Порекло презимена Лазовић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ ЛАЗОВИЋИ (на Кутњој Њиви) Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ ЛАЗОВИЋИ (на Кутњој Њиви) Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Лазовић

Порекло презимена Лазовић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛАЗОВИЋИ

(на Кутњој Њиви)

Поријеклом су од братства Јушковића из Горњег поља код Никшића. Садашње презиме су добили по Лазу Јушковићу, кога је његова мајка Гроздана, сестра Вука Лопушине, довела на Дужи када се преудала за Јакова Малова Славујевића око 1765. године. Лазо на Дужима попред мајке и очуха одрасте, ожени се и настани на читлуку Аџимусића из Фоче. Лазо је имао сина Илију, а Илија Максима.

Максим је имао пет синова: Лазара, Јована, Милута, Богдана и Луку. У вријеме Максимовог домаћиновања били су бројна и богата патријархална заједница. Држали су бројну стоку и саградили за то вријеме двије велике куле у Кутњој Њиви. Најстарији Максимов син Лазар био је за вријеме Првог свјетског рата предсједник душке општине. Од њега није остало мушких потомака.

Вукашин Јованов погинуо је 1944. године код Подшрице, као припадник јединица НОВ-а Југославије, а Милан Лукин је био припадник НОП-а од 1941. године; био је борац у Дурмиторском одреду и у Четвртој црногорској бригади, а Милорад Лазовић у 7. омладинској бригади.

Будимир – Будо Лазовић је истакнути активиста у органима управе у Федерацији, а посебно се истакао у дипломатији.

Данашњи Лазовићи на Кутњој Њиви и они који су се раселили потомци су Јованови, Милутови, Богданови и Лукини.

Славе Аћимовдан.

________________

ЛАЗОВИЋИ у Леденицама више Рисна потичу од Лаза, сина кнеза Дракула Мандића, који се ту доселио из дробњачког села Придворице. По Лазу Мандићу његови потомци узеше презиме Лазовић. Има их одсељених у Невесиње, Грахово, Никшић, Косово и друге крајеве.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Трнову Петку.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (45)

 • Владимир

  Поздарав и подршка екипи.

  Рођен сам у Чачку, одрастао у селу Вапи код Чачка.
  Скоро сам разговарао са локалним председником канцеларије Месне заједнице Вапа и Заблаће, у Заблаћу. Добио сам информацију да порекло Лазовића води са 3 територије: из Херцеговине, из Црне Горе и са Старог Влаха (тзв. Санџака – Ивањица, Сјеница). Моји преци су се доселили из села Вапа, Сјеница.

  Ово су све оквирни подаци…
  Лазовића има изворно доста у Чачку, Крагујевцу, Краљеву, Сјеници. Једна од познатијих кафана на кружном путу у Чачку је „Вила Лазовић“. Нпр. у Чачку има доста Лазовића који чак НИСУ У СРОДСТВУ.

  Волео бих да нас се јави што више, обогатимо ову базу података и помогнемо сазнавању што више података породичног родослова, помогнемо правилнијем склапању нових здравих бракова и сазнамо нешто и о српској историји.

  Очекујем скорији контакт и да нас се јави што више.
  У здравље!

  Одговори
 • Snezana Lazovic Hoffmann

  POSTOVANI,
  Moje devojacko prezime je Lazovic. Ne znam mnogo o mom poreklu.Znam da je jednom moj stric napomenuo da su nasi preci dosli na Zlatibor, tacnije u Rozanstvo jos u 17-18 veku, bezeci pred Turcima, iz Bjelog Polja.On je napomenuo, Rozaje.U uslovima koji su tada bili, putovali su godinama. Da bi se ishranili,oslikavali su usputne manastire.Verovatno otuda u nasoj porodici toliko talentovanih clanova. U svakoj generaciji imamo nekoliko slikara.Jednom u Petrovcu na moru, videla sam jednu ikonu svetog Stefana koju je slikao neki Lazovic iz Bjelog Polja. Ne znam da li je on bio deo nesih predaka.Inace mi slavimo slavu svetog Stefana.Moj deda po ocu zvao se Boza,ne znam nista koliko je brace imao. Stricevi Borivoje, Milivoje, Spasoje i moj otac Dragomir.Imali su jos dve sestre Bozanu i Jagodu. Niko od njih vise nije ziv pa ne mogu dalje o svom poreklu da saznam. Radovala bi se oko sam mojim podacima pomogla da pronadjete nit mojih potomaka.
  Srdacan pozdrav Snezana Hoffmann

