Порекло презимена Симоновић

4. фебруар 2012.

коментара: 39

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (39)

Одговорите

39 коментара

  1. Бранко

    Ево једног извора за Симоновиће из Јасенова, Морача, који воде порекло од Шћешана Ерцеговца (Степана Ерцега) – са родословом:

    http://cacak-dis.rs/srdjevdan/rodoslovi/simonovic.html

    Они славе Срђевдан.

    Да ли неко зна о Симоновићима из Ђуниса (код Крушевца), одакле су старином или било шта?

    Живели!

    • Бранко , немам никакве информације о њима али има Симоновића у Себечевцу код Крушевца

    • Бојан Симоновић

      Моји корени вуку из тог краја, место Доњи Љубеш, пар километара удаљено од Ђуниса.
      Оно сто ја знам да седмо колено уназад долази из Ћићевца и настањује се у Љубешу.
      Крсна слава : Св. Никола

      Симеон
      Милош
      Вукадин
      Благоје
      Славољуб
      Драгољуб
      Зоран

      Информације треба проверити.

      За све додатне информације можете ме контактирати на маил: [email protected]

      • Jelena Simonović

        Pozdrav!

        I moja slava je Sv. Nikola. Poslednje što znam je da je moj pradeda živeo na Miroču, a moj deda je iz Donjeg Milanovca.
        Pradeda se zvao Vule – moguće da je npr. Vukašin.. 🤔

  2. VOJKAN

    za moje kolko znam da ih ima u Obrezu I valjda u Varvarinu kod Krusevca slavimo slavu sv. Mojsija
    samo sam jednom bio u tim mestima posto nisam rodjen tu pokusavam da stupim u kontakt sa bilo kim ko zna o poreklu te porodice iz tog mesta ali nedovoljno,moguce da ima nesto u crkvenim knjigama .Ako neko nesto zna neka javi

    • Бранко

      Здраво Војкане,

      Да, и моји су из тих крајева – од Ђуниса. Ми славимо Св. Саву. Симоновића има и по источној Србији, где су се највероватније доселили са Косова. Има, међутим и Симоновића који то нису старином већ су презиме узели по оцу или деди, у савременом добу. Познајем и такве.

      • Đorđe Simonović

        i ja sam jedan od Simonovića. moji vode poreklo iz Konjuha,selo kod Kruševca. Pokušavao sam da saznam nešto i to nešto ne znam koliko je istina. Kažu da su u tom selu za vreme Cara Lazara bile konjušarnice i da je po tome je dobilo ime,ranije Konjusi. Isto tako sam saznao da su se moji doselili iz Crne Gore,okolina Nikšića. Slavimo Sv.Đorđa,odnosno,Đurđevdan.
        Do sada nisam uspeo da pronađem neke konkretnije podatke a često pričam i srećem ljude istog prezimena,ali nismo rod.

      • Ђорђије

        Ја сам из околине Ниша, Симоновић (село Мекиш) има ли вас браћо и сестре?

    • Nebojsa

      Simonovića ima dosta u selu Donji Katun kod Varvarina, moja majka je iz te familije. Inače slave Sv. Arhangel Mihajlo i Gavrilo. Takodje ima ih i u Novom Bračinu opština Ražanj.

      • Veroljub

        Isto nas ima i u sl.Dvoranu Simonovica koji slavimo sv.Arh.Mihaila i Gavrila i svi smo u krvnom srodstvu,samo su još 3 domačinstva ostala na tom prezimenu.Ima i u Modrici kod Kruševca koji nisu sa nama u srodstvu a ne znam koju slavu slave.Ima prica da smo iz CG na Kosmet pa sa Kosmeta oko Vranja i napokon u KŠ.Da smo bratsva Vasojevica.I sam imam po malo želju da saznam tačno

  3. Dusica

    Interesuje me poreklo prezimena Simonovic. Ime Moga oca je Bogoljub i roden je u Zajecaru 1939 Otac mi je umro 1982. Majka mi je govorila da poticu is Bugarske
    Slavili su dve slave Svetog Nikolu i Svetog Arhandjela. VelIki broj oceve familie je u bugarskoj i Mali deo u Gradskovu kod Zajecara. Deda mi se zvao Andjel i umro je 1983

  4. МАРКО (?)
    ЈОВАН (1725-1804)
    МАКСИМ (? – 1805)
    АРКАДИЈЕ (1781 – ?)
    МАНОЈЛО (1811 – 1846)
    JOВАН (1837 – ?)
    САВА (1863 – 1922)
    ДУШАН (1902 – 1975)
    ВОЈИСЛАВ (1928 – 1980)
    ДУШАН (1949)
    ВОЈИСЛАВ (1978)
    ДУШАН (2015)

    Симоновићи пореклом из Идвора у јужном Банату на горњој левој обали реке Тамиш познатији су у селу под „шпицнаменом“ Попов. Крсна слава је Свети краљ Стефан Дечански (слава у народу познатија као Мратиндан), док је генетска хаплогрупа R1b. Симоновићи су се у Идвор населили и укоренили у 18. веку. Током 19. века за Симоновиће је било карактеристично да су се интензивно рађали и множили, али и да је смртност, нарочито новорођенчади, била велика. Сви Симоновићи, без изузетка, бавили су се и живели од земљорадње и сточарства. Прву половину 20. века одликује побољшање животних услова праћено продужењем просечног животног века, али је смртност и даље изражена. Претежна делатност и даље је земљорадња и сточарство. У другој половини 20. века Симоновићи се у потрази за лагоднијим животном расељавају из Идвора тежећи ка градовима попут Зрењанина, Новог Сада или Београда. У Идвор свраћају, али се не враћају. Примарна занимања су им разни занати и послови средње стручне спреме. У горе наведеним градовима и њиховој околини стасавају најновије генерације Симоновића у 21. веку односно потомци старих Идвораца Симоновића лозе.

    Према многобројним архивским документима подхрањеним у архивској грађи у Бечу и Сремским Карловцима, први Симоновић који се помиње у Идвору почев од 1767. године беше Јован Сим(е)оновић, свештеник у идворској православној Благовештањској цркви у периоду 1779-1804. Слово “е” у презимену изгубило се у каснијим годинама, с почетка XIX века. Како је у једном документу који представља попис свештеника темишварске епархије из 1768. године Јован пописан као Марковић, претпоставка је да му се отац звао управо Марко, а ово име се и касније јавља у родослову. Први знани преци уписани у идворске матрикуле били су Максим и Живана и они су наведени као родитељи Аркадија у књизи рођених. За Максима још увек не знам да ли је рођен у Идвору или се у Идвор населио као дете с оцем. Максим је умро 1805. године, а на прелазу између два века било је у Идвору неколико огранака породице Сим(е)оновић. Мој аскурђел и аскурђела су Аркадије (рођен 1781. године) и Марија, курђел и курђелa Манојло (рођен 1811. године) и Павлина. Јован Симоновић, рођен 1837, и жена му Ана, имали су два сина и две кћери. Сава Симоновић (1863 – 1922) био је ратар. Иначе, прозван је Младен и тако остао и упамћен међу потомцима који су га упамтили. 1885. године оженио је Драгињу Говедаров (1864 – 1940) из Орловата. Имали су чак једанаесторо деце!!! Десето дете Душан (1902 – 1975) је оженио Десанку Путић из Перлеза, рођену 1904. године. Они су имали двоје синова. Војислав (1928 – 1980) је 1947. године оженио Ружу Исаков из Ченте, рођену 1924. године, и они су родили 1947. године Љубицу која је умрла као новорођенче, и 1949. године Душана који је 1978. године оженио Надежду Атанацковић из Црепаје, рођену 1954, те су њих двоје изродили синове Војислава 1978. и Миладина 1980. године. Године 2015. Војислав је добио сина Душана.
    Наслеђе гена је чисто стохастички процес, па је удео “женских” гена у формирању лика, карактера и дела Симоновића не