Порекло презимена Спасић

5. фебруар 2012.

коментара: 43

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СПАСИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ненад Спасић

Хаплогрупа: E1b род Г

Порекло: Велика Грабовница, Лесковац, Србија. Последње четири генерације Спасића живе у Крагујевцу

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт: [email protected]
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle] О пореклу тестираног Спасића:

Што се тиче нашег презимена Спасић, оно није много старо. Први пут се помиње 1910.године, и од тада се није мењало.

“Фамилија Спасић води порекло од такозваних Славујаца (раније Светићовци) који се доселише из Јастрепца. Наиме постојала су три брата која се зваше Стајко, Павле и Јован. Стајко је остао у селу Јастрепцу где и данас постоји само једна кућа. Павле се напустивши Јастребац населио у Велику Грабовницу и од њега данас потичу Павловићи (звани Павловци) Живковићи и такозвани Лејкарци. Јован је имао кћер коју Турци хтедоше да одведу али се Јован са своја 4 сина успротиви и нареди синовима да убију Турчина. У страху од одмазде морали су да напусте Јастребац па се населише у Загужане. Како нису успели да стекну имовину Јован одлучи да напусти Загужане и на позив свог брата Павла насели се са породицом у Велику Грабовницу. С обзиром да је Павле био богат човек, дао им је део свог имања. Касније су од Павла и Јована настале велике фамилије у Великој Грабовници. За нас је интересантан Јован јер ми такозвани Јастрепчани како су нас раније звали водимо порекло од њега. Село Јастребац налази се у близини Владичиног Хана у Грделичкој клисури”

Јованови синови су се звали Станко, Станислав, Стефан и Никола. По Стефану од кога потичемо смо се презивали Стефановић. Стефанов син се звао Спаса Стефановић, Спасин син Милан Стефановић. тек од Милановог сина Николе који се родио горе поменуте 1910. године носимо презиме Спасић. Никола Спасић се преселио у Крагујевац, а у Великој Грабовници је од наше фамилије остала још једна кућа која носи презиме Спасић. Остали Јованови синови имају друга презимена.

По попису становништва из 1885.године се спомиње у селу Велика Грабовница Спаса Стефановић по коме смо и добили презиме. Имао је три кћери и три сина. Ево и линка (https://drive.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEanVBdmpselZsY0k/view) редни број 40.

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (43)

Одговорите

43 коментара

  1. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Спасић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Спасић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Барич
    -Велики Црљени
    -Рудовци
    -Шопић

  2. Фамилије-презимена Спасић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Марковац
    -Маршић
    -Нови Аџибеговац-Ново Село
    -Лапово

  3. Ja sam rodjeni OZRENAC kod Doboja
    A odakle porijeklo Spasica na OZRENU-Nsto mi to u ovim komentarima ne polazi
    za rukom da to povezem

    • Spasic

      Ja sam isto -OZRENAC- Spasic.Svi Spasici na Ozrenu su Jedna Famelija-Pokusavao sam da israzim porijeklo pa sam dosao do
      tacke gde se brisu svi tragovi-Nismo mi dugo na Ozrenu-Otprilike znam ko je prvi od Spasica dosao na Ozren.A odakle
      To se moze pretpostaviti iz Knjige Bitka na Kolubari-Slava nam je Naravno Djrdjev dan-Vrh Ozrena Mala Bukovica prvi su naselili.Jedino kad se vidimo da razmjenimo misljenj-Mozda skupa nesto vise saznamo.Pozdrav od Spasica

  4. Sava Spasić

    Najdalje za koga ja znam je moj pradeda Anđelko koji je živeo na Kosovu, okolina Prizrena, selo Vrbičane. Napisaću kratko porodično stablo: dva brata Anđelko (sinovi Luka i Slavko) i Spasen (ne znam potomke); Slavko (sinovi Jezdimir, Žarko, Živorad (moj otac)) i Luka (sin Zlatko). Nisam pisao dalje potomke pošto bi bilo monotono za čitanje. Uglavnom, zanima me da li su moji preci došli odnekud i nastanili selo Vrbičane ili su mnogo duže u tom području. Takođe me zanima i dalje poreklo moje porodice tako da bih bio zahvalan na bilo kakvoj informaciji. Krsna slava Spasića je Sv. Nikola.

  5. Милица

    Колико ја знам, Врбичане данас нема ниједног живог човека, сви су након ’99. протерани. Ја сам из суседног села Дојнице које су Шиптари исте те године спалили и поклали све што им се нашло на путу. Наишла сам на јутјубу на пар репортажа о вашем селу, препоручујем вам да погледате и видите где су вам корени, све најбоље 🙂

  6. Zorica cvetkovic

    Moj otac je is Vrbicana1925. good I preziva se Cvetkovic po svom dedi Cvetku.Njegov otac se zvao Damjan Spasic..Ako Neko nesto zna neka mi javi. Unapred hvala.

  7. Branislav Spasic

    Hvala, pogledacu😎

  8. Milorad Spasic

    Jel ima neko vise informacija o porodici Spasic koja je zivela u Dobrovisu (okolina Vlasotinca) do pocetka II Svetskog rata? Ne postoje pisani tragovi o dolasku porodice u te krajeve. Tokom i nakon II SR deo porodice se preselio u Kragujevac, Beograd i Zajecar.

    Po nekim pricama / krsna slava (Mitrovdan) porodica se doselila iz Hercegovine zbog moguce odmazde Turaka.

  9. Strela

    Zdravo. Mene zanimaju Spasići sa Kopaonika. Zna neko nešto o tome?

  10. Slobodan

    Pozdrav Spasići!
    Ja potičem od Spasića iz Krćevca kod Topole. Slava Sveti Stefan.
    Odakle su došli i kada u Šumadiju, ako neko.zna ili način na koji mogu da saznam. Za 4 kolena znam…
    Hvala