Poreklo prezimena Lazović

5. februar 2012.

komentara: 62

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

LAZOVIĆI

(na Kutnjoj Njivi)

Porijeklom su od bratstva Juškovića iz Gornjeg polja kod Nikšića. Sadašnje prezime su dobili po Lazu Juškoviću, koga je njegova majka Grozdana, sestra Vuka Lopušine, dovela na Duži kada se preudala za Jakova Malova Slavujevića oko 1765. godine. Lazo na Dužima popred majke i očuha odraste, oženi se i nastani na čitluku Adžimusića iz Foče. Lazo je imao sina Iliju, a Ilija Maksima.

Maksim je imao pet sinova: Lazara, Jovana, Miluta, Bogdana i Luku. U vrijeme Maksimovog domaćinovanja bili su brojna i bogata patrijarhalna zajednica. Držali su brojnu stoku i sagradili za to vrijeme dvije velike kule u Kutnjoj Njivi. Najstariji Maksimov sin Lazar bio je za vrijeme Prvog svjetskog rata predsjednik duške opštine. Od njega nije ostalo muških potomaka.

Vukašin Jovanov poginuo je 1944. godine kod Podšrice, kao pripadnik jedinica NOV-a Jugoslavije, a Milan Lukin je bio pripadnik NOP-a od 1941. godine; bio je borac u Durmitorskom odredu i u Četvrtoj crnogorskoj brigadi, a Milorad Lazović u 7. omladinskoj brigadi.

Budimir – Budo Lazović je istaknuti aktivista u organima uprave u Federaciji, a posebno se istakao u diplomatiji.

Današnji Lazovići na Kutnjoj Njivi i oni koji su se raselili potomci su Jovanovi, Milutovi, Bogdanovi i Lukini.

Slave Aćimovdan.

________________

LAZOVIĆI u Ledenicama više Risna potiču od Laza, sina kneza Drakula Mandića, koji se tu doselio iz drobnjačkog sela Pridvorice. Po Lazu Mandiću njegovi potomci uzeše prezime Lazović. Ima ih odseljenih u Nevesinje, Grahovo, Nikšić, Kosovo i druge krajeve.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Trnovu Petku.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (62)

Odgovorite

62 komentara

  1. Jovana

    Pozdrav svima, porodica mog oca je iz okoline Prokuplja, toplicki kraj. Ima dosta Lazovica, a prema istrazivanju nekog coveka oni su poreklom iz okoline.Niksica, mi bi trebali biti potomci Sava Lazovica. Ako neko zna vise o tome, neka napise. Slavimo Sv.Arandjela.

  2. Aleksandra Lazovic Lønningen

    Postovanje!

    Ja sam Lazovic, iz Beograda. Otac i stric su rodjeni u Shapcu, deda Blazo Lazovic i braca Mito i Stojan i sestra Milanka Lazovic u Uzicu, Krcagovo. Na mapi Uzica, gde je Krcagovo ima ubelezeno prezime – Lazovic. Znam da je deda radio na rodovniku i porodicnom stablu, moram da dodjem do tih dokumenata.

    Mi slavimo Sv.Nikolu .

    Pozdrav!

  3. Marko

    Rodom sam iz sela Rakinca opština Velika Plana. Selo Radovanje i Rakinac imaju dosta Lazovića. Krsna slava nam je Sv Ahrangel Mihajlo. Ono što izvorno tvrde da je neka baka došla sa tri sina Lazara, Maksima i Marka. Te da su odatle i tri porodice Lazović, Maksimović i Marković. Toliko ja znam. Znam još da su kao izvorno došli iz sela Maskova i da su doseljeni od 1788-1803. godine

  4. Mabel lazovic

    Hola! Estoy buscando los orígenes de mi abuelo: Luka Lazovic, emigrado a Argentina en 1903/04. Nacido el 18/10/1885.

