Порекло презимена Бакић

11. фебруар 2012.

коментара: 47

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (47)

Одговорите

47 коментара

  1. Predrag T. Šćepanović

    Postoji nekoliko bratstava Bakića, u Crnoj Gori, različitog porijekla.najstariji su oni iz Donje Morače, selo Ravni, slava Arandjelovdan, za koje je dokazano da su ogranak srednjovjekovnih Bakića iz Srbije.Po predanju,od ovih Bakića su bili Rosići iz Gornje Morače, od kojih je,opet po predanju, patrijarh Varnava (koji je rodjen u Pljevljima).Drugi su Bakići iz Vasojevića, selo Zabrdje kod Andrijevice.Oni su iste slave kao predhodnici.Vode porijeklo iz Lijeve Rijeke i zajedno s Dujovićima čine ogranak Novakovića.Njima su najsrodniji Popovići iz Pešaca kod Berana.Dujo,zvani Baka,dva puta se ženio.Od prve žene su Dujovići i Marnići u Lijevoj Rijeci, Jovanovići i Šolevići (od njih Miroslav Šolević iz Niša),a od Bake su Bakići u Zabrđu, gdje se preselio oko 1730.g.Treći bakići su iz Zete,selo Berislavci, slava Nikoljdan.Oni su porijeklom iz plemena Bratonožića.Četvrti su muslimani Bakići, koji su porijeklom Klimente, aima ih oko Novog pazara najviše.Ima u Metohiji muslimana bakića (Prizren,poarnaućeni) koji su porijeklom iz Zabrđa.I oni iz Ljevoše kod Peći, i na Kordunu, pravoslavci,su porijeklom iz Zabrđa.(Zabrcki Bakići su moja ujčevina.Pasove brojim ovako: Predrag-Spasenija-Radosav-Milija-Nikola-Dragoje-Novo-Pero-Vuksan-Baka-…).Zajedno s Draganom Džo-om Dujovićem, objavio sam knjigu “Bakići-Dujovići”, a sada radimo na drugom dopunjenom izdanju.

    • Danijela

      Interesuje me poreklo Bakica koji slave slavu Djurdjic. Znam samo da su poreklom iz Crne Gore

    • NOVO

      Scepanovicu, pokazujete osnovna neznanja…
      Bakici iz Zabrdja jedva mogu da nabroje 10-tak pasova i to bez istorijskih fakata, na osnovu usmenih predanja, a to je svega 330 godina , a to je period oko 1690 godine.
      Bakici su mnogo starije prezime i Bakici su plemicka , vlastelinska porodica, iz tog razloga ma gde da su se selili nisu menjali prezime.U 13 veku su postojale 2
      velike skupine Bakica.Jedna u Raskoj(Srbija),oko planine Stari Vlah a druga kod Olova u Bosni,gde su postojala dva sela Donji i Gornji Bakici.
      U 15 veku istoricari pisu o Bakicima Knezevima o njihovim knezinama u Raskoj, i vec tada knezina Radovana bakica broji 72 sela.(defter Smederevskog sandzakata)
      Kasnije u 16 veku se pomeraju na sever i pojavljuje skupina Bakica ispod planine Vencac u Sumadiji, gde je najistaknutija licnost Vojvoda Pavle Bakic,kasnije posle prelaska u Ugarsku, Despot.Pavla ucestvuje u bitkama za odbranu Peste i Beca protiv Turaka.
      Centar Bakica je Stari Vlah(danasnji Uzicki kraj).Pod natiskom turaka, jedni se sele u Hercegovinu i dalje u Vasojevice i na Kosovo.Drugi na sever u Ugarsku i Austriju.Kasnije ih Ugarska i Austrija(poznije Austrougarska) naseljavaju u Krajinu(Glina,Perna,Crni Potok,Dubica) radi odbrane od Turaka.Gde god da su se selili nisu imali razloga da menjaju prezime.Poznato je da su odredjene skupine naroda preseljenjem menjali slave(zbog krvne osvete, iz zahvalnosti mestu gde su preseljeni, iz zahvalnosti drugom svecu…)
      Samo mozemo govoriti o ISTORIJSKIM CINJENICAMA.
      Ovo su sve istorijski fakti. Ta usmena predanja o Baki kao starom coveku….O Bakicima i Dujovicima nema nikakve naucne podloge….
      Zbunjujete narod.
      Citajte A.Ivica, Rodoslovne tablice i grbovi srpskih dinastija i vlastele, Lemajic -Porodica poslednjeg srpskog Despota, Pavla Bakica.
      Bakice treba posmatrati u sirem istorijskom kontekstu.
      Prva ozbiljnija seoba Srba je pod vodjstvom Pavla Bakica 1525 godine….
      Ima jos puno toga.Treba videti istorijske pisane izvore…..Predanja su za kraca pamcenja, krace istorijske distance i nepouzdani su izvori.
      Pozdrav

  2. Никола

    Поштовано г. Шћепановићу,
    можете ли нам рећи нешто више о Бакићима из Доње Мораче? Или можда навести неки родослов?
    Узгред, где се могу пронаћи Ваше књиге?

