Баришић

11. фебруара 2012.

коментара: 7

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Miladin

  Zovem se se Miladin Barisic,rodjen sam u Zmajevu Vojvodina. Krsna slava mi je sveti Jovan. Otac mi je rodjen u Donjem Vukovsku opstina Kupres Bosna i Hercegovina, odakle i potice prezime Barisic

  • Божо Баришић

   Зовем се Божо Баришић, рођен у Београду, отац рођен у Книну, живео у селу Цетина, општина Цивљане (Хрватска) као и моји дедови и прађедови, и такође славимо св. Јована. Скоро сам истраживао породично стабло моје породице и стигао сам све до Васе Баришића, који је био хајдучки харамбаша у цетинској крајини пре око 200-250 година. Такође сам сазнао да је Васо имао три брата, који су се из Босне преселили у Далмацију. Два брата су се населили у горњим Баришићима, тј. села Тутићи и Кусонићи (испод Динаре). Трећи брат Васо је населио Доње Баришиће. тј. Цетину (на извору реке Цетине), а четврти брат се вратио натраг у Босну. Нажалост о периоду пре Васе и његове браће не знам ништа.
   Очигледно нисмо мала породица, и баш ме занима историја Баришића у Босни, пре и после Васе Баришића.

   • Божо Баришић

    Баришиће (ове у Цетини) такође су називали и Лугаревићима због нашег пра-прадеде Илије Баришића који је био Лугар (шумар) у Аустро-Угарској скоро 30 година. Умро је 1928.

   • Sara

    Dobar dan, kao sto vidite nosim prezime Barisic moji koreni su iz Cetine, krsna slava mi je Sveti Jovan.Zanima me da li mozda ovde imam rodjake za koje ne znam.Srdacan pozdrav

  • Здравко Баришић

   Зовем се Здравко Баришић, рођен у Крагујевцу, пореклом из Брибира у Далмацији.

 2. Željko Barišić

  Zovem se Željko Barišić ,od 1997 godine živim u Lasovac kod Bjelovara.Moja familija se doselila iz sela Borak,zaselak Barišići ,Skender Vakuf (Kneževo).Krsna slava sv.Stefan.Što se tiče prošlosti nadimak nam je Šarci .To nam je ostalo od pra čukundeda ,priča navodno govori kako je bio jedan (Barišić) koi je imao šarenog konja i jednom prilikom potukao turski tabor .Bio je stroge naravi i navodno da je bio jak i da je zidao sa kamenom ,do pred nekliko godina je bila kuća koju je zidao, zid je bio debel jedan metar,mještani govore da je to on gradio.u Borku ima više kuća barišić ali nisu svi međusobno rodbina.I dan danas ljudi pitaju iz koih Barišića,kad spomenem “šarce”odma govore oooo dobro(nešto kao jako dobro)vjerovatno nešto ostalo dobro još od čukundede.Volio bi da znam nešto više….

 3. Војислав Ананић

  БАРИШИЋ (к), Буна и Јасеница (Бишће, Мостар), Врпоље и Ракитно (Љубушки). У Буну су доселили из Кљенка код Вргорца, а у Јасеницу су дошли “испод Љубушког”. У Врпоље су „од глади дошли с Мравињаца”. Звали су се Чагљи (59:243.245.309). Баришића има и у Дужицама (Широки Бријег). У ово село је „један доселио око 1920. из Ракитна”. У пописима становништва из 1743. и 1768. године наводе се (у већем броју) у Вињанима код Посушја. Даља им је старина непозната (189:86,87).

  Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.