Баришић

11. фебруар 2012.

коментара: 16

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Miladin

    Zovem se se Miladin Barisic,rodjen sam u Zmajevu Vojvodina. Krsna slava mi je sveti Jovan. Otac mi je rodjen u Donjem Vukovsku opstina Kupres Bosna i Hercegovina, odakle i potice prezime Barisic

    • Божо Баришић

      Зовем се Божо Баришић, рођен у Београду, отац рођен у Книну, живео у селу Цетина, општина Цивљане (Хрватска) као и моји дедови и прађедови, и такође славимо св. Јована. Скоро сам истраживао породично стабло моје породице и стигао сам све до Васе Баришића, који је био хајдучки харамбаша у цетинској крајини пре око 200-250 година. Такође сам сазнао да је Васо имао три брата, који су се из Босне преселили у Далмацију. Два брата су се населили у горњим Баришићима, тј. села Тутићи и Кусонићи (испод Динаре). Трећи брат Васо је населио Доње Баришиће. тј. Цетину (на извору реке Цетине), а четврти брат се вратио натраг у Босну. Нажалост о периоду пре Васе и његове браће не знам ништа.
      Очигледно нисмо мала породица, и баш ме занима историја Баришића у Босни, пре и после Васе Баришића.

      • Божо Баришић

        Баришиће (ове у Цетини) такође су називали и Лугаревићима због нашег пра-прадеде Илије Баришића који је био Лугар (шумар) у Аустро-Угарској скоро 30 година. Умро је 1928.

      • Sara

        Dobar dan, kao sto vidite nosim prezime Barisic moji koreni su iz Cetine, krsna slava mi je Sveti Jovan.Zanima me da li mozda ovde imam rodjake za koje ne znam.Srdacan pozdrav

        • Батица Душан

          Драга Саро ја сам из Цетине.Моја мајка је Баришић.Из куће Лугаревића.Имам много рођака које не знам.Знам за рођаке у Старим Бановцима.Био сам крено једном код њих и испред куће им пао и покидао лигаменте.Тако да нисам ни ушао у кућу а ни све рођаке видио.Знам да имају у Београду исто никада их нисам видио такођер.Ја сад не знам од којих сте ви?Можда смо рођаци можда не?Како могу да вас контактирам?Мене можете наћи на фејсбуку под именом Батица Душан.И Батице су из Цетине.

        • Батица Душан

          Здраво Саро!Ја сам из Цетине.Зовем се Батица Душан.Моја мајка је из Баришића.Сви Баришићи у селу славе Св.Јована.Не знам јесмо ли рођаци или не.Свака породица у селу је имала кућно име.Нпр Баришићи једни су Лугаревићи други Орбићи итд.Сад ја не знам од којих сте Ви.Јер много је било одселило било по Старој и Новој Пазови,Бановцима,Станишићу,Бг и даље да све не набрајам.Било би лијепо ако би сте се јавили на фејсбук Батица Душан.Сједим на једном од мостова у Цетини.То ми је профилна јер имам хакован један профил.Или можете на број +4796727610 вибер.

          • Ања Баришић

            Здраво Душане. Да ли постоји шанса да знате да за рођаке имате Баришиће из Инђије или да су рођаци из Пазове потомци покојног Николе Баришића и његових синова Милана и Душка?

      • Батица Душан

        Здраво Божо?Ја сам Батица Душан из Цетине.Моја мајка је из Лугаревића од пок.Ђуре Баришића.Морам Вам рећи да нисте у праву за неке ствари.Тутићи су Четници а не Баришићи.Друга 2 засеока које спомињете су Кусонићи и Палачевићи.Ови што су живили у селу а не под Динаром нису сви Лугаревићи.У Лугаревиће припадају Ћабићи.Одселили за вријеме 2 свјетскога рата у Старе Бановце.Затим пок.Боже Баришића надимак Мисец.Крсте радио у Њемачкој а сад живи у Цетини.И његов пок.брат Вељко исто у селу живио.Ту је још у кући покрај живио пок.Јован Баришић звани Чаруга.Имао брата у Београду.Не знам кога тај мој ујак је имао од дјеце у Бг.Јован је имао 2 кћерке.Једна је била главна куварица од Тита.Зове се Смиља удата Петојевић.И још су били од Лугаревића моји рођени ујаци Стеван звани Црљенко живио у селу а неки дио и у Панчеву и други ујак Никола звани Мишић.Мишић радио у Њемачкој а сад је у селу.Баришићи иначе долазе од Дувна у Цетину раније него што сте написали.Много Баришића је изгинуло кад су Турци кренули на Сињ 1715.Ако вас још нешто интересује ја сам на фејсбуку Батица Душан.

