Poreklo prezimena Bilić

11. februara 2012.

komentara: 6

BILIĆ (p.k). Bilići (p) su stara, nekada poznata, mostarska porodica čiji su brojni pripadnici sahranjivani na groblju u Pašinovcu. Izgleda da je njen rodonačelnik bio Miloš kujundžija, sahranjen u Pašinovcu 1691.“ (232:202). Bilići su živjeli i u Gacku. Doselili su iz Mostara za vrijeme Austro-Ugarske. Bavili su se trgovinom, Odselili su pred Drugi svjetski rat. (147:571). Bilići (k) su u Humilišanima (Mostar), pod Kulom u Gornjem Hrasnu (Neum), Humcu (Ljubuški) i drugim mjestima zapadne Hercegovine. U Humilišane doselili su oko 1800. godine od Širokog Brijega. U Gornje Hrasno doselili su u 18. vijeku, a potiču od „Bilića iz Popova“. U Humac su došli iz Seoca u Dalmaciji (59:248, 294, 303.304,311).

Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

 1. boro

  Moje poreklo je: Gerzovo, Mrkonjić Grad.
  Slavim Časne Verige.

 2. Dragan

  Dragan, poreklom iz sela Kršlje kod Novog Grada. Slavimo Svetog Nikolu. Ima nas dosta po Kikindi. Ali smo svi mi sa Sv Nikolom došli iz Kršalja.

 3. Nikola

  Nikola iz Novog Sada, Deda mi je rođen u Brejakovićima kod Sokolca, Prezime je nekad bilo Biljić, a Lj je prešlo u L prilikom seobe u Vojvodinu za vreme kolonizacije, Deda je za vreme kolonizacije kao beba došao sa porodicom u Lazarevo nadomak Zrenjanina gde mi je rođen i otac. Bilića ima nas u Lazarevu, Zrenjaninu i Novom Sadu.

 4. Ilija

  Nasi Bilici su iz Gredine (sa Komara) izmedju Donjeg Vakufa I Travnika i slave Sv. Nikolu.

 5. Vojislav Ananić

  BILIĆ, u Čitluku, potomci su stare hercegovačke porodice iz Gacka i Mostara. Pripadaju kasnijim seobama. U vrijeme austrougarske vlasti doselili su se u Knešpolje, vjerovatno i u neke druge krajeve (35, 237). Slave Đurđic.

 6. Dalibor

  Bilic iz Mrkonjic grada slava casne verige selo trijebovo