  Одговори
  • Ivica

   Postojala je srpska srednjevekovna slikarska porodica Lazovic koja he oslikavala manastire u 16. veku akademik Dejan Medojevic je cini mi se doktorirao na tu temu. Bili su svestenicka porodica i izgubljen im je svaki trag jer su promenili prezime u Milic. Bili su iz Bjelog Polja. Mozda imate neke veze, obzirom na slikarski talenat.

   Одговори
 • Небојша

  Лазовићи су стара породица у том крају. (Бијело Поље)

  За Лазовиће предање каже како је њихов предак „нагазио на крв“ и због ње побегао из Лијеве Ријеке (Васојевићи) у околину Бијелог Поља. Како се временом породица множила, тако су се одатле исељавали у друге крајеве. (Има их и у Бродареву)

  Преци ових Лазовића помињу се у околини Бијелог Поља још у Карађорђево време. Неки Лексије Лазовић 1804. године изградио је иконостас цркве у Подима (Бока Которска) и Бошићке цркве св. Николе 1806. године.

  Ови Лазовићи славе Аранђеловдан, али могуће да су приликом сеобе у Србију променили славу.

  У Васојевићима (који махом славе Аранђеловдан) се помињу Лазовићи, али они нису „прави“ Васојевићи, већ су досељеници из Шекулара (Беране).

  Једни Лазовићи воде порекло из Куча, од Дрекаловића.

  Одговори
  • Hoffmann Snezana

   Hvala na odgovoru,Jos par kockoca u mozaiku Lazovici i dobicu celu sliku svog porekla. Veoma sam Vam zahvalna na iscrpnom odgovoru.Sve najbolje, pozdrav.

   Одговори
  • Biljana lazovic

   Ja znam za ovu gore navedenu pricu. Zivim i radim u beogradu. Mi slavimo Sv Arandjela. Volela bih da se upoznam sa svim lazivicima.

   Одговори
  • Maren

   Nebojša, zanimljivo je da veliki broj bratstava „Lopaćana“ iz Lijeve Rijeke slavi Sv. Jovana, a po legendi vode poreklo od Kuča (koji inače slave Nikoljdan)! Da li je možda u 16. veku neki deo Kuča iseljen prvo u Šekular gde su uzeli njihovu slavu (sv Jovan), a kasnije ot seljani u Lopate zadržavši slavu, a sa Velikom seobom krajem 16. veka raselili po Kopaoniku i Goliji? Koje je vaše mišljenje i koje izvore da koristim? Prezivam se Marenović iz Plešina na Goliji gde velika većina prezimena (Perovići, Kučevići, Kijevčanin) slavi Jovanjdan, preslava Ivanjdan 7. Juli….

   Одговори
  • Tijana

   Ovo je tačno. Leksije je brat pradedinog pradede. Slavimo Aranđelovdan, nismo promenili slavu. Pozrav Lazovići🙂

   Одговори
 • Небојша

  Иначе, Лазовићи су познати сликари (зографи) из Бијелог Поља.

  Одговори
 • vesna

  Da li neko zna nesto vise o Lazovicima koji su se iz drobnjackog sela Pridvorica odselili u Nevesinje?

