Порекло презимена Атељевић

10. фебруар 2012.

коментара: 1

Презиме Атељевић припада познатом племену из Љубомира (Требиње). Према “Херцеговачким презименима” Риста Милићевића, Атељевићи су пореклом из Корјенића, где су живели “још прије Косова”.

Прича се да су из њихових породица чак 74 војника учествовала у бици на Косову Пољу 1389.  а само су се четворица вратила. Турци су их протерали из Корјенића.

Од овог племена су бројне херцеговачке породице: Вучковићи, Јаничићи, Стијачићи, Кујачићи, Лисови, Комари, Антељи и муслимани Бараковићи.

Ове су породице живеле у Корјенићима, а када су се одатле раселили заклели су се, наводно, да се неће мећу собом узимати (женити и удавати).

Атељевића има у Требињу, Мостару, Коњицу…

Има мишљења да је данашње презиме Атељевић настало од средњовековног презимена Хатељевић, које се налази уклесано на једном од највећих стећака код села Милавићи у Дабру (Ћиро Трухелка: Стари херцеговачки натписи, ГЗМ БиХ, књига 5., Сарајево, 1893., стр. 93)

КРСНА СЛАВА: Аранђеловдан

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    АТЕЉЕВИЋ (п). презирне познатог племена у Љубомиру (Требиње). Према предању, Атељевићи су поријеклом из Корјенића, гдје су живјели “још прије Косова”. Прича се да су из њихових породица чак 74 војника учествовала у бици на Косову 1389, а “само су се четворица вратила”. Турци су их протјерали из Корјенића. Од овог племена су бројне херцеговачке породице: Вучковићи, Јаничићи, Стијачићи, Кујачићи, Лисови, Комари, Антељи, и муслимани Бараковићи. Ове су породице живјеле у Корјенићима, а када су се одатле раселиле, заклели су се, наводно, да се неће “међу собом узимати“ (женити и удавати), Славе Аранђеловдан (59:128,138,141). Атељевића има у Требињу, Мостару, Коњицу… Има мишљења да је данашње презиме Атељевић настало од средњовјековног презимена Хатељевић које се налази уклесано на једном од највећих стећака код села Милавићи у Дабру. (Ћиро Трухелка: Стари херцеговачки натписи ГЗМ БиХ. књ.V, Сарајево, 1893. стр.93).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.