Порекло презимена Кордић

5. фебруара 2012.

коментара: 15

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

 1. zraspotivao sam se kod uglednog istoricara ivim i beogradu imam 65 godina malo znam o svin korenima rano sam ostao bez oca rasptiva sam se kod uglednog istoricara crne gore pokojnog MILJANICA ali nisam docekao odgovor postoje li kordici jos crnoj gori hvala za sada toliko

 2. Marko Rančić

  Moj dobar prijatelj zove se Veljko Kordić. Njegovi Kordići su Srbi su sa Korduna u Hrvatskoj. Deda mu je pričao da prezime dolazi od turcizma čorda što znači sablja. Kordići su bili krajišnici i borili se protiv Turaka.

 3. Војислав Ананић

  КОРДИЋ, од прасловенске ријечи корда (мач). Кордића има данас у Словенији (село Кордићи), који чувају предање да су им се преци давно доселили из Црне Горе. Стара је то породица, било их је много међу жумберачким ускоцима у XVI и XVII вијеку.
  Данас у великом броју насељавају Хрватску (подручје бивше Војне крајине. околину Дубровника, острва). Ту су једни српске, други хрватске националности).
  “Кордића Срба има по Лици и Кордуну, одакле су се селили у Поуње и Босанску крајину, славе Јовањдан” (34,136). По Босни многа насеља зову се Кордићи, у Херцеговини такође.
  Матица ће им свима, ипак, бити Херцеговина, јер у Поуњу, западној Херцеговини и Пиви има Кордића стариника. Из те области сеобе су их врло рано (почев од XV вијека) почеле да разносе и разнијеле све до Жумберка и Словеније. Неки су мијењали славу, неки и вјеру (34,130). Читлучки Кордићи славе Јовањдан, и за себе сматрају да су из ближе околине – из Лике.

 4. Rasa

  Moji po maminoj strani su Kordici iz Platiceva Srem slavimo Sv.Arhandjel inace poticemo iz Like tako kazu moji preci

 5. Војислав Ананић

  КОРДИЋ (к), у Хумилишанима и Сретници (Мостар). У Хумилишане су дошли из Броћна. Населио их је бискуп “на имање муслимана који су се раселили”. У Сретницу су доселили из Требижата (Чапљина). Раније су се звали Колаши. Славили су Петровдан (59:248,343). Кордићи се спомињу и у Попову. У матичним књигама жупе град у Дубровнику уписано је више Кордића из Попова. У Цицрини се, у 18. вијеку, спомиње презиме Корда које је, вјероватно, “идентично презимену Кордић” (124/5:100: 84:61).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 6. nikanor

  Neki kazu da su Kordici potomci keltskog plemena scordisca.

 7. Jovana Kordić

  Moj pradeda je inače iz Suseka. Ali znam priče od dede da smo došli u Srem sa Korduna. Inače slavimo i mi Sv. Arhanđela kao slavu.

 8. Miroslav Kordić

  Moj otac i njegovi (i moji) preci su sa Banije,tačnije selo Komogovina. Otac mi je pričao da,koliko on zna,naši preci su pod Čarnojevićem,iz Crne Gore,preko Hercegovine,naselili Vojnu Krajinu i sećam se da mi je pričao da i u Sloveniji ima Kordića. Ono što ja znam je da su neki pokatoličeni,a neki poturčeni,ali da smo u osnovi i većinom pravoslavni.

 9. Pozdrav svima! Da ima nas svuda ja sam takodje iz Komogovine Banija , ima nas od svakud i raznih prica tako da bas ne znam tacno ni sta ni kako! 😀

 10. Biljana Kordic

  Postovani,
  Zanimljiva mi je ova grupa jer ni sama ne znam mnogo o poreklu Kordica. Naime, moj otac je iz okoline Kljuca u BiH, selo Gornja Sanica. U tom selu je bila samo ta jedna kuca Kordica. Imam zelju da sto vise saznam o svojim precima, a i sa rodjacima sam dogovarala jedan “sabor” Kordica Pozdravljam vas sve!