  Одговори
  • Небојша

   Ристо Милићевић тврди да су Лазовићи из Невесиња пореклом из Кривошија. Шта славе Лазовићи (нисте навели)? Ови Лазовићи у околини Невесиња славе Ђурђевдан, што и јесте глава слава Дробњака.

   Одговори
 • Vesna

  Ja sam Lazovic iz Nevesinja. Volela bi znati kad su moji preci dosli iz Krivosija, i nesto vise o tome.
  pozz

  Одговори
 • Mirjana

  Moji su poreklom s Kosova i slave Svetu Petku…

  Одговори
 • Lazovic Nebojsa

  Sa Postovanjem ,

  interesuje me kako Lazovici iz Hercegovine ( Gornje Ledenice i Risan ) mogu biti pripadnici Plemena Kuca u Kucima
  Slavimo Djurdjev Dan.
  Znam samo das se Lazovici iz Hercegovine zovu da su Srbi a ne Crnogorci.
  Mozda imate vi logican odgovor za to navedeno.

  Pomaze bog !

  Nebojsa

  Одговори
  • marko lazovic

   Bog ti pomogao. Lazovici poticu iz Kuca kod Podgorice/ Crna Gora, tako da ti Lazovici mogu jedino biti crnogorci pravoslavci. Moji Lazovici slave Sv.Iliju 2.avgust, iz Kuca smo dosli u Maine, selo Lazi koje je po nama dobilo ime. Opstina Budva

   Одговори
 • Lazovic

  Pozdrav

  Ja sam iz Kraljeva. Deda mi je iz Kovaca, kod Josanicke banje,ispod Kopaonika. Slavimo Sv. Jovana, i navodno smo iz Kuca, Crna Gora. Da li neko zna nesto vise ? Hvala unapred

  Одговори
  • radisa

   Sa zakasnjenjem videh ovaj tekst pa nesto da napisem jer se mene licno tice posto moja familija vodi poreklo bas sa tih predela oko Josanicke banje to jes iz sela Kovaci a zaseok Bocani.Moja familija Lazovici kao sto rekoh vode poreklo iz sela Kovaci a zaseok Boce,slavimo sv,Jovana a naselili su selo Prebrezu kod Baca.Puno pozdrava LAZOVIC RADISA VRNJACKA BANJA TEL.069632264

   Одговори
   • Dalibor Lazovic

    Postovani, ja sam iz Trstenika, otac mi je iz sela Jasikovica, jos nisam sklopio kockice, moj pradeda je „sisao“ iz sela Stanisici sa Goca, pitanje je da li ima nekoga ko je istrazio odakle Lazovica na Gocu. Takodje, moji svi slave SV. Jovana. Iz Jasikovice, ja sam sada u Beogradu, a dva strica su mi u Brizbejnu Australija.
    Pozdrav,Dalibor Lazovic 0653456010

    Одговори
 • Goran Saponjic

  Molio bih ako neko moze da napise sve sto zna o poreklu familije lazovic iz korita kod bjelog polja koji slave sv stefana 09.01.Od ovih Lazovica su i oni koji zive na zlatiboru u selu rozanstvo.Moze li neko da mi napise nesto o njihovim seobama i odakle su dosli u bjelo polje.Dali su ovi Lazovici iz Kuca odakle slava sv stefan.Jesu li ovi Lazovici mozda iz Sekulara.Citao sam mnogo o Lazovicima slave veliki broj slava ja bih molio da se jave oni Lazovici koji slave sv .Stefana.gde god da sad zive.

