Милица

7. фебруар 2012.

коментара: 13

Старо српско женско име, настало од словенског корена „мил(а) и деминутивног наставка. Милица је једно од најстаријих српских женских имена. Међу Србима је постало веома популарно захваљујући кнегињи Милици, жени кнеза Лазара.

Преко 130.000 жена у Србији носи ово име.

 

 

Наредни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Nenad Karic

    u popisu iz 1863 u Srbiji najveci broj mladih snaja se zove Petra…

  2. Milica

    milica je i najljepse ime 🙂

  3. milica

    Значење имена Милица је грчког порекла.Сличајно сам сазнала да је то јабука

  4. Са великом сигурношћу могу рећи да српско име Милица нема никакве везе са грчким називом за јабуку иако звуче слично (”мило”).

  5. Милица

    Ја сам читала да је Милица грчког поријекла, и да потиче од грчке ријечи пчела. Али не знам да ли је то тачно.

  6. milica

    Ovo ime je divno nije zato sto se ja tako zovem, ali je divno. 😀

  7. milica

    e najlepse i najcesce ime 😀 🙂 :*

  8. vojislav ananić

    Еј, Милице, какво ти дивно име дадоше! Да се њиме красиш и поносиш читавог живота! Име милозвучно и умилно, а у нашем народу се спомиње и у народним песмама, не само у оним епским и јуначким, него и у лирским, љубавним. Имала и ти бело лице девојачко, румен јагодице и дуге, црне трепавице, па да једнога дана заводиш све момке, да се отимају о твоју лепоту! А ти буди горда и поносна, нек ти се диве и млади и стари, јер ти то и име твоје налаже. Буди и умна попут царице Милице, да те и по мудрости твојој упамте! А по својој старини, име ти се помиње откад људи поседују осећање за све оно што симболизује милину, најлепше у души његовој. Да је то име неко рђаво и било чиме укаљано, без части и поштења, сигурно се до данас не би одржало. У имену твоме, нека ти се оличава љубав и нежност, а у презимену, традиција и порекло. Од око две хиљаде и двеста женских имена, која су у нашем народу словенског порекла, твоје име сигурно заузима једно од челних места.