Порекло презимена Лазовић

5. фебруар 2012.

коментара: 62

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛАЗОВИЋИ

(на Кутњој Њиви)

Поријеклом су од братства Јушковића из Горњег поља код Никшића. Садашње презиме су добили по Лазу Јушковићу, кога је његова мајка Гроздана, сестра Вука Лопушине, довела на Дужи када се преудала за Јакова Малова Славујевића око 1765. године. Лазо на Дужима попред мајке и очуха одрасте, ожени се и настани на читлуку Аџимусића из Фоче. Лазо је имао сина Илију, а Илија Максима.

Максим је имао пет синова: Лазара, Јована, Милута, Богдана и Луку. У вријеме Максимовог домаћиновања били су бројна и богата патријархална заједница. Држали су бројну стоку и саградили за то вријеме двије велике куле у Кутњој Њиви. Најстарији Максимов син Лазар био је за вријеме Првог свјетског рата предсједник душке општине. Од њега није остало мушких потомака.

Вукашин Јованов погинуо је 1944. године код Подшрице, као припадник јединица НОВ-а Југославије, а Милан Лукин је био припадник НОП-а од 1941. године; био је борац у Дурмиторском одреду и у Четвртој црногорској бригади, а Милорад Лазовић у 7. омладинској бригади.

Будимир – Будо Лазовић је истакнути активиста у органима управе у Федерацији, а посебно се истакао у дипломатији.

Данашњи Лазовићи на Кутњој Њиви и они који су се раселили потомци су Јованови, Милутови, Богданови и Лукини.

Славе Аћимовдан.

________________

ЛАЗОВИЋИ у Леденицама више Рисна потичу од Лаза, сина кнеза Дракула Мандића, који се ту доселио из дробњачког села Придворице. По Лазу Мандићу његови потомци узеше презиме Лазовић. Има их одсељених у Невесиње, Грахово, Никшић, Косово и друге крајеве.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Трнову Петку.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (62)

Одговорите

62 коментара

  1. Jovana

    Pozdrav svima, porodica mog oca je iz okoline Prokuplja, toplicki kraj. Ima dosta Lazovica, a prema istrazivanju nekog coveka oni su poreklom iz okoline.Niksica, mi bi trebali biti potomci Sava Lazovica. Ako neko zna vise o tome, neka napise. Slavimo Sv.Arandjela.

  2. Aleksandra Lazovic Lønningen

    Postovanje!

    Ja sam Lazovic, iz Beograda. Otac i stric su rodjeni u Shapcu, deda Blazo Lazovic i braca Mito i Stojan i sestra Milanka Lazovic u Uzicu, Krcagovo. Na mapi Uzica, gde je Krcagovo ima ubelezeno prezime – Lazovic. Znam da je deda radio na rodovniku i porodicnom stablu, moram da dodjem do tih dokumenata.

    Mi slavimo Sv.Nikolu .

    Pozdrav!

  3. Марко

    Родом сам из села Ракинца општина Велика Плана. Село Радовање и Ракинац имају доста Лазовића. Крсна слава нам је Св Ахрангел Михајло. Оно што изворно тврде да је нека бака дошла са три сина Лазара, Максима и Марка. Те да су одатле и три породице Лазовић, Максимовић и Марковић. Толико ја знам. Знам још да су као изворно дошли из села Маскова и да су досељени од 1788-1803. године

  4. Mabel lazovic

    Hola! Estoy buscando los orígenes de mi abuelo: Luka Lazovic, emigrado a Argentina en 1903/04. Nacido el 18/10/1885.

  5. Danilo

    Poštovani,
    Iz porodice sam čuo da je nase pleme Lazović negde kod Cetinja.
    Pa su nakon toga moji preci preselili u južnu Srbiju mesto Jasikovica.
    Mi danas slavimo Sv. Jovana. Da li bih mogao da dobijem malo vise informacija.
    Hvala

  6. Daliborka

    Postovanje svim mojim Lazovicima ma koju slavu da slave,moja porodica slavi SV.Nikolu.Dosta sam trazila odakle poticu Lazovici ali nisam nigde pronasla tacan podatak.Molila bi sve Lazovice da se pridruze grupi “LAZOVICI” na Fb.Koja trenutno broji oko 180 clanova a sigurna sam da nas je mnogo vise.Pa da zajedno istrazujemo nase korene!

