Порекло презимена Бакић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Бакић

Порекло презимена Бакић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (18)

 • Predrag T. Šćepanović

  Postoji nekoliko bratstava Bakića, u Crnoj Gori, različitog porijekla.najstariji su oni iz Donje Morače, selo Ravni, slava Arandjelovdan, za koje je dokazano da su ogranak srednjovjekovnih Bakića iz Srbije.Po predanju,od ovih Bakića su bili Rosići iz Gornje Morače, od kojih je,opet po predanju, patrijarh Varnava (koji je rodjen u Pljevljima).Drugi su Bakići iz Vasojevića, selo Zabrdje kod Andrijevice.Oni su iste slave kao predhodnici.Vode porijeklo iz Lijeve Rijeke i zajedno s Dujovićima čine ogranak Novakovića.Njima su najsrodniji Popovići iz Pešaca kod Berana.Dujo,zvani Baka,dva puta se ženio.Od prve žene su Dujovići i Marnići u Lijevoj Rijeci, Jovanovići i Šolevići (od njih Miroslav Šolević iz Niša),a od Bake su Bakići u Zabrđu, gdje se preselio oko 1730.g.Treći bakići su iz Zete,selo Berislavci, slava Nikoljdan.Oni su porijeklom iz plemena Bratonožića.Četvrti su muslimani Bakići, koji su porijeklom Klimente, aima ih oko Novog pazara najviše.Ima u Metohiji muslimana bakića (Prizren,poarnaućeni) koji su porijeklom iz Zabrđa.I oni iz Ljevoše kod Peći, i na Kordunu, pravoslavci,su porijeklom iz Zabrđa.(Zabrcki Bakići su moja ujčevina.Pasove brojim ovako: Predrag-Spasenija-Radosav-Milija-Nikola-Dragoje-Novo-Pero-Vuksan-Baka-…).Zajedno s Draganom Džo-om Dujovićem, objavio sam knjigu „Bakići-Dujovići“, a sada radimo na drugom dopunjenom izdanju.

  Одговори
 • Никола

  Поштовано г. Шћепановићу,
  можете ли нам рећи нешто више о Бакићима из Доње Мораче? Или можда навести неки родослов?
  Узгред, где се могу пронаћи Ваше књиге?

  Одговори
  • Boriša

   90 posto su doseljeni u selo jablanica pod tornikom na zlatiboru.I kraljevina i kpj su im podigli spomenik u znak zahvalnosti za prvi i drugi svetski rat.Knjige mozete naci u crkvi brvnari i u manastiru moraca

   Одговори
 • ljiljana bakic

  Postovani g. Scepanovicu

  Ja poticem od Bakica iz Zabrdja tj. moj pradeka se doselio u Sumadiju krajem 19- veka u selo Pajsijevic kod Gruze . Zvao se Lakic Bakic a zena mu Stanija sa bebom u narucju tj mojim dekom Milickom. Danas postojimo dve kuce Bakica tj moj otac i stric sa porodicama. Nikoga u CrnojGori ili vec gde på svetu nepoznajemo a verovatno da imamo rodjaka. Tako bi mi bilo drago ako Vi ili neko ko nesto zna o nekim potencijalnim rodjacima moze pomoci. I gde mogu da se nabave vase knige? Hvala svima unapred .Pozdrav svim Bakicima

  Одговори
  • Никола

   Поздрав, Љиљана!
   Трагајући за родословом своје породице, наишао сам на један део где се спомиње известан Лакић Бакић, који би могао бити ваш деда. Лакић је био син Грујице, који је био син Миливоја, овај син Милисава, Милисав Милоша, а Милош Новака (у том случају, вероватно припадате групи Новаковића). Миливоје је живео негде од 1830. до 1902., па, у том смислу, мислим да је могуће да су ваши крајем 19. века прешли из Црне Горе у Србију. Проблем је само то што се наводи да су живели у Равнима (околина Колашина), а не у Забрђу.
   На једном другом месту сам наишао на помен извесног Лакића из Васојевића (не знам године), које је био син Милорада, Милорад Павића, овај Александра, Александар Милована…и све тако до Баке. Одломак је из књиге Предрага Шћепановића.
   Надам се да сам вам бар мало био од користи.
   Срдачан поздрав и свако добро!

