Poreklo prezimena Milovanović

5. februar 2012.

komentara: 120

[toggle title=”TESTIRANI MILOVANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Milovanović

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Milovanović

Haplogrupa: J2b M205 rod Godijelja

Poreklo: Borač, Gruža, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (120)

Odgovorite

120 komentara

  1. Miloš Milovanović

    Zovem se Miloš Milovanović, rođen sam u Smederevu, gde su mi rođeni i otac i majka. Slavimo Sv. Jovana Krstitelja (20.januar).
    Deda i baba, po ocu, su iz sela kod Svilajnca koje se zove Vrlane.
    U procesu sam istraživanja porodicnog stabla i porekla svog prezimena tako da bi mi svaka smernica i savet dobrodošao.

    Pozdrav prezimenjacima i svako dobro!!

    • Branko Todorović

      Miloše,

      Ukratko, treba sve što nađeš zapisivati, a početi valja od razgovora sa najbližom rodbinom, pa preko posete selu iz koga su vaši preci, i njihove parojijske crkve, gde vam se nalaze crkvene matice, preko daljeg literalnog istraživanja, recimo delom to možete i kroz našu Digitalnoj biblioteci, a svakako je požljeno uz sve navedeno uraditi i DNK testiranje po muškoj lozi. Naravno, to samo ako vas zanima dalje poreklo, jer ti rezultati uglavnom ukazuju na geografsko poreklo, te moguću srodnost sa nekim drugim porodicama, bratstvima, plemenima, a o čemu više možete ispratiti na našem forumu. 😉

      Svako dobro,
      Defendor

  2. Tilija

    Moje djevojacko prezime,Milovanovic, Banja Luka,Krsna Slava Sv.Stefan 09.januar..porijeklo Krmine,Krupa na Vrbasu kod Banja Luke…pradjeda Pavle,prabaka Deva /rodjena.djevojacko.Blagojevic/djeda Dusan.baka Boja/rodjena. Petkovic/…moj otac Predrag Milovanovic dalje od pradjeda unazad koljena ne znam nista a zeljela bih da znam…pozdrav…

  3. Milorad Bogdanović

    Interesantno je tvoje i prezime tvojih predaka. Jeste da je tvoje prezime nastalo od staroga imena Milovan, što govori o oprezu i s drugima se svojatati, ali dosta je zanimljivo.

    Prezime Milovanović javlja se 1882 godine u mitropoliji dabrobosanskoj kao slavljenici 12 različitih slava, i ne spada u red 50 najbrojniji prezimena kod pravoslavni Srba. Mahom su nastanjeni na prostoru Srebrenice, a manje oko Višegrada, Vlasenice i Sarajeva. Znatno manje se javljaju na prostoru Krajine oko Tešnja, Mrkonjić Grada i Banjaluke.
    U tvojim Krminama spominju se Milovanovići koji slave Đurđevdan, ali te 1882 godine ne i tvoje prezime koje slavi Stevanjdan. Milovanovići koji slave ovu Slavu spominju se tada u parohijama Dubravica, Krnić-Mlječva-Brežani kod Srebrenice i Sokolovići kod Višegrada. To ne znači da vi tada niste bili nastanjeni u Krminama, jer je kasnije zabilježeno da je u ovoj crkvenoj knjizi bilo dosta izostavljenih prezimena.
    Znači, pošto se tvoje prezime i slava tada javljaju samo oko Srebrenice i Višegrada, vjerovatno da su i tvoji pretci došli sa tih prostora. A ako je tako, onda se vaše doseljavanje na prostor Krmine i okoline može vezati sa prvim talasima migracije Srba iz Raške oblasti, i prije dolaska Turaka u Krajinu.
    Ali, ima nešto što mene malo skreće u drugu stranu, a vezano je za tvoje pretke. Volio bih kada bi mi približno navela godinu rođenja tvoga pranđeda Pavla, i raspitala se za bilo kakvu vezu sa svešteničkom porodicom Popović iz Timara (sada Jelićka), čija je slava Stevanjdan. Te 1882. godine, u parohiji Krmine, paroh je bio Stojan Popović, potomak ove svešteničke porodice.

    • Tilija

      Milorade Bogdanovicu ,prvenstveno zahvaljujem vam se od srca,hvala ! Prvo dijete mog prandjeda Pavla je(Dusan) rodjen 1894 godine u Krminama….tad su se momci zenili (opet govorim “otprilike”) izmedju 15-20-te godine….sto bi moglo biti da je prandjed Pavle rodjen 1874 godine…godinu rodjenja prandjeda cu vjerovatno pogrijesiti u nekoliko godina……..Prandjed Pavle je imao troje djece,Dusan,Spasoja i kcerka Boja………hvala vam..idem dalje i naravno,svakako cu se raspitati za svestenicku porodicu Popovic…a vas molim za dalje ako vam je bilo sta poznato…unaprijed zahvalna Tilija (Milovanovic) Ponjevic…

      • Milorad Bogdanović

        Hvala Tilija na ovako lijepim riječima.
        Sve novo što saznate, podjelite s drugima, jer ničije znanje nema vrijednosti ako se čuva samo za sebe. Vi mladi ste poslednja naša nada da se oživi sjećanje i ponos na pretke i korjene naše. Zato mi (Poreklo) i postojimo.