    • Boriša

      90 posto su doseljeni u selo jablanica pod tornikom na zlatiboru.I kraljevina i kpj su im podigli spomenik u znak zahvalnosti za prvi i drugi svetski rat.Knjige mozete naci u crkvi brvnari i u manastiru moraca

  3. ljiljana bakic

    Postovani g. Scepanovicu

    Ja poticem od Bakica iz Zabrdja tj. moj pradeka se doselio u Sumadiju krajem 19- veka u selo Pajsijevic kod Gruze . Zvao se Lakic Bakic a zena mu Stanija sa bebom u narucju tj mojim dekom Milickom. Danas postojimo dve kuce Bakica tj moj otac i stric sa porodicama. Nikoga u CrnojGori ili vec gde på svetu nepoznajemo a verovatno da imamo rodjaka. Tako bi mi bilo drago ako Vi ili neko ko nesto zna o nekim potencijalnim rodjacima moze pomoci. I gde mogu da se nabave vase knige? Hvala svima unapred .Pozdrav svim Bakicima

    • Никола

      Поздрав, Љиљана!
      Трагајући за родословом своје породице, наишао сам на један део где се спомиње известан Лакић Бакић, који би могао бити ваш деда. Лакић је био син Грујице, који је био син Миливоја, овај син Милисава, Милисав Милоша, а Милош Новака (у том случају, вероватно припадате групи Новаковића). Миливоје је живео негде од 1830. до 1902., па, у том смислу, мислим да је могуће да су ваши крајем 19. века прешли из Црне Горе у Србију. Проблем је само то што се наводи да су живели у Равнима (околина Колашина), а не у Забрђу.
      На једном другом месту сам наишао на помен извесног Лакића из Васојевића (не знам године), које је био син Милорада, Милорад Павића, овај Александра, Александар Милована…и све тако до Баке. Одломак је из књиге Предрага Шћепановића.
      Надам се да сам вам бар мало био од користи.
      Срдачан поздрав и свако добро!

      • Вујић Александар

        Поштовани Никола,

        Интересујем се за неке додатне податке о фамилији Бакић, с обзиром да ми је прабаба Милева Бакић удата Лабудовић, од оца Ђока Бакића тежака из Забрђа и мајке Марте Бакић рођ. Зечевић. Ако имате неке додатне информације ја бих вам био неизмерно захвалан да их поделите са мном.
        Хвала и срдачан поздрав!

      • Дарко

        Драги рођаче,
        Лакић, о коме ти говориш је на жалост млад страдао и није имао потомака, тако да је Љиљани предак неки други Лакић.
        Свако добро!

  4. неродимац

    У селу Неродимљу је 1908. године рођен Богдан Бакић познати сликар и вајар. Ако имате неки податак од њега или његове деце јавите се на [email protected]
    Хвала унапред

  5. Bakići su svi potekli iz Zabrdja kod Andrijevice.Apsolutno je dokazano da su se selili u pravcima Kosova,Srbije i Hercegovine.Prezime Bakić se jedino u Beranama spominje već 840 godina i nigde više toliko unazad.Dali su muslimani,pravoslavni ili katolici nebitno je…….svi su od istog roda.

  6. Ante Vrdoljak

    Poštovani
    Moje ime je Ante Vrdoljak i iz Splita sam, izvorno iz Imotskog selo Grabovac.
    Moj stric je radio rodoslovlje obitelji i došao je do porijekla obiteljskog grba, koji se čuva već stotinjak godina i na njemu piše stemma famille werdoliack pl. Bakić.
    Priča je da su naši preci došli iz Banj doca u Hercegovini a prije toga iz Crne gore, pa vas molim ako imate kakva saznanja o tome da uspostavimo kontakt
    Mnogo hvala
    Lijep pozdrav
    Ante Vrdoljak

  7. Војислав Ананић

    БАКИЋ, стара властелинска породица која се спомиње од XV вијека. Бакићи потичу из висинских предјела данашње Херцеговине, одакле се у XVI вијеку селе у Србију, Угарску, Далмацију и друге крајеве. Били су моћна и угледна српска породица од доласка Турака, као насљедни кнезови у неколико кнежина. Посједе су имали у ужичком крају и у Шумадији. Највиши успон стекао је војвода Павле Бакић – посједовао је 50 села у Шумадији, био у служби ‘Турака и касније Угара. Командовао угарском коњицом у многим бојевима против Турака. Бакићи из Великог Дворишта су такође херцеговачког поријекла, али без властелинске моћи и кнежевских положаја. Славе Срђевдан.

  8. Miroslav

    Postovani,

    Da li neko zna nesto vise o poreklu Bakica iz Ljevose kod Peci?

    • Поштовани господине Мирославе , ја сам Драгица Бакић од оца Радосава Бакића и ђеда Јосифа Бакића , село Љевоша код Пећи ! Шта вас конкретно интересује ? Поздрав !

  9. Darko Jeremic

    Postovani da li mi mozete pomoci moju su Jeremici iz sela Tubravic kod Valjeva ali su iz zaseoka Bakic,navodno Jeremici iz kuce Bakica negde pise ogranak Novakovica iz Zagradja da li moze neko nesto vise da mi kaze odakle su moji i o predacima pozdrav i hvala u napred

  10. Војислав Ананић

    ПОГИБИЈА ПОСЛЕДЊЕГ ДЕСПОТА

    Краљ Фердинанд Хабсбуршки 20. септембра 1537. године именовао је Павла Бакића за српског деспота у Угарској и позвао све Србе да га подрже. Било је то 12 година пошто је Бакић са својом породицом, петоро браће и већим бројем сународника прешао на угарску страну и у замену за напуштена добра у Србији, добио племићку титулу, град Лак и друге поседе. Непосредно по именовању, деспот Бакић кренуо је са војском ка Срему како би пресрео Турке. Међутим, војска коју је издржавао Фердинанд, током марша напустила је Бакићеву армију, па су у њој остали само Срби. Иако с малобројним борцима, Бакић је 9. октобра код Горјана у близини Ђакова, ушао у бој са Турцима и – погинуо. Његову главу Мехмед паша је по своме сину послао у Цариград. Тиме је угашена српска деспотска институција у Угарској.

    Извор: ДНЕВНИК ДОГАЂАЈА НЕГДАШЊИХ, “Вечерње новости”, 18. септембра 2019.