Poreklo prezimena Ateljević

10. februar 2012.

komentara: 1

Prezime Ateljević pripada poznatom plemenu iz Ljubomira (Trebinje). Prema “Hercegovačkim prezimenima” Rista Milićevića, Ateljevići su poreklom iz Korjenića, gde su živeli “još prije Kosova”.

Priča se da su iz njihovih porodica čak 74 vojnika učestvovala u bici na Kosovu Polju 1389.  a samo su se četvorica vratila. Turci su ih proterali iz Korjenića.

Od ovog plemena su brojne hercegovačke porodice: Vučkovići, Janičići, Stijačići, Kujačići, Lisovi, Komari, Antelji i muslimani Barakovići.

Ove su porodice živele u Korjenićima, a kada su se odatle raselili zakleli su se, navodno, da se neće meću sobom uzimati (ženiti i udavati).

Ateljevića ima u Trebinju, Mostaru, Konjicu…

Ima mišljenja da je današnje prezime Ateljević nastalo od srednjovekovnog prezimena Hateljević, koje se nalazi uklesano na jednom od najvećih stećaka kod sela Milavići u Dabru (Ćiro Truhelka: Stari hercegovački natpisi, GZM BiH, knjiga 5., Sarajevo, 1893., str. 93)

KRSNA SLAVA: Aranđelovdan

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vojislav Ananić

    ATELJEVIĆ (p). prezirne poznatog plemena u Ljubomiru (Trebinje). Prema predanju, Ateljevići su porijeklom iz Korjenića, gdje su živjeli “još prije Kosova”. Priča se da su iz njihovih porodica čak 74 vojnika učestvovala u bici na Kosovu 1389, a “samo su se četvorica vratila”. Turci su ih protjerali iz Korjenića. Od ovog plemena su brojne hercegovačke porodice: Vučkovići, Janičići, Stijačići, Kujačići, Lisovi, Komari, Antelji, i muslimani Barakovići. Ove su porodice živjele u Korjenićima, a kada su se odatle raselile, zakleli su se, navodno, da se neće “među sobom uzimati“ (ženiti i udavati), Slave Aranđelovdan (59:128,138,141). Ateljevića ima u Trebinju, Mostaru, Konjicu… Ima mišljenja da je današnje prezime Ateljević nastalo od srednjovjekovnog prezimena Hateljević koje se nalazi uklesano na jednom od najvećih stećaka kod sela Milavići u Dabru. (Ćiro Truhelka: Stari hercegovački natpisi GZM BiH. knj.V, Sarajevo, 1893. str.93).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.