bežeći od turaka i pritom promenio prezime. Smatra se da se pre prezivao Marković mada to nije sigurno. Uglavnom sada trenutno od Ivana vodi poreklo preko 300 porodica po direktnoj muškoj liniji, ima nas svuda po centralnoj Srbiji i Vojvodini.

  10. Поздрав, мој дека је рођен у Хрватској у Србу, колико знам, тамо још увек имам ујака, али бих волела да знам и порекло тог презимена. Да ли су сви Бјелићи на неки начин род или…? Његова слава је била Св. Василије Велики.