   Одговори
   • Вујић Александар

    Поштовани Никола,

    Интересујем се за неке додатне податке о фамилији Бакић, с обзиром да ми је прабаба Милева Бакић удата Лабудовић, од оца Ђока Бакића тежака из Забрђа и мајке Марте Бакић рођ. Зечевић. Ако имате неке додатне информације ја бих вам био неизмерно захвалан да их поделите са мном.
    Хвала и срдачан поздрав!

    Одговори
 • неродимац

  У селу Неродимљу је 1908. године рођен Богдан Бакић познати сликар и вајар. Ако имате неки податак од њега или његове деце јавите се на [email protected]
  Хвала унапред

  Одговори
 • Boriša

  Bakići su svi potekli iz Zabrdja kod Andrijevice.Apsolutno je dokazano da su se selili u pravcima Kosova,Srbije i Hercegovine.Prezime Bakić se jedino u Beranama spominje već 840 godina i nigde više toliko unazad.Dali su muslimani,pravoslavni ili katolici nebitno je…….svi su od istog roda.

  Одговори
 • Ante Vrdoljak

  Poštovani
  Moje ime je Ante Vrdoljak i iz Splita sam, izvorno iz Imotskog selo Grabovac.
  Moj stric je radio rodoslovlje obitelji i došao je do porijekla obiteljskog grba, koji se čuva već stotinjak godina i na njemu piše stemma famille werdoliack pl. Bakić.
  Priča je da su naši preci došli iz Banj doca u Hercegovini a prije toga iz Crne gore, pa vas molim ako imate kakva saznanja o tome da uspostavimo kontakt
  Mnogo hvala
  Lijep pozdrav
  Ante Vrdoljak

  Одговори
 • Војислав Ананић

  БАКИЋ, стара властелинска породица која се спомиње од XV вијека. Бакићи потичу из висинских предјела данашње Херцеговине, одакле се у XVI вијеку селе у Србију, Угарску, Далмацију и друге крајеве. Били су моћна и угледна српска породица од доласка Турака, као насљедни кнезови у неколико кнежина. Посједе су имали у ужичком крају и у Шумадији. Највиши успон стекао је војвода Павле Бакић – посједовао је 50 села у Шумадији, био у служби ‘Турака и касније Угара. Командовао угарском коњицом у многим бојевима против Турака. Бакићи из Великог Дворишта су такође херцеговачког поријекла, али без властелинске моћи и кнежевских положаја. Славе Срђевдан.

  Одговори
 • Miroslav

  Postovani,

  Da li neko zna nesto vise o poreklu Bakica iz Ljevose kod Peci?

  Одговори
 • Darko Jeremic

  Postovani da li mi mozete pomoci moju su Jeremici iz sela Tubravic kod Valjeva ali su iz zaseoka Bakic,navodno Jeremici iz kuce Bakica negde pise ogranak Novakovica iz Zagradja da li moze neko nesto vise da mi kaze odakle su moji i o predacima pozdrav i hvala u napred

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ПОГИБИЈА ПОСЛЕДЊЕГ ДЕСПОТА

  Краљ Фердинанд Хабсбуршки 20. септембра 1537. године именовао је Павла Бакића за српског деспота у Угарској и позвао све Србе да га подрже. Било је то 12 година пошто је Бакић са својом породицом, петоро браће и већим бројем сународника прешао на угарску страну и у замену за напуштена добра у Србији, добио племићку титулу, град Лак и друге поседе. Непосредно по именовању, деспот Бакић кренуо је са војском ка Срему како би пресрео Турке. Међутим, војска коју је издржавао Фердинанд, током марша напустила је Бакићеву армију, па су у њој остали само Срби. Иако с малобројним борцима, Бакић је 9. октобра код Горјана у близини Ђакова, ушао у бој са Турцима и – погинуо. Његову главу Мехмед паша је по своме сину послао у Цариград. Тиме је угашена српска деспотска институција у Угарској.

  Извор: ДНЕВНИК ДОГАЂАЈА НЕГДАШЊИХ, „Вечерње новости“, 18. септембра 2019.

  Одговори
 • Марко Бакић

  Помаже Бог,

  Мој отац Милош Бакић рођен у Црвенки, Бачка, од оца Петра и мајке Наранџе (Вукелић). који су са својим породицама избегли у Србију 1943.године бежећи од усташа. Само знам да је мој деда Петар рођен у селу Чемерница у Карловачком срезу 1925. год. од оца Марка и мајке Станице а деда му се звао Стеван Бакић и даље од тога не знам. Славимо Срђевдан.

  Хвала унапред ако неко нешто зна о мојој породици!
  Марко

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top