Порекло презимена Спасић

5. фебруар 2012.

коментара: 43

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СПАСИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ненад Спасић

Хаплогрупа: E1b род Г

Порекло: Велика Грабовница, Лесковац, Србија. Последње четири генерације Спасића живе у Крагујевцу

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт: [email protected]
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle] О пореклу тестираног Спасића:

Што се тиче нашег презимена Спасић, оно није много старо. Први пут се помиње 1910.године, и од тада се није мењало.

“Фамилија Спасић води порекло од такозваних Славујаца (раније Светићовци) који се доселише из Јастрепца. Наиме постојала су три брата која се зваше Стајко, Павле и Јован. Стајко је остао у селу Јастрепцу где и данас постоји само једна кућа. Павле се напустивши Јастребац населио у Велику Грабовницу и од њега данас потичу Павловићи (звани Павловци) Живковићи и такозвани Лејкарци. Јован је имао кћер коју Турци хтедоше да одведу али се Јован са своја 4 сина успротиви и нареди синовима да убију Турчина. У страху од одмазде морали су да напусте Јастребац па се населише у Загужане. Како нису успели да стекну имовину Јован одлучи да напусти Загужане и на позив свог брата Павла насели се са породицом у Велику Грабовницу. С обзиром да је Павле био богат човек, дао им је део свог имања. Касније су од Павла и Јована настале велике фамилије у Великој Грабовници. За нас је интересантан Јован јер ми такозвани Јастрепчани како су нас раније звали водимо порекло од њега. Село Јастребац налази се у близини Владичиног Хана у Грделичкој клисури”

Јованови синови су се звали Станко, Станислав, Стефан и Никола. По Стефану од кога потичемо смо се презивали Стефановић. Стефанов син се звао Спаса Стефановић, Спасин син Милан Стефановић. тек од Милановог сина Николе који се родио горе поменуте 1910. године носимо презиме Спасић. Никола Спасић се преселио у Крагујевац, а у Великој Грабовници је од наше фамилије остала још једна кућа која носи презиме Спасић. Остали Јованови синови имају друга презимена.

По попису становништва из 1885.године се спомиње у селу Велика Грабовница Спаса Стефановић по коме смо и добили презиме. Имао је три кћери и три сина. Ево и линка (https://drive.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEanVBdmpselZsY0k/view) редни број 40.

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (43)

Одговорите

43 коментара

  1. Tanja

    Ja sam iz Skoplja,moji baba i deda sa ocem dosli su sa Kosova,tacnije Gnjilane (Dobrcane) .. moj deda se zvao Stanoje. Pre njega sta je bilo,nemam informacije. Tako da,Spasici ima i u Skoplju. Cisto da se zna

  2. Dušan Spasić

    Ja sam Dušan Spasić iz topličkog kraja, a moja familija vodi poreklo sa Vlasinskog jezera, selo Rid… Moj čukun deda Mladen Spasić je krajem 19og veka došao u okolinu Prokuplja, u selo Devča i tu se prizetio u familiju Đorđević.

  3. Zoran Spasic

    Postovani !
    Ja sam takodje Spasic i moje poreklo vodi iz okoline Vranja, tj selo Berzovica kod Sv Ilije.Navodno nase poreklo vodi sa kosova iz suve reke.Krsna Slava je Sv Arhaandjeo..Ako iko ista vise o Spasicima iz tog kraja zna , neka objavi. Medjutim u ta doba prezimena su se davala po imenima dede ili pradede. Tako da se sa sigurnoscu nemoze tvrditi dali sva prezimene vode poreklo od nekog slovenskog plema tzz. Spasici ili je prezime dobijeno od pretka.

  4. Dragoje

    Spasića ima i u blacu(toplicki kraj)
    Tj najveca familija od preko 40 kuca.
    Doseljeni sa kopaonika gde ima jos spasica, tacnije iz krive reke, ima deo koji zovu spasicke livade.
    Sa kopaonika su se iseljavali u aleksandrovac, brus i blace i okolina blaca.
    Krsna Slava SVETI VRAČI

  5. Никола

    Ја сам Никола Спасић из Призрена мој Отац је Миодраг деда Никола и прадеда Ђорђе. Слава Свети Никола. Наводно се презивамо Спасић по неком Спаси.

    • Nikola i mi slavimo svetog Nikolu, sa Kopaonika smo a kaze da smo se doselili iz okoline Prizrena

      • Sava Spasić

        I naša krsna slava je Sv. Nikola. Takođe Prizren, selo Vrbičane nedaleko od grada. Po priči znam da je u Prizrenu bila još jedna porodica Spasić, ali nismo bili u krvnom srodstvu. Otac Živorad, deda Slavko, pradeda Anđelko, čukundeda Zdravko, navrdeda Spasen. Tako da bi mi bilo drago da mi se javite putem maila: [email protected] da vidimo da li smo u krvnom srodstvu i proširimo porodično stablo 🙂

    • Aleksandar

      Pozdrav..evo da se oglasim i ja posto sam se raspitivao..Spasic krsna slava Sv Nikola selo Drvodelj prababa i pradeda Dragica i Svetislav,cukunbaba i cukun deda Vaska i Stojan,Navrbaba i Navrdeda Nedelja i Krsta i Kurdjela i Kurdjel su se zvali Dosta i Spasa…Imali smo i imanje okolina Trgovista Koziji dol…Samo znam da je danasnje imanje u selu Drvodelj Spasa kupio od siptarke

      • Igor

        Pozdrav rodjace!!!Ja sam Igor Spasic sin Milorada Spasica koji je rodjen 1945 u Drvodelj i iste godine emigrirali u Vojvodinu selo Ratkovo.Deda mi je Vidosav a pradeda Krsto.Ja sam rodjen u Pristini a zivim u Kosovu Polju.

  6. Milka

    Zna li ko više o Spasićima iz sela Medregovac, opština Podujevo, doseljeni su tu 1933 godine iz Gložja, opština Bosilegrad

  7. Moj deda je iz Vrbicana, slavimo Svetog Nikolu. Nakon Drugog svetskog rata preselio se u Beograd.

  8. Спасића има и у Ужичком крају,Шарган-Кремна.Пошто их зову Ере вероватно су дошли из Херцеговине после устанка проти Турака.

  9. Далибор

    Поздрав свима

    Спасића има у селу Гојбуља, код Вучитрна. Велика је фамилија.
    Мој отац је Жарко, деда Миломир, прадеда Цмиљко, чикумдеда (?) Спаса. Кажу да смо дошли из села Кучи код Подгорице…
    Крсна слава је Свети Никола

  10. Sava Spasić

    Pozdrav Spasići,
    zamolio bih sve Vas da me kontaktiraju putem maila: [email protected] a koji imaju veze sa pomenutim prezimenom, poreklom sa KiM odnosno Prizrenom i okolinom i krsnom slavom Sv.Nikola. Teško je voditi konverzaciju putem komentara. Najlakši način za saznanjem porekla je ako kontaktiramo preko neke fleksibilnije mreže poput maila.