    • Здравко Баришић

      Зовем се Здравко Баришић, рођен у Крагујевцу, пореклом из Брибира у Далмацији.

  2. Željko Barišić

    Zovem se Željko Barišić ,od 1997 godine živim u Lasovac kod Bjelovara.Moja familija se doselila iz sela Borak,zaselak Barišići ,Skender Vakuf (Kneževo).Krsna slava sv.Stefan.Što se tiče prošlosti nadimak nam je Šarci .To nam je ostalo od pra čukundeda ,priča navodno govori kako je bio jedan (Barišić) koi je imao šarenog konja i jednom prilikom potukao turski tabor .Bio je stroge naravi i navodno da je bio jak i da je zidao sa kamenom ,do pred nekliko godina je bila kuća koju je zidao, zid je bio debel jedan metar,mještani govore da je to on gradio.u Borku ima više kuća barišić ali nisu svi međusobno rodbina.I dan danas ljudi pitaju iz koih Barišića,kad spomenem “šarce”odma govore oooo dobro(nešto kao jako dobro)vjerovatno nešto ostalo dobro još od čukundede.Volio bi da znam nešto više….

  3. Војислав Ананић

    БАРИШИЋ (к), Буна и Јасеница (Бишће, Мостар), Врпоље и Ракитно (Љубушки). У Буну су доселили из Кљенка код Вргорца, а у Јасеницу су дошли “испод Љубушког”. У Врпоље су „од глади дошли с Мравињаца”. Звали су се Чагљи (59:243.245.309). Баришића има и у Дужицама (Широки Бријег). У ово село је „један доселио око 1920. из Ракитна”. У пописима становништва из 1743. и 1768. године наводе се (у већем броју) у Вињанима код Посушја. Даља им је старина непозната (189:86,87).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  4. Dusanka Barisic

    Ja imam neko stablo od oca iz zaseoka Palacevici. Navodno da su tri brata dosla iz Bosne bezeci od Turaka. Jedan Pavle je u Palacevicima. Imao je sinove Nikolu,Mile,Vasilja,Todor. Toor ima sina Markica. Markic ima sina Mico, Bozo,Luka,Petar,Bosko,Marija/Vukovic/, Stana, Sava/Kurobasa/Boja/Cetnik/.
    – Mico nije imao decu
    – Bozo ima sina Jovu,Iliju,Marka,Stevu,Vasu, cerke Mariju.
    – Luka ima Dusana i Stojana.
    – Petar ima Stanu/Cetnik/Boja/Blesic/Pero
    – Bosko ima Boskicu i Milicu
    – Marija/Vukovic/ ima Milana,Mitra, Peru
    – Stana ima Ivana,Milana Maru
    -Sava/Kurobasa ima Maru,Duska, Ilu, Petra
    -Boja/Cetnik/ ima Milu,Stanu,Masu,Tomu i jos jednu cerku.
    Mile je imao Milicu, Martu, Savu/Palcukovu/
    Nikola je imao Petra,Spiru,Milancinu.

    Ja sam cerka Dusana,deda Luka, pradeda Markic i zivim u Novoj Pazovi 1959 godiste.
    Stric mi je bio Stojan, umro 1990. nije imao decu.
    Sestra mi je Nada, brat Milan.

  5. Miloš

    Zovem se Miloš Barišiĉ.Rodjen u Novom Sadu.Otac mi se zvao Boško a deda Miloš koji je kolonizirao iz Glamoča u selo Banatski Despotovac pored Zrenjanina.Njegov otac se zvao Stojan a njegov Todor I živeli su u selu Stekerovci pored Glamoča.Slava nam je Sveti Nikola

  6. Ања Баришић

    Зовем се Ања,исувишно је спомињати да носим презиме Баришић. Рођена сам у Новом Саду,отац ми је рођен у Тузли,деда у Старој Пазови,а прадеда се са 12 година доселио из Цетине како би побегао од усташког и италијанског хапшења и затварања у логор у току рата. Славимо Светог Јована Крститеља. Оно што знам о мојој породици минорно је. Знам да су пореклом из Цетине и знам да је до пре пар година на самом улазу у село Горњи Баришићи на једном узвишњеу живела стара тетка мог оца(мало даљи род) испред чије се куће пружао поглед на реку Цетину,Динару и једну стару цркву(из IX века). Ове године поново путујем за Цетину и заиста бих желела да сазнам да ли имам неке рођаке које не познајем и које могу да упознам.Поздрав.