Порекло презимена Билић

11. фебруар 2012.

коментара: 10

БИЛИЋ (п.к). Билићи (п) су стара, некада позната, мостарска породица чији су бројни припадници сахрањивани на гробљу у Пашиновцу. Изгледа да је њен родоначелник био Милош кујунџија, сахрањен у Пашиновцу 1691.“ (232:202). Билићи су живјели и у Гацку. Доселили су из Мостара за вријеме Аустро-Угарске. Бавили су се трговином, Одселили су пред Други свјетски рат. (147:571). Билићи (к) су у Хумилишанима (Мостар), под Кулом у Горњем Храсну (Неум), Хумцу (Љубушки) и другим мјестима западне Херцеговине. У Хумилишане доселили су око 1800. године од Широког Бријега. У Горње Храсно доселили су у 18. вијеку, а потичу од „Билића из Попова“. У Хумац су дошли из Сеоца у Далмацији (59:248, 294, 303.304,311).

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. boro

    Moje poreklo je: Gerzovo, Mrkonjić Grad.
    Slavim Časne Verige.

  2. Драган

    Драган, пореклом из села Кршље код Новог Града. Славимо Светог Николу. Има нас доста по Кикинди. Али смо сви ми са Св Николом дошли из Кршаља.

  3. Nikola

    Nikola iz Novog Sada, Deda mi je rođen u Brejakovićima kod Sokolca, Prezime je nekad bilo Biljić, a Lj je prešlo u L prilikom seobe u Vojvodinu za vreme kolonizacije, Deda je za vreme kolonizacije kao beba došao sa porodicom u Lazarevo nadomak Zrenjanina gde mi je rođen i otac. Bilića ima nas u Lazarevu, Zrenjaninu i Novom Sadu.

  4. Ilija

    Nasi Bilici su iz Gredine (sa Komara) izmedju Donjeg Vakufa I Travnika i slave Sv. Nikolu.

  5. Војислав Ананић

    БИЛИЋ, у Читлуку, потомци су старе херцеговачке породице из Гацка и Мостара. Припадају каснијим сеобама. У вријеме аустроугарске власти доселили су се у Кнешпоље, вјероватно и у неке друге крајеве (35, 237). Славе Ђурђиц.

  6. Dalibor

    Bilic iz Mrkonjic grada slava casne verige selo trijebovo

  7. Slobodanka Bilić

    Moji Bilići se nalaze ca. 25 km južno od Knina prema Splitu u selu Civljane. Slavimo Sv. Jovana. Postojala je neka priča da su moji preci došli sa Kosova. Moj otac, deda, pra deda i čukun deda su rođeni tamo. Možda Manastir Dragović čuva neke podatke.

    • Милош

      Ја се презивам Вуковљак и нашао сам податак да смо настали од Билића баш из тог села одакле сте Ви.

      • Rosa

        Postovani Milose,
        ja se vec neko vreme bavim istrazivanjem mog porekla, Civljane, Vrlika, Dalmacija, i rado bih vas kontaktirala u vezi vaseg porekla.
        Ukoliko procitate poruku, mozemo stupiti u kontakt,
        veliki pozdrav,
        Rosa Bilic

      • Slobodanka Bilić

        Vidjela sam vaš komentar na stranici poreklo.rs o porjeklu prezimena Bilić. Moji su iz Civljana kod Knina, pravoslavci, Slava Sveti Jovan!
        Meni nije poznato vaše prezime Vukovljak. Inače smo skoro svi rodbinski vezani i u kontaktu bez obzira što smo razbacani po svim kontinentima.
        Pozdrav i sve najbolje.
        Bilić, Vankuver, Kanada