Порекло презимена Башић

11. фебруар 2012.

коментара: 19

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (19)

Одговорите

19 коментара

  1. Милорад Богдановић

    Презиме Башић јавља се доласком турака на ове просторе и настало од ријечи БАША – заповједник мање турске војне јединице. Тако настају нова презимена Баша и Башић, већином на граничном простору два царства. Већина баша која промјенише своје презиме, сачували су своје Славе, па се по томе може потражити њихово старо презиме. Наравно, у ова времена, много је лакше и једноставније. Посјетите http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/ и добићете сва упуства. За неколико дана или мјесеци (зависи како се одлучите) много тога ће бити јасно.

    Башићи на простору Двор на Уни спомињу се у 18 вијеку као досељеници са простора Лике и Кордуна који су преко Босанске Крајине доселили на простор Поуња и Поткозарја.

    У Карловачком владичанству Башићи са Баније славе Ђурђевдан и Никољдан а у Шематизму дабробосанском за 1882 годину, наводи се да Башићи славе осам различитих слава, настањени већином на граничном простору некадашње двије империје. Најбројнији су слављеници Ђурђевдана а спомињу се у парохијама Добрљин, Костајница, Сводна, Дубица, Сански Мост, Приједор и Поповац код Бањалуке.

    Препис http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/
    -Александар Бачко, Породице далматинских Срба, Београд 2008,
    -http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/
    -Монографија Двор на Уни, група аутора (Становништво- Анте Милићевић, стр 63) Двор на Уни, 1991
    -Славно Гавриловић, Грађа за историју Војне границе у 17 и 18 вијеку, Банијска крајина, Београд 1989.
    -Шематизам дабробосански за 1882 годину

  2. Katarina Nadlacki

    Porodica Bašić Novo Selo kod Vrnjacke Banje. Doselili se iz okoline Banja Luke još za vreme vladavine Turaka. Slave svetog Stefana 9.januar. Pozdrav i hvala unapred.

    • Basich

      Na otoku Drvenik Veli zapadno od Splita u crkvi sv.Jurja, postoje 3 groba obitelji Bašić iz godine 1517,1730,1742. Osobno nevjerujem da je vec 1517. godine postojao katolik koji bi uzeo prezime koje potjece od Osmanlija. Tako da ovi što pišu kako su prezime donjeli Turci i kako je nastalo od BAŠA nisu u pravu !!!

      • Katarina

        Moj pradeda je bio Stipe Bašić, katolik iz Kralja u BiH nadomak Hrvatske. Bio oženjen Ružom Klarić, imali petoro djece, jednog sina i 4 ćerke – od kojih je jedna moja baba. Baba je bila udata za mog dedu Frančeska Amorosija (Francesco Amoroso) čije prezime vodi porijeklo od dinastije Amorijano, tačnije od vizantijskog imperatora Mihajla Balbe drugog (Michele II L’amoriano). Ukoliko vas zanima koja informacija više, moja e adresa je [email protected] Ljep pozdrav svima!

      • Јелена

        На отоку Рогозница између Шибеника и Трогира налази се римокатоличка црква и албански свећеник у њој однедавно (ожењени католички клирик…)
        Елем, олтар цркве окренут на исток што није промакло двема Рускињама које питају домаћина како је то могуће ако су католици и колико дуго су његови преци у Рогозници.
        Каже – преко четиристо година, следи питање, одакле су дошли, каже из околине Међугорја бежећи пред Турцима.
        А у западној Херцеговини, па тако и у Међугорју, није било римокатоличке богомоље до почетка 19. столећа.

  3. Dušan

    Башић из Црне Горе,поријклом Васојевићи ,славе Аранђеловдан

  4. Basici poreklom iz Šekovića nedaleko od Zvornika, sada u Beogradu slave svetoga Jovana

  5. Vlada

    Familija Bašić iz Blaca, Toplica doselili se iz Osredca opstina Brus slava sv. Alimpije

    • Сава Попадић

      Башића има у Осредцима (Брус) који су се расељавали. У време кнеза Милоша неколико фамилија из Осредака и других села са Копаоника су добили имања бегова Френчевића западно од Крушевца и ту основали село Кошеви. Славе Ђурђевдан и Алимпија.

  6. Војислав Ананић

    БАШИЋ (п.к.рн). Башићи (п), у Церовцу (Шума требињска), Рупном Долу (Површ), Лугу у Подбрђу и Башићима (Бобани). Живјели су и у Тележи код Требиња. За Башиће из Талеже Козић каже да се не зна одакле су старином, а памти се само да је Војин Башић прије 200 година преселио у Луг, “те му и данас тамо има потомака”. Башићи настањени у Церовцу и Рупном Долу такође су доселили из Талеже. Стара слава свих Башића је Јовањдан. Међутим породице у Рупном Долу “сад славе Шћепандан” (75:1168,1179,1180,1218, 1219). Башићи у Бобанима кажу да су поријеклом из Талеже. Славе Јовањдан, има их и у Мостару. Башићи (к) су у Радишићима (Љубушки). Дошли су из Броћанца у Посушју. У Броћанцу их има и “потурчених” (59:297). Башићи (м) су у Сопиљима, Врањешевићима и Љесковом Дубу (Невесиње), Рјечицама и Станојевићима (Столац). Било их је и у Фатници (Билећа). Башић у Сопиљима старином је Фестић из Фатнице, дошао је из Врањевића “за мајком која се удала за Башића”. У Врањевиће су веома давно дошли из Љескова Дуба. У Рјечице су доселили из Стањевића – “прије 30 година мајка им обудовила па их довела у род” (59:232,245.253). Башића има настањених и у Мостару, а било их је у Засаду код Требиња, Башићима, Автовцу и Меданићима (Гацко).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  7. Bajapatak

    Bašić, kod Plava(Crna Gora) i varoši doselili sa Baše kod Lješa u Albaniji, pa ovdje jedni kao: Baša, ili Bašlić. Isto tako je i kod Gusinja, odatle jedni otiđu u Zoraniće (Bistrica bjelopoljska) kao: Baša; Sutomore (Bar), porijeklom su iz Stare Srbije; Perast (Kotor) i okolina Herceg-Novog; Cetinje; Podgorica; iz Pepića u Miruše i Dobrun, uz obalu Trebišnjice, doselili se iz Župe na Drini; Đedići (Cerovac ) – Trebinje, ogranak Drekalovića iz Kuča; iz Gruda (Tuzi) sišli u Podgoricu, pa jedni odselili u Skadar i Carigrad

  8. Dejan

    Jovan Bašić
    Slavio sv.Vasilija na mali Božić 14.01.
    Naseljen sa porodicom daleko od svih puteva, podno Rudnika! Krajem 19 veka sa porodicom se seli u Barajevo ( Guncate)
    Ako ima njegovih potomaka – neka mi se jave , pošto znam još po koju sitnicu.
    [email protected]

  9. Goran Bašić

    Ja sam iz Bosanske Gradiške i moji slave Miholjdan 12og Oktobra

  10. Анђелко Башић

    Све што знам је да је мој деда Анђелко Башић из Призрена. Слава је Аранђеловдан. Волео бих да знам откуд Башићи у Призрену.