Poreklo prezimena Bilić

11. februar 2012.

komentara: 11

BILIĆ (p.k). Bilići (p) su stara, nekada poznata, mostarska porodica čiji su brojni pripadnici sahranjivani na groblju u Pašinovcu. Izgleda da je njen rodonačelnik bio Miloš kujundžija, sahranjen u Pašinovcu 1691.“ (232:202). Bilići su živjeli i u Gacku. Doselili su iz Mostara za vrijeme Austro-Ugarske. Bavili su se trgovinom, Odselili su pred Drugi svjetski rat. (147:571). Bilići (k) su u Humilišanima (Mostar), pod Kulom u Gornjem Hrasnu (Neum), Humcu (Ljubuški) i drugim mjestima zapadne Hercegovine. U Humilišane doselili su oko 1800. godine od Širokog Brijega. U Gornje Hrasno doselili su u 18. vijeku, a potiču od „Bilića iz Popova“. U Humac su došli iz Seoca u Dalmaciji (59:248, 294, 303.304,311).

Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. boro

    Moje poreklo je: Gerzovo, Mrkonjić Grad.
    Slavim Časne Verige.

  2. Dragan

    Dragan, poreklom iz sela Kršlje kod Novog Grada. Slavimo Svetog Nikolu. Ima nas dosta po Kikindi. Ali smo svi mi sa Sv Nikolom došli iz Kršalja.

  3. Nikola

    Nikola iz Novog Sada, Deda mi je rođen u Brejakovićima kod Sokolca, Prezime je nekad bilo Biljić, a Lj je prešlo u L prilikom seobe u Vojvodinu za vreme kolonizacije, Deda je za vreme kolonizacije kao beba došao sa porodicom u Lazarevo nadomak Zrenjanina gde mi je rođen i otac. Bilića ima nas u Lazarevu, Zrenjaninu i Novom Sadu.

  4. Ilija

    Nasi Bilici su iz Gredine (sa Komara) izmedju Donjeg Vakufa I Travnika i slave Sv. Nikolu.

  5. Vojislav Ananić

    BILIĆ, u Čitluku, potomci su stare hercegovačke porodice iz Gacka i Mostara. Pripadaju kasnijim seobama. U vrijeme austrougarske vlasti doselili su se u Knešpolje, vjerovatno i u neke druge krajeve (35, 237). Slave Đurđic.

  6. Dalibor

    Bilic iz Mrkonjic grada slava casne verige selo trijebovo

  7. Slobodanka Bilić

    Moji Bilići se nalaze ca. 25 km južno od Knina prema Splitu u selu Civljane. Slavimo Sv. Jovana. Postojala je neka priča da su moji preci došli sa Kosova. Moj otac, deda, pra deda i čukun deda su rođeni tamo. Možda Manastir Dragović čuva neke podatke.

    • Miloš

      Ja se prezivam Vukovljak i našao sam podatak da smo nastali od Bilića baš iz tog sela odakle ste Vi.

      • Rosa

        Postovani Milose,
        ja se vec neko vreme bavim istrazivanjem mog porekla, Civljane, Vrlika, Dalmacija, i rado bih vas kontaktirala u vezi vaseg porekla.
        Ukoliko procitate poruku, mozemo stupiti u kontakt,
        veliki pozdrav,
        Rosa Bilic

      • Slobodanka Bilić

        Vidjela sam vaš komentar na stranici poreklo.rs o porjeklu prezimena Bilić. Moji su iz Civljana kod Knina, pravoslavci, Slava Sveti Jovan!
        Meni nije poznato vaše prezime Vukovljak. Inače smo skoro svi rodbinski vezani i u kontaktu bez obzira što smo razbacani po svim kontinentima.
        Pozdrav i sve najbolje.
        Bilić, Vankuver, Kanada

  8. Goran Bilić

    Moji Bilići su 60-ih godina došli u Vojvodinu iz Republike Srpske, mesto Gornja Pecka (okolina Mrknjić Grada).
    Slavimo slavu, Sveti Marko (08.05.)