  Одговори
 • Goran Saponjic

  Veliki pozdrav za sve ljubitelje portala poreklo a poseban pozdrav za sve novovarosane i moje Saponjice.Procavao sam mnogo i citao na ovom nasem portalu o poreklu mog prezimena Saponjic.Mi smo daljom starinom iz plemena kuci tacnije od familije lazovic koja potice od kuca drekalovica .Ovi lazovici su ziveli u lijevoj reci direktni su potomci drekalovica .Zbog krvne osvete ovi lazovici beze kroz vasojevice za berane i dalje u korita u selo dragutinovici gde su ziveli njihovi saplemenici dragutinovici poreklom petrovici iz kuca mrnjavcica .Oni su slavili sv .arhidjakona stefana zimskog kao zavetnu slavu iz sela jezera i bratstva petrovica.Medju ove Dragutinovice dosli su Lazovici moguce pocetkom sedamnestog veka i u njihove kolibe i po tadasnjem obicaju prihvatili njihovu slavu sv stefana .Brzo su se razmnozili i prevladali u selu pa su dragutinovici otisli dosta dalje u korita .Neki od lazovica zauzeli su Saponjsko brdo koje se nalazi pored njihovog sela moguce i stanovali na tom brdu .Ove lazovice ostali iz sela prozovu saponje po brdu gde su ziveli i kosili livade.U ovim predelima svi srbi imali su mnogo problema sa turcima iz okoline bjelog polja i stalni sukobi i ubistva turaka zbog zemlje livada i osvete zbog otimanja stoke bili su glavni razlog bezanja iz svog bratsva i sela a mnogi bi posle ubistva nekog turskog bega uzeli drugo prezime da se turci nebi svetili na njihovim rodjacima i braci u selu.U Sandzaku tj poljimlju sukobi i osvete turcima bile su veoma ceste zato i tolika iseljavanja iz ovih krajeva u to vreme.Tako su i Saponje zbog livada i saponjskog brda pobili neke turke iz susednog osmanbegovog sela i pobegli od osvete da nebi i drugi lazovici zbog njih stradali .Odatle lazovici saponje odu na reku uvac selo komarani i tamo ostanu i dosta se namnoze .Iako su morali da odbace staro prezime i da uzmu novo i neobicno da bi se sakrili od turaka ostala je slava i kod nekih secanje na nekadasnje selo i pleme.Moguce da je to glavni razlog sto su mnoga i mnoga bratstva uzimala nova prezimena ne sto im se prezime familije nije svidjalo sto mnogi misle vec da zastite svoju svojtu od besa turaka u to vreme.Zato nam je mnogima i tesko saznati odakle neke familije poticu al uz malo upornosti svi koji se interesujemo cemo saznati .Hvala portalu Poreklo koji nam svima pomaze da nadjemo korene i odakle poticemo.

  Одговори
  • Sale

   Pozdrav za sve..

   U selu Osonica pored Ivanjice zivi velika familija Stevanovica, malo se zna o nasem poreklu. Pradeda je pricao da smo se prezivali Lazovic i da smo poreklom iz Stare Hercegovine, slavimo Svetog Stefana.

   Ako neko nesto vise zna bili bih jako zahvalni!!!

   Одговори
 • Goran Saponjic

  veliki pozdrav za sve koji su rodom iz nove varosi i sela iz starog vlaha .Molio bih sve zemljake da nesto napisu o svom poreklu i odakle su njihovi preci dosli u novu varos i koliko dugo vec zive u starom vlahu .Moji saponjici vec cetri il pet generacija zive u selima kod nove varosi iako je jako mnogo potomaka iz sela komarana i radijevica otislo na sever kroz srbiju ima jos uvek novih porodica koji su ostali na saponjskoj dedovini u selima radijevici i komarani da tamo zive i bave se stocarstvom kao sto su se bavili njihovi preci od kad su dosli iz bjelopoljskih korita na uvac.ima mnogo familija gujanicica brzakovica bogdanovica paunovica duskica iz novovaroskih sela ako mogu nek se jave i napisu nesto odakle su dosli u stari vlah i gde su njihovi izvori.izvori mojih Saponjica su u crnoj gori pleme kuci andrijevica Lazovici.Zemljaci pisite gde su Vasi izvori i koreni.Pozdrav Poreklo

