Poreklo prezimena Spasić

5. februar 2012.

komentara: 43

[toggle title=”TESTIRANI SPASIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Nenad Spasić

Haplogrupa: E1b rod G

Poreklo: Velika Grabovnica, Leskovac, Srbija. Poslednje četiri generacije Spasića žive u Kragujevcu

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt: [email protected]
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle] O poreklu testiranog Spasića:

Što se tiče našeg prezimena Spasić, ono nije mnogo staro. Prvi put se pominje 1910.godine, i od tada se nije menjalo.

“Familija Spasić vodi poreklo od takozvanih Slavujaca (ranije Svetićovci) koji se doseliše iz Jastrepca. Naime postojala su tri brata koja se zvaše Stajko, Pavle i Jovan. Stajko je ostao u selu Jastrepcu gde i danas postoji samo jedna kuća. Pavle se napustivši Jastrebac naselio u Veliku Grabovnicu i od njega danas potiču Pavlovići (zvani Pavlovci) Živkovići i takozvani Lejkarci. Jovan je imao kćer koju Turci htedoše da odvedu ali se Jovan sa svoja 4 sina usprotivi i naredi sinovima da ubiju Turčina. U strahu od odmazde morali su da napuste Jastrebac pa se naseliše u Zagužane. Kako nisu uspeli da steknu imovinu Jovan odluči da napusti Zagužane i na poziv svog brata Pavla naseli se sa porodicom u Veliku Grabovnicu. S obzirom da je Pavle bio bogat čovek, dao im je deo svog imanja. Kasnije su od Pavla i Jovana nastale velike familije u Velikoj Grabovnici. Za nas je interesantan Jovan jer mi takozvani Jastrepčani kako su nas ranije zvali vodimo poreklo od njega. Selo Jastrebac nalazi se u blizini Vladičinog Hana u Grdeličkoj klisuri”

Jovanovi sinovi su se zvali Stanko, Stanislav, Stefan i Nikola. Po Stefanu od koga potičemo smo se prezivali Stefanović. Stefanov sin se zvao Spasa Stefanović, Spasin sin Milan Stefanović. tek od Milanovog sina Nikole koji se rodio gore pomenute 1910. godine nosimo prezime Spasić. Nikola Spasić se preselio u Kragujevac, a u Velikoj Grabovnici je od naše familije ostala još jedna kuća koja nosi prezime Spasić. Ostali Jovanovi sinovi imaju druga prezimena.

Po popisu stanovništva iz 1885.godine se spominje u selu Velika Grabovnica Spasa Stefanović po kome smo i dobili prezime. Imao je tri kćeri i tri sina. Evo i linka (https://drive.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEanVBdmpselZsY0k/view) redni broj 40.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (43)

Odgovorite

43 komentara

  1. Tanja

    Ja sam iz Skoplja,moji baba i deda sa ocem dosli su sa Kosova,tacnije Gnjilane (Dobrcane) .. moj deda se zvao Stanoje. Pre njega sta je bilo,nemam informacije. Tako da,Spasici ima i u Skoplju. Cisto da se zna

    • Dragoslav Spasic

      Sa caletove strane su doski iz Prizrena

    • boro arsovski

      Moj deda je bio Arsenije Spasić. Došao je on, ili njegov otac iz Vitine (ili okline) u Skoplje.Rodio se 1879 godine. Izrodio je u Skoplju 5 sinova i dve ćerke. Moj otac je bio Jovan Spasić. Stričevi su mi bili Nikola, Boris, Aleksandar i Petar. Tetke su mi bile Slobodanka i Veselinka.
      Deda j imao bašte na Taftalidže, sada u centru Skoplja.
      Svi oni su 1945. godine promenili prezimena u Spasovski, a moj otac po njegovom ocu u Arsovski.
      Ja živim u Zemunu.

    • boro arsovski

      I moj deda Arsenije Spasić je došao u Skoplje sas Kosova, iz Vitine ili okoline.

  2. Dušan Spasić

    Ja sam Dušan Spasić iz topličkog kraja, a moja familija vodi poreklo sa Vlasinskog jezera, selo Rid… Moj čukun deda Mladen Spasić je krajem 19og veka došao u okolinu Prokuplja, u selo Devča i tu se prizetio u familiju Đorđević.

  3. Zoran Spasic

    Postovani !
    Ja sam takodje Spasic i moje poreklo vodi iz okoline Vranja, tj selo Berzovica kod Sv Ilije.Navodno nase poreklo vodi sa kosova iz suve reke.Krsna Slava je Sv Arhaandjeo..Ako iko ista vise o Spasicima iz tog kraja zna , neka objavi. Medjutim u ta doba prezimena su se davala po imenima dede ili pradede. Tako da se sa sigurnoscu nemoze tvrditi dali sva prezimene vode poreklo od nekog slovenskog plema tzz. Spasici ili je prezime dobijeno od pretka.

    • Bojan Spasić

      Spasići Lapotince ( Bojnik ) su od Spase koji je došao iz Barbarušinca kod Vranja
      A tamo smo po nekoj priči bili Jankovići
      pozz

  4. Dragoje

    Spasića ima i u blacu(toplicki kraj)
    Tj najveca familija od preko 40 kuca.
    Doseljeni sa kopaonika gde ima jos spasica, tacnije iz krive reke, ima deo koji zovu spasicke livade.
    Sa kopaonika su se iseljavali u aleksandrovac, brus i blace i okolina blaca.
    Krsna Slava SVETI VRAČI

  5. Nikola

    Ja sam Nikola Spasić iz Prizrena moj Otac je Miodrag deda Nikola i pradeda Đorđe. Slava Sveti Nikola. Navodno se prezivamo Spasić po nekom Spasi.

    • Nikola i mi slavimo svetog Nikolu, sa Kopaonika smo a kaze da smo se doselili iz okoline Prizrena

      • Sava Spasić

        I naša krsna slava je Sv. Nikola. Takođe Prizren, selo Vrbičane nedaleko od grada. Po priči znam da je u Prizrenu bila još jedna porodica Spasić, ali nismo bili u krvnom srodstvu. Otac Živorad, deda Slavko, pradeda Anđelko, čukundeda Zdravko, navrdeda Spasen. Tako da bi mi bilo drago da mi se javite putem maila: [email protected] da vidimo da li smo u krvnom srodstvu i proširimo porodično stablo 🙂

    • Aleksandar

      Pozdrav..evo da se oglasim i ja posto sam se raspitivao..Spasic krsna slava Sv Nikola selo Drvodelj prababa i pradeda Dragica i Svetislav,cukunbaba i cukun deda Vaska i Stojan,Navrbaba i Navrdeda Nedelja i Krsta i Kurdjela i Kurdjel su se zvali Dosta i Spasa…Imali smo i imanje okolina Trgovista Koziji dol…Samo znam da je danasnje imanje u selu Drvodelj Spasa kupio od siptarke

      • Igor

        Pozdrav rodjace!!!Ja sam Igor Spasic sin Milorada Spasica koji je rodjen 1945 u Drvodelj i iste godine emigrirali u Vojvodinu selo Ratkovo.Deda mi je Vidosav a pradeda Krsto.Ja sam rodjen u Pristini a zivim u Kosovu Polju.

  6. Milka

    Zna li ko više o Spasićima iz sela Medregovac, opština Podujevo, doseljeni su tu 1933 godine iz Gložja, opština Bosilegrad

  7. Moj deda je iz Vrbicana, slavimo Svetog Nikolu. Nakon Drugog svetskog rata preselio se u Beograd.

  8. Spasića ima i u Užičkom kraju,Šargan-Kremna.Pošto ih zovu Ere verovatno su došli iz Hercegovine posle ustanka proti Turaka.

  9. Dalibor

    Pozdrav svima

    Spasića ima u selu Gojbulja, kod Vučitrna. Velika je familija.
    Moj otac je Žarko, deda Milomir, pradeda Cmiljko, čikumdeda (?) Spasa. Kažu da smo došli iz sela Kuči kod Podgorice…
    Krsna slava je Sveti Nikola

  10. Sava Spasić

    Pozdrav Spasići,
    zamolio bih sve Vas da me kontaktiraju putem maila: [email protected] a koji imaju veze sa pomenutim prezimenom, poreklom sa KiM odnosno Prizrenom i okolinom i krsnom slavom Sv.Nikola. Teško je voditi konverzaciju putem komentara. Najlakši način za saznanjem porekla je ako kontaktiramo preko neke fleksibilnije mreže poput maila.