Milica

7. februar 2012.

komentara: 13

Staro srpsko žensko ime, nastalo od slovenskog korena „mil(a) i deminutivnog nastavka. Milica je jedno od najstarijih srpskih ženskih imena. Među Srbima je postalo veoma popularno zahvaljujući kneginji Milici, ženi kneza Lazara.

Preko 130.000 žena u Srbiji nosi ovo ime.

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Nenad Karic

    u popisu iz 1863 u Srbiji najveci broj mladih snaja se zove Petra…

  2. Milica

    milica je i najljepse ime 🙂

  3. milica

    Značenje imena Milica je grčkog porekla.Sličajno sam saznala da je to jabuka

  4. Sa velikom sigurnošću mogu reći da srpsko ime Milica nema nikakve veze sa grčkim nazivom za jabuku iako zvuče slično (”milo”).

  5. Milica

    Ja sam čitala da je Milica grčkog porijekla, i da potiče od grčke riječi pčela. Ali ne znam da li je to tačno.

  6. milica

    Ovo ime je divno nije zato sto se ja tako zovem, ali je divno. 😀

  7. milica

    e najlepse i najcesce ime 😀 🙂 :*

  8. milica.

    Mrzim svoje ime … ??

  9. vojislav ananić

    Ej, Milice, kakvo ti divno ime dadoše! Da se njime krasiš i ponosiš čitavog života! Ime milozvučno i umilno, a u našem narodu se spominje i u narodnim pesmama, ne samo u onim epskim i junačkim, nego i u lirskim, ljubavnim. Imala i ti belo lice devojačko, rumen jagodice i duge, crne trepavice, pa da jednoga dana zavodiš sve momke, da se otimaju o tvoju lepotu! A ti budi gorda i ponosna, nek ti se dive i mladi i stari, jer ti to i ime tvoje nalaže. Budi i umna poput carice Milice, da te i po mudrosti tvojoj upamte! A po svojoj starini, ime ti se pominje otkad ljudi poseduju osećanje za sve ono što simbolizuje milinu, najlepše u duši njegovoj. Da je to ime neko rđavo i bilo čime ukaljano, bez časti i poštenja, sigurno se do danas ne bi održalo. U imenu tvome, neka ti se oličava ljubav i nežnost, a u prezimenu, tradicija i poreklo. Od oko dve hiljade i dvesta ženskih imena, koja su u našem narodu slovenskog porekla, tvoje ime sigurno zauzima jedno od čelnih mesta.