  Одговори
 • Lazovic

  Molim ako neko moze da mi odgovori u vezi mog prezimena Lazovic.Rodom sam iz sela Rozanstvo na Zlatiboru.Moja slava je sv arhidjakon stefan,kazu da smo daljim poreklom iz sela korita kod bjelog polja.Jel mi moze neko reci nesto vise o Lazovicima odakle su dosli u korita bjelo polje,i kada,jesmo li mi koji slavimo sv stefana iz kuca ili iz zete odkud u bjelom polju.Od svih Lazovica sa raznih strana Crne gore samo mi slavimo sv.Stefana.Ako moze odgovor

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Лазовић, према месту живљења. Према књизи Јована Ердељановића „Доње Драгачево“.

  -Гуча
  -Лис
  -Крстац
  -Миросаљци

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Лазовић, по местима живљења. Према књизи Радомира Илића „О љубићским селима“.

  -Бресница
  -Горња Трепча-1
  -Горња Трепча-2
  -Коњевићи

  Одговори
 • lazovic zoran

  lazovic zoran iz aradjelovca … slavim svetog arandjela pradeda mi se zvao djurdje imao tri sina budimira djorda i zicmana toliko znam o svojoj familiji .ako moze neki odgovor hvala

  Одговори
 • Snezana Lazovic Svircev

  Devojacko prezime mi je Lazovic. Moja porodica je iz Mrcajevaca. Moj otac je Milan a njegov brat od strica Radomir. Slava nam je Arandjelovdan. Ne znam svoje poreklo ako neko moze da mi pomogne! Hvala

  Одговори
 • Lazovic

  Ja sam iz Kragujevca i receno mi je da su se moji preci doselili iz Brodareva (Tociloval.Da li neko zna nesto o Lazovicima koji su odatle?

  Одговори
 • Miloslav Lazovic

  Postovani,
  Ja sam iz sela Zlatari opstina Brus.Prema prici mog dede mi smo se doselili iz sela Boce kod Josanicke Banje na Kopaoniku.Slavimo Sv.Jovana Krstitelja i vodimo poreklom od Kuca iz Crne Gore.Majka mi je iz familije Zbiljic isto poreklom iz Crne Gore slave Arandjelovdan. Molim sve srodnike koji znaju nesto blize o mom Poreklom da mi pisu.Pozdrav.

  Одговори
  • radisa

   Miloslave,mi smo blizi srodnici.Moje je poreklo bas iz tog mesta a i istu slavu slavimo sv.Jovana.Moji prci su se iz Boca bas naselili u Zlatarima a kasnije u selo Prebreza i dan danas nas u Prebezi zovu Bocani.Pozdrav tebi i tvojima Lazovic Radisa Vrnjacka banja tel.069632264

   Одговори
 • Јоксим

  Мирославе, да ли сте размишљали о ДНК тесту по мушкој линији? Једино тако ће те сазнати да листе од племена Куча.

  Одговори
 • Jovana

  Pozdrav svima, porodica mog oca je iz okoline Prokuplja, toplicki kraj. Ima dosta Lazovica, a prema istrazivanju nekog coveka oni su poreklom iz okoline.Niksica, mi bi trebali biti potomci Sava Lazovica. Ako neko zna vise o tome, neka napise. Slavimo Sv.Arandjela.

  Одговори
 • Aleksandra Lazovic Lønningen

  Postovanje!

  Ja sam Lazovic, iz Beograda. Otac i stric su rodjeni u Shapcu, deda Blazo Lazovic i braca Mito i Stojan i sestra Milanka Lazovic u Uzicu, Krcagovo. Na mapi Uzica, gde je Krcagovo ima ubelezeno prezime – Lazovic. Znam da je deda radio na rodovniku i porodicnom stablu, moram da dodjem do tih dokumenata.

  Mi slavimo Sv.Nikolu .

  Pozdrav!