  5. Danilo

    Poštovani,
    Iz porodice sam čuo da je nase pleme Lazović negde kod Cetinja.
    Pa su nakon toga moji preci preselili u južnu Srbiju mesto Jasikovica.
    Mi danas slavimo Sv. Jovana. Da li bih mogao da dobijem malo vise informacija.
    Hvala

  6. Daliborka

    Postovanje svim mojim Lazovicima ma koju slavu da slave,moja porodica slavi SV.Nikolu.Dosta sam trazila odakle poticu Lazovici ali nisam nigde pronasla tacan podatak.Molila bi sve Lazovice da se pridruze grupi “LAZOVICI” na Fb.Koja trenutno broji oko 180 clanova a sigurna sam da nas je mnogo vise.Pa da zajedno istrazujemo nase korene!

    • Lazović Nedjeljko

      Pozdrav,ja sam iz Ulcinja,ali porijeklom iz plemena Kuči(sjeveroistočno od Podgorice),slavimo Nikoljdan,a ima drugih Lazovića,Niksic,Risan,Budva,B.Polje,imaju druge slave i nismo u srodstvu.Potičemo od Drekala,zatim njegov sin Lale,Iliko,Vuksan,Lazo.Tako smo se i prezivali prije,Drekalovići,Ilikovići,Vuksanovići i Lazovići

    • Srđan

      Pozrav svim Lazovićima širom sveta.Ja sam Srđan,živim na severu Kosova,slavim Sv.Nikolu.Po kazivanju predaka poreklom smo iz okoline Pljevalja-mesto Bašča,deo familije se nastanio u Tolici,okolina Prokuplja.Javi te se,ako neko zna nešto više.Pozdrav.

  7. Vojislav Ananić

    LAZOVIĆ (p), u Šumićima (Rast, Nevesinje). U ovo selo doselili su iz Krivošija u Boki “na Kolakovića čitluk”. Slave Đurđevdan (59:231). Lazovića ima u Ljubuškom i Mostaru. Ima mišljenja da su prezime dobili po nekom svom pretku Lazu.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  8. Dobrica Lazovic

    Pa da se i ja javim i da vas pozdravim sve.Ja koliko znam o nasem prezimenu,da poticemo iz plemena kuci.Slavili smo slavu sv Nikolu.Neko je od Lazovica ubio tada nekog turcina,i turci su hteli da spale kuce sve do temelja,da sve pokolju.Pritekli su nam prvi u pomoc Rovcani,pleme Rovcana nas je spasilo od Turaka,majke su nesvesno svoju decu davile,da plac bebe ne bi otkrio polozaje gde bi tada svi stradali…U zahvalnost plemenu Rovcana mi smo uzeli da slavino njihovu slavu Sv Luka..Jer tada nije bilo materijalnih stvari da se nekome oduzite..Odatle su dosla 2 brata na sever Cg u Bijelo Polje odakle poticem i ja,jedan je otisao put Srbije.Imate i gusle o tome,ima i dosta tekstova pisanih na tu temu.Ljudi su tada cesto menjali prezimena i slave,da bi kako tako zavarali tragove turcima..ono sto znam unazad…pocevsi od mene..Dobrica-Miras-Vukojica-Dobrica-Ljubo-Lazo….

    • Iva

      Moji preci vode poreklo iz Crne Gore i slave slavu Sveti Jovan. Zbog loših uslova u Crnoj Gori i teškom načinu života, oni se sele u podnožje Kopaonika u selu Kovači, a zaseok Kovača je selo Boće. Takođe radi boljih uslova života sele se u Zlatare i tamo im je bilo bolje nego u Kovaču, jer su imali više zemlje za obradu. Ali za vreme Turaka se sele u selo Prebreza, jer im nije odgovaralo selo Zlatari, zato što se nalazilo blizu glavnog puta. U Prebrezi su ostali, jer im je to bilo idealno stanište. Tu su se bavili voćarstvom i stočarstvom, a takođe im je odgovarala i blizina planine Jastrebac. Kao što rekoh, iz Crne Gore su se doselili u selo Kovače, a selo pored je Boće. Čak i danas Lazoviće koji žive u Prebrezi zovu Boćani.

  9. Stojan

    Moj deda Branko Lazović i njegovi vode poreklo iz Nikšića, kaže mi sestra da su bili jedni od najbogatijih porodica tamo. Pa su se valjda zbog neke krvne osvete preselili u Kuršumliju, posle u Peć, a na kraju je deda otišao u Bosnu, tačnije Kozarsku Dubicu. Vrlo malo znam o korenima nažalost.