Порекло презимена Спасић

5. фебруара 2012.

коментара: 34

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СПАСИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ненад Спасић

Хаплогрупа: E1b род Г

Порекло: Велика Грабовница, Лесковац, Србија. Последње четири генерације Спасића живе у Крагујевцу

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт: [email protected]
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle] О пореклу тестираног Спасића:

Што се тиче нашег презимена Спасић, оно није много старо. Први пут се помиње 1910.године, и од тада се није мењало.

“Фамилија Спасић води порекло од такозваних Славујаца (раније Светићовци) који се доселише из Јастрепца. Наиме постојала су три брата која се зваше Стајко, Павле и Јован. Стајко је остао у селу Јастрепцу где и данас постоји само једна кућа. Павле се напустивши Јастребац населио у Велику Грабовницу и од њега данас потичу Павловићи (звани Павловци) Живковићи и такозвани Лејкарци. Јован је имао кћер коју Турци хтедоше да одведу али се Јован са своја 4 сина успротиви и нареди синовима да убију Турчина. У страху од одмазде морали су да напусте Јастребац па се населише у Загужане. Како нису успели да стекну имовину Јован одлучи да напусти Загужане и на позив свог брата Павла насели се са породицом у Велику Грабовницу. С обзиром да је Павле био богат човек, дао им је део свог имања. Касније су од Павла и Јована настале велике фамилије у Великој Грабовници. За нас је интересантан Јован јер ми такозвани Јастрепчани како су нас раније звали водимо порекло од њега. Село Јастребац налази се у близини Владичиног Хана у Грделичкој клисури”

Јованови синови су се звали Станко, Станислав, Стефан и Никола. По Стефану од кога потичемо смо се презивали Стефановић. Стефанов син се звао Спаса Стефановић, Спасин син Милан Стефановић. тек од Милановог сина Николе који се родио горе поменуте 1910. године носимо презиме Спасић. Никола Спасић се преселио у Крагујевац, а у Великој Грабовници је од наше фамилије остала још једна кућа која носи презиме Спасић. Остали Јованови синови имају друга презимена.

По попису становништва из 1885.године се спомиње у селу Велика Грабовница Спаса Стефановић по коме смо и добили презиме. Имао је три кћери и три сина. Ево и линка (https://drive.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEanVBdmpselZsY0k/view) редни број 40.

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (34)

Одговорите

34 коментара

 1. boni

  Ja sam Borislav Miladinović, rođen u selu Crna Bara opšrina Vlasotince. Po kazivanju moga dede po ocu pre ovog prezimena prezivali smo se Spasić po nekom navrn dedi Spasi takođe iz istog sela. U okolini sela tačnije na planini Kruševica ima dosta otkrivenih ostataka rimske i turske civilizacije, naravno zapuštene. Nisam našao ništa važno o poreklu stanovništva ovog sela. Slavimo slavu Mitrovdan. Ima sada preko 30 porodica Miladinović koje potiču od mog pradede Zarija koji je bio jedinac, a imao 5 sinova i 4 kćeri.
  S poštovanjem

 2. Tanja

  Netacne ingormacije omporeklu Spasic. Ja se prezivam Spasic, cukundeda rodjen 1880 takodje je nosio prezime svog dede Spasic..doseljeni smo pre toga u Topolu u Sumadiju ( nije mi.poznato kad i odakle)

  • Никола Спасић

   Моји преци су са територије АП КиМ, околина Пећи. Након проблема са шиптарима који се завршио тежим сагрешењем, породица се дели на Спасић и Васић. Васићи су били потомци брата који се није огрешио и као такви се скривају другим презименом. Обе породице насељавају се на планини Јастребац у непосредној близини. На Јастрепцу почивају кости чукундеде Спасенија, прадеде Арсенија, деде Душана и њихових супруга. Деда Душан је био жандар на двору краља, а рођени брат му Јован, био је краљев човек од изразитог поверења. Деда је након рата био матичар. Брата му Јована, су стрељали комунисти у околини Крагујевца. Гроб му је непознат. Од деде Јована су Спасићи у Србобрану. Претходно поменути род Васићи данас се налазе у Железнику. Ако има некога да познаје још о овој линији рад сам да чујем.