    • Lazović Nedjeljko

      Pozdrav,ja sam iz Ulcinja,ali porijeklom iz plemena Kuči(sjeveroistočno od Podgorice),slavimo Nikoljdan,a ima drugih Lazovića,Niksic,Risan,Budva,B.Polje,imaju druge slave i nismo u srodstvu.Potičemo od Drekala,zatim njegov sin Lale,Iliko,Vuksan,Lazo.Tako smo se i prezivali prije,Drekalovići,Ilikovići,Vuksanovići i Lazovići

    • Srđan

      Pozrav svim Lazovićima širom sveta.Ja sam Srđan,živim na severu Kosova,slavim Sv.Nikolu.Po kazivanju predaka poreklom smo iz okoline Pljevalja-mesto Bašča,deo familije se nastanio u Tolici,okolina Prokuplja.Javi te se,ako neko zna nešto više.Pozdrav.

  7. Војислав Ананић

    ЛАЗОВИЋ (п), у Шумићима (Раст, Невесиње). У ово село доселили су из Кривошија у Боки “на Колаковића читлук”. Славе Ђурђевдан (59:231). Лазовића има у Љубушком и Мостару. Има мишљења да су презиме добили по неком свом претку Лазу.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  8. Dobrica Lazovic

    Pa da se i ja javim i da vas pozdravim sve.Ja koliko znam o nasem prezimenu,da poticemo iz plemena kuci.Slavili smo slavu sv Nikolu.Neko je od Lazovica ubio tada nekog turcina,i turci su hteli da spale kuce sve do temelja,da sve pokolju.Pritekli su nam prvi u pomoc Rovcani,pleme Rovcana nas je spasilo od Turaka,majke su nesvesno svoju decu davile,da plac bebe ne bi otkrio polozaje gde bi tada svi stradali…U zahvalnost plemenu Rovcana mi smo uzeli da slavino njihovu slavu Sv Luka..Jer tada nije bilo materijalnih stvari da se nekome oduzite..Odatle su dosla 2 brata na sever Cg u Bijelo Polje odakle poticem i ja,jedan je otisao put Srbije.Imate i gusle o tome,ima i dosta tekstova pisanih na tu temu.Ljudi su tada cesto menjali prezimena i slave,da bi kako tako zavarali tragove turcima..ono sto znam unazad…pocevsi od mene..Dobrica-Miras-Vukojica-Dobrica-Ljubo-Lazo….

    • Iva

      Moji preci vode poreklo iz Crne Gore i slave slavu Sveti Jovan. Zbog loših uslova u Crnoj Gori i teškom načinu života, oni se sele u podnožje Kopaonika u selu Kovači, a zaseok Kovača je selo Boće. Takođe radi boljih uslova života sele se u Zlatare i tamo im je bilo bolje nego u Kovaču, jer su imali više zemlje za obradu. Ali za vreme Turaka se sele u selo Prebreza, jer im nije odgovaralo selo Zlatari, zato što se nalazilo blizu glavnog puta. U Prebrezi su ostali, jer im je to bilo idealno stanište. Tu su se bavili voćarstvom i stočarstvom, a takođe im je odgovarala i blizina planine Jastrebac. Kao što rekoh, iz Crne Gore su se doselili u selo Kovače, a selo pored je Boće. Čak i danas Lazoviće koji žive u Prebrezi zovu Boćani.

  9. Стојан

    Мој деда Бранко Лазовић и његови воде порекло из Никшића, каже ми сестра да су били једни од најбогатијих породица тамо. Па су се ваљда због неке крвне освете преселили у Куршумлију, после у Пећ, а на крају је деда отишао у Босну, тачније Козарску Дубицу. Врло мало знам о коренима нажалост.