Barišić

11. februar 2012.

komentara: 16

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Miladin

    Zovem se se Miladin Barisic,rodjen sam u Zmajevu Vojvodina. Krsna slava mi je sveti Jovan. Otac mi je rodjen u Donjem Vukovsku opstina Kupres Bosna i Hercegovina, odakle i potice prezime Barisic

    • Božo Barišić

      Zovem se Božo Barišić, rođen u Beogradu, otac rođen u Kninu, živeo u selu Cetina, opština Civljane (Hrvatska) kao i moji dedovi i prađedovi, i takođe slavimo sv. Jovana. Skoro sam istraživao porodično stablo moje porodice i stigao sam sve do Vase Barišića, koji je bio hajdučki harambaša u cetinskoj krajini pre oko 200-250 godina. Takođe sam saznao da je Vaso imao tri brata, koji su se iz Bosne preselili u Dalmaciju. Dva brata su se naselili u gornjim Barišićima, tj. sela Tutići i Kusonići (ispod Dinare). Treći brat Vaso je naselio Donje Barišiće. tj. Cetinu (na izvoru reke Cetine), a četvrti brat se vratio natrag u Bosnu. Nažalost o periodu pre Vase i njegove braće ne znam ništa.
      Očigledno nismo mala porodica, i baš me zanima istorija Barišića u Bosni, pre i posle Vase Barišića.

      • Božo Barišić

        Barišiće (ove u Cetini) takođe su nazivali i Lugarevićima zbog našeg pra-pradede Ilije Barišića koji je bio Lugar (šumar) u Austro-Ugarskoj skoro 30 godina. Umro je 1928.

      • Sara

        Dobar dan, kao sto vidite nosim prezime Barisic moji koreni su iz Cetine, krsna slava mi je Sveti Jovan.Zanima me da li mozda ovde imam rodjake za koje ne znam.Srdacan pozdrav

        • Batica Dušan

          Draga Saro ja sam iz Cetine.Moja majka je Barišić.Iz kuće Lugarevića.Imam mnogo rođaka koje ne znam.Znam za rođake u Starim Banovcima.Bio sam kreno jednom kod njih i ispred kuće im pao i pokidao ligamente.Tako da nisam ni ušao u kuću a ni sve rođake vidio.Znam da imaju u Beogradu isto nikada ih nisam vidio također.Ja sad ne znam od kojih ste vi?Možda smo rođaci možda ne?Kako mogu da vas kontaktiram?Mene možete naći na fejsbuku pod imenom Batica Dušan.I Batice su iz Cetine.

        • Batica Dušan

          Zdravo Saro!Ja sam iz Cetine.Zovem se Batica Dušan.Moja majka je iz Barišića.Svi Barišići u selu slave Sv.Jovana.Ne znam jesmo li rođaci ili ne.Svaka porodica u selu je imala kućno ime.Npr Barišići jedni su Lugarevići drugi Orbići itd.Sad ja ne znam od kojih ste Vi.Jer mnogo je bilo odselilo bilo po Staroj i Novoj Pazovi,Banovcima,Stanišiću,Bg i dalje da sve ne nabrajam.Bilo bi lijepo ako bi ste se javili na fejsbuk Batica Dušan.Sjedim na jednom od mostova u Cetini.To mi je profilna jer imam hakovan jedan profil.Ili možete na broj +4796727610 viber.

          • Anja Barišić

            Zdravo Dušane. Da li postoji šansa da znate da za rođake imate Barišiće iz Inđije ili da su rođaci iz Pazove potomci pokojnog Nikole Barišića i njegovih sinova Milana i Duška?

      • Batica Dušan

        Zdravo Božo?Ja sam Batica Dušan iz Cetine.Moja majka je iz Lugarevića od pok.Đure Barišića.Moram Vam reći da niste u pravu za neke stvari.Tutići su Četnici a ne Barišići.Druga 2 zaseoka koje spominjete su Kusonići i Palačevići.Ovi što su živili u selu a ne pod Dinarom nisu svi Lugarevići.U Lugareviće pripadaju Ćabići.Odselili za vrijeme 2 svjetskoga rata u Stare Banovce.Zatim pok.Bože Barišića nadimak Misec.Krste radio u Njemačkoj a sad živi u Cetini.I njegov pok.brat Veljko isto u selu živio.Tu je još u kući pokraj živio pok.Jovan Barišić zvani Čaruga.Imao brata u Beogradu.Ne znam koga taj moj ujak je imao od djece u Bg.Jovan je imao 2 kćerke.Jedna je bila glavna kuvarica od Tita.Zove se Smilja udata Petojević.I još su bili od Lugarevića moji rođeni ujaci Stevan zvani Crljenko živio u selu a neki dio i u Pančevu i drugi ujak Nikola zvani Mišić.Mišić radio u Njemačkoj a sad je u selu.Barišići inače dolaze od Duvna u Cetinu ranije nego što ste napisali.Mnogo Barišića je izginulo kad su Turci krenuli na Sinj 1715.Ako vas još nešto interesuje ja sam na fejsbuku Batica Dušan.

