Порекло презимена Аћимовић

10. фебруара 2012.

коментара: 40

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ АЋИМОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Аћимовић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Ужице, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

 

Према књизи Риста Милићевића “Херцеговачка презимена”:

АЋИМОВИЋ (п), у Трусини и Кошути (Невесиње), Хумилишанима (Мостар). Има их у Невесињу и Мостару. Старином су из Риђана у Црној Гори. У невесињска села дошли су око 1800. године. У Хумилишане су доселили из Љубомира (Требиње). Наводно су побјегли од Баја Пивљанина јер је тражио да му издају агу Ресулбеговића који је “за њих био добар”. Потичу од братства Мијановића из Љубомира (59:248.286). Има их у Брови (Љубомир) и Требињу. Славе Никољдан.

Аћимовићи (Хаћимовићи) су стара херцеговачка породица. Један њен члан помиње се у дубровачким документима концем XVII вијека. У току рата (1683-1699) документи спомињу “само једног њеног члана – Митра, и то у моменту док је био војвода на Леденицама више Боке… Читаву деценију касније, тј. 1711. године, у доба окупљања Милорадовићевих побуњеника, Митар је сишао са некога “метериза” (утврђење. ров), гдје је био харамбаша, па конавоском кнезу Андрији Геталдићу на Мрцинама рекао како се окупљају Црногорци (њих 300). Дошли су због некакве караване, а можда ће ударити и на Конавле” (94:131.132).

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (40)

Одговорите

40 коментара

 1. Snježan

  Ja sam Aćimović iz sela Lišani u Bijelom Polju kod Mostara gdje je živjelo oko tridesetak domaćinstava Aćimovića. Zadnjim ratom smo se raselili i trenutno je oko desetak domaćinstava ostalo. Svi slavimo sv. Luku. Ja trenutno živim u Trebinju u čijoj blizini se nalazi selo Ljubomir iz kojega po nekim predanjima mi i potičemo, od plemena Miljanovića. Medjutim, prije nekolike godine u Berkovićima sam sreo starijeg gospodina koji je poznavao našu porodicu i koji mi je kazao da mi ustvari potičemo od Imotske krajine iz koje smo, prije nekih 200 godina dolaskom Marije Terezije a ne želeći preći na katoličanstvo otišli i nastanili se u Bijelom Polju. Po njegovom kazivanju iz istog kraja bi trebao biti i bivši fudbaler Crvene Zvezde Jovan Aćimović, a takođe mi je rekao da se u sačuvanim crkvenim knjigama iz tog vremena iz tog kraja pišu rodoslovi hercegovačkih plemena. Pozdravljam sve Aćimoviće i ako ima neko nekih saznanja o ovome neka objavi.

 2. Зоран Љубичић

  Моја мајка се презивала Аћимовић и рођена је у Биосци код Ужица. За Аћимовиће из Биоске Љубомир Павловић у својој књизи с почетка 20.века каже да су два брата Кнежевића дошли из села Кнежевића у Пиви у 18.веку, заједно са оцемо Аћимом “кога су водили међу собом”. Браћа су узела презиме по оцу Аћиму. Још каже да су се Аћимовићи свуда селили и да су се, као и Кнежевићи, истицали вредноћом, радом и држањем.Славе Светог Јована.
  На основу те књиге је очигледно да се много људи из области Жабљака, Дурмитора, Пиве (стара Херцеговина) доселило у ужички крај. Такође, често су узимали презиме родитеља, на примери Љубичићи из Биоске су узели презиме по попадији и удови Љубици која се у Биоску доселила 1790.године са два сина (исти извор)

  • Dejan Aćimović

   Ja sam Aćimović i živim u selu Vrbovac kod Smedereva. Imam već 50 godina i nisam utvrdio poreklo. Unazad 4 generacije nekih 200 godina je isto iz sela koje pominjem… Probao sam da saznam ali nisam uspeo da dodjem do pretka koji se doselio…
   Pozdravljam vas…
   Živi i zdravi mi bili Aćimovići… 😉

 3. Goran Acimovic

  U selu Sirca kod Kraljeva ima nekoliko porodica Acimovic.Svi smo se doselili iz obliznjeg planinskog sela Trgoviste.Od predaka sam slusao price da nam je poreklo iz Crne Gore i da smo se nekada prezivali Rajkovic

 4. Andela Sreckovic

  To nije tacno, acimovic isto se spominje u selu golocelu… I oni su as doselili iz bugarske vidin grad. To je moja familija i od acim so promenuli na jacimovic

  • milan

   Moja porodica se doselila iz Crne gore u okolinu Čačka , slavimo Sv. Arhangela Mihaila. Po nekim podacima smo se od Brđana preselilu u okolinu manastira Svete Trojice kod Pljevlja pa potom u okolinu Čačka.