  Одговори
 • Марко

  Родом сам из села Ракинца општина Велика Плана. Село Радовање и Ракинац имају доста Лазовића. Крсна слава нам је Св Ахрангел Михајло. Оно што изворно тврде да је нека бака дошла са три сина Лазара, Максима и Марка. Те да су одатле и три породице Лазовић, Максимовић и Марковић. Толико ја знам. Знам још да су као изворно дошли из села Маскова и да су досељени од 1788-1803. године

  Одговори
 • Mabel lazovic

  Hola! Estoy buscando los orígenes de mi abuelo: Luka Lazovic, emigrado a Argentina en 1903/04. Nacido el 18/10/1885.

  Одговори
 • Danilo

  Poštovani,
  Iz porodice sam čuo da je nase pleme Lazović negde kod Cetinja.
  Pa su nakon toga moji preci preselili u južnu Srbiju mesto Jasikovica.
  Mi danas slavimo Sv. Jovana. Da li bih mogao da dobijem malo vise informacija.
  Hvala

  Одговори
 • Daliborka

  Postovanje svim mojim Lazovicima ma koju slavu da slave,moja porodica slavi SV.Nikolu.Dosta sam trazila odakle poticu Lazovici ali nisam nigde pronasla tacan podatak.Molila bi sve Lazovice da se pridruze grupi „LAZOVICI“ na Fb.Koja trenutno broji oko 180 clanova a sigurna sam da nas je mnogo vise.Pa da zajedno istrazujemo nase korene!

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ЛАЗОВИЋ (п), у Шумићима (Раст, Невесиње). У ово село доселили су из Кривошија у Боки „на Колаковића читлук“. Славе Ђурђевдан (59:231). Лазовића има у Љубушком и Мостару. Има мишљења да су презиме добили по неком свом претку Лазу.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Dobrica Lazovic

  Pa da se i ja javim i da vas pozdravim sve.Ja koliko znam o nasem prezimenu,da poticemo iz plemena kuci.Slavili smo slavu sv Nikolu.Neko je od Lazovica ubio tada nekog turcina,i turci su hteli da spale kuce sve do temelja,da sve pokolju.Pritekli su nam prvi u pomoc Rovcani,pleme Rovcana nas je spasilo od Turaka,majke su nesvesno svoju decu davile,da plac bebe ne bi otkrio polozaje gde bi tada svi stradali…U zahvalnost plemenu Rovcana mi smo uzeli da slavino njihovu slavu Sv Luka..Jer tada nije bilo materijalnih stvari da se nekome oduzite..Odatle su dosla 2 brata na sever Cg u Bijelo Polje odakle poticem i ja,jedan je otisao put Srbije.Imate i gusle o tome,ima i dosta tekstova pisanih na tu temu.Ljudi su tada cesto menjali prezimena i slave,da bi kako tako zavarali tragove turcima..ono sto znam unazad…pocevsi od mene..Dobrica-Miras-Vukojica-Dobrica-Ljubo-Lazo….

  Одговори
  • Iva

   Moji preci vode poreklo iz Crne Gore i slave slavu Sveti Jovan. Zbog loših uslova u Crnoj Gori i teškom načinu života, oni se sele u podnožje Kopaonika u selu Kovači, a zaseok Kovača je selo Boće. Takođe radi boljih uslova života sele se u Zlatare i tamo im je bilo bolje nego u Kovaču, jer su imali više zemlje za obradu. Ali za vreme Turaka se sele u selo Prebreza, jer im nije odgovaralo selo Zlatari, zato što se nalazilo blizu glavnog puta. U Prebrezi su ostali, jer im je to bilo idealno stanište. Tu su se bavili voćarstvom i stočarstvom, a takođe im je odgovarala i blizina planine Jastrebac. Kao što rekoh, iz Crne Gore su se doselili u selo Kovače, a selo pored je Boće. Čak i danas Lazoviće koji žive u Prebrezi zovu Boćani.

   Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top