    • Zdravko Barišić

      Zovem se Zdravko Barišić, rođen u Kragujevcu, poreklom iz Bribira u Dalmaciji.

  2. Željko Barišić

    Zovem se Željko Barišić ,od 1997 godine živim u Lasovac kod Bjelovara.Moja familija se doselila iz sela Borak,zaselak Barišići ,Skender Vakuf (Kneževo).Krsna slava sv.Stefan.Što se tiče prošlosti nadimak nam je Šarci .To nam je ostalo od pra čukundeda ,priča navodno govori kako je bio jedan (Barišić) koi je imao šarenog konja i jednom prilikom potukao turski tabor .Bio je stroge naravi i navodno da je bio jak i da je zidao sa kamenom ,do pred nekliko godina je bila kuća koju je zidao, zid je bio debel jedan metar,mještani govore da je to on gradio.u Borku ima više kuća barišić ali nisu svi međusobno rodbina.I dan danas ljudi pitaju iz koih Barišića,kad spomenem “šarce”odma govore oooo dobro(nešto kao jako dobro)vjerovatno nešto ostalo dobro još od čukundede.Volio bi da znam nešto više….

  3. Vojislav Ananić

    BARIŠIĆ (k), Buna i Jasenica (Bišće, Mostar), Vrpolje i Rakitno (Ljubuški). U Bunu su doselili iz Kljenka kod Vrgorca, a u Jasenicu su došli “ispod Ljubuškog”. U Vrpolje su „od gladi došli s Mravinjaca”. Zvali su se Čaglji (59:243.245.309). Barišića ima i u Dužicama (Široki Brijeg). U ovo selo je „jedan doselio oko 1920. iz Rakitna”. U popisima stanovništva iz 1743. i 1768. godine navode se (u većem broju) u Vinjanima kod Posušja. Dalja im je starina nepoznata (189:86,87).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  4. Dusanka Barisic

    Ja imam neko stablo od oca iz zaseoka Palacevici. Navodno da su tri brata dosla iz Bosne bezeci od Turaka. Jedan Pavle je u Palacevicima. Imao je sinove Nikolu,Mile,Vasilja,Todor. Toor ima sina Markica. Markic ima sina Mico, Bozo,Luka,Petar,Bosko,Marija/Vukovic/, Stana, Sava/Kurobasa/Boja/Cetnik/.
    – Mico nije imao decu
    – Bozo ima sina Jovu,Iliju,Marka,Stevu,Vasu, cerke Mariju.
    – Luka ima Dusana i Stojana.
    – Petar ima Stanu/Cetnik/Boja/Blesic/Pero
    – Bosko ima Boskicu i Milicu
    – Marija/Vukovic/ ima Milana,Mitra, Peru
    – Stana ima Ivana,Milana Maru
    -Sava/Kurobasa ima Maru,Duska, Ilu, Petra
    -Boja/Cetnik/ ima Milu,Stanu,Masu,Tomu i jos jednu cerku.
    Mile je imao Milicu, Martu, Savu/Palcukovu/
    Nikola je imao Petra,Spiru,Milancinu.

    Ja sam cerka Dusana,deda Luka, pradeda Markic i zivim u Novoj Pazovi 1959 godiste.
    Stric mi je bio Stojan, umro 1990. nije imao decu.
    Sestra mi je Nada, brat Milan.

  5. Miloš

    Zovem se Miloš Barišiĉ.Rodjen u Novom Sadu.Otac mi se zvao Boško a deda Miloš koji je kolonizirao iz Glamoča u selo Banatski Despotovac pored Zrenjanina.Njegov otac se zvao Stojan a njegov Todor I živeli su u selu Stekerovci pored Glamoča.Slava nam je Sveti Nikola

  6. Uki Q

    Ko oce 1 na 1 drugari

  7. Anja Barišić

    Zovem se Anja,isuvišno je spominjati da nosim prezime Barišić. Rođena sam u Novom Sadu,otac mi je rođen u Tuzli,deda u Staroj Pazovi,a pradeda se sa 12 godina doselio iz Cetine kako bi pobegao od ustaškog i italijanskog hapšenja i zatvaranja u logor u toku rata. Slavimo Svetog Jovana Krstitelja. Ono što znam o mojoj porodici minorno je. Znam da su poreklom iz Cetine i znam da je do pre par godina na samom ulazu u selo Gornji Barišići na jednom uzvišnjeu živela stara tetka mog oca(malo dalji rod) ispred čije se kuće pružao pogled na reku Cetinu,Dinaru i jednu staru crkvu(iz IX veka). Ove godine ponovo putujem za Cetinu i zaista bih želela da saznam da li imam neke rođake koje ne poznajem i koje mogu da upoznam.Pozdrav.