Порекло презимена Билић

11. фебруара 2012.

коментара: 6

БИЛИЋ (п.к). Билићи (п) су стара, некада позната, мостарска породица чији су бројни припадници сахрањивани на гробљу у Пашиновцу. Изгледа да је њен родоначелник био Милош кујунџија, сахрањен у Пашиновцу 1691.“ (232:202). Билићи су живјели и у Гацку. Доселили су из Мостара за вријеме Аустро-Угарске. Бавили су се трговином, Одселили су пред Други свјетски рат. (147:571). Билићи (к) су у Хумилишанима (Мостар), под Кулом у Горњем Храсну (Неум), Хумцу (Љубушки) и другим мјестима западне Херцеговине. У Хумилишане доселили су око 1800. године од Широког Бријега. У Горње Храсно доселили су у 18. вијеку, а потичу од „Билића из Попова“. У Хумац су дошли из Сеоца у Далмацији (59:248, 294, 303.304,311).

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. boro

  Moje poreklo je: Gerzovo, Mrkonjić Grad.
  Slavim Časne Verige.

 2. Драган

  Драган, пореклом из села Кршље код Новог Града. Славимо Светог Николу. Има нас доста по Кикинди. Али смо сви ми са Св Николом дошли из Кршаља.

 3. Nikola

  Nikola iz Novog Sada, Deda mi je rođen u Brejakovićima kod Sokolca, Prezime je nekad bilo Biljić, a Lj je prešlo u L prilikom seobe u Vojvodinu za vreme kolonizacije, Deda je za vreme kolonizacije kao beba došao sa porodicom u Lazarevo nadomak Zrenjanina gde mi je rođen i otac. Bilića ima nas u Lazarevu, Zrenjaninu i Novom Sadu.

 4. Ilija

  Nasi Bilici su iz Gredine (sa Komara) izmedju Donjeg Vakufa I Travnika i slave Sv. Nikolu.

 5. Војислав Ананић

  БИЛИЋ, у Читлуку, потомци су старе херцеговачке породице из Гацка и Мостара. Припадају каснијим сеобама. У вријеме аустроугарске власти доселили су се у Кнешпоље, вјероватно и у неке друге крајеве (35, 237). Славе Ђурђиц.

 6. Dalibor

  Bilic iz Mrkonjic grada slava casne verige selo trijebovo