        ————————-
        Ćirilica je postala znak raspoznavanja u ova mračna vremena.

    • Djevojačko prezime moje majke je Milovanović. Njen otac ,moj deda, je iz jednog sela pored rudnika Sase u Srebrenici . Oni slave Jovanjdan.

  4. Dragan Milovanović

    Prezivam se Milovnović,slavim Sv.Jovana,rodom sam iz sela Brdarica opština Koceljeva,
    Planiram da uradim rodoslov za moju familiju
    Za sada imam podatak ѕa prandedu (samo ime),planiram da tražim dalje u kjnigama i probam da saznam što više o precima
    Inače na netu sam našao da su se moji doselili iz Osečine (Valjevo)
    Ako nekom mogu da pomognem pišite na mejl „[email protected]

  5. Milan

    Milovanovici, rodom smo iz Zvizdara i Tvrdojevca, slavimo Sv. muc. Trifuna. Odakle su nasi preci??

  6. Milan

    Deda Vitomir Milovanovic je ziveo u Tvrdojevcu, pa presao u Zvizdar (ocuh mu oduzeo sve imanje sto je trebao od majke da poseduje i isterao ga iz kuce sa 18 godina, ubrzo odlazi u Zvizdar, ozenio sa Janovkom i izrodili su preko desetoro dece koji danas ziveo u Srbiji i u Evropi), njegov rodjeni otac se zvao Velisav Milovanovic…

  7. Zoran

    U potrazi za Milovanovicima iz Rijeke Crnojevica(Crna Gora),Krsna Slava Sv.Nikola.
    Naime, u 17-om veku su se tri brata odselila u ataru sela Zabrega, Opstina Paracin (Srbija).
    Imam samo ime jednog od njih trojice, od koga inace moja porodica potice _Mata_Milovanovic_ po kome se danas prezivamo Matic.
    Bio bih veoma zahvalan ukoliko bi neko mogao da me uputi na neke od literatura ili pak cak zna nesto o Milovanovicima iz Rijeke Crnojevica.

  8. Rodjen sam u Zemenu ,Otac Radovan u Koprivnici HR.Deda Dusan radio na ZEL stanici Koprivnica kao sluzbenik ,inace po profesiji firmopisac. Ostali deo familije moguce Sabac ili Kragujevac. Krsna slava Lazareva Subota.

  9. Milan

    Moj cukun deda Stefan (Stevan) se doselio u manastir Cokesinu ispod Cera (u prvo vreme bio kuvar u manastiru) naj verovatnije ne dugo posle Boja na Cokesini . Po jednom podatku on se doselio kako pise “OD PREKO CERA” a po drugom “IZ BOSNE , SELO PAPRACA ZASEOK MILOVANOVICI” sto stvarno postoji u Bosni . Krsna slava nam je Djurdjic 16. novembar . Jedini podatak do kojeg sam dosao vezano za to “OD PREKO CERA” je da u Lopatnju kod Osecine zive Milovanovici koji slave Djurdjic a iz Paprace (opstina Sekovic) nemam nikakvih podataka . Molio bih ako neko zna nesto vise da podeli to sa nama .

    • Bane

      Posovani Milane.I Ja sam od Milovanovica.Moj deda je Svetolik Milovanovic iz Lopatnja a Otac Radisa Milovanovic.Slavim Djurdjic i bas malo znam o poreklu naseg prezimena sa prostora Lopatnja i sire Ako ista znate vi bio bih vam Zahvalan. Srdacan pozdrav

      • Milan

        Gospodine Bane , kao sto vidis vec duze vreme tragam za poreklom svojih Milovanovica ali sve to ide sporo . Majka Ana iguanija manastira Cokesina mi je obecala pomoci ali me upozorila da je to mnogo knjiga iz njihove riznice koje bih morali prelistati . Druga ideja mi je odlazak u manastir Papracu . Slucajno sam sreo Acu Milovanovica iz Lopatnja (veterinar u Osecini) pre par godina i rece mi da je neki Valjevac izdao knjigu o poreklu preziena vaseg kraja pa ako bude mogao da mi je nabavi . Ako dodjem do podataka interesantnih i za tebe stavljam ih u komentar . Veliki pozdrav za tebe Bane i Milovanovice iz Lopatnja .

  10. Dragan

    Prezivam se Milovanovic,moj otac je rodjen u selu Dabinovac kod Kursumlije,slavimo slavu Arandjelovdan,ako neko ima neke podatke bio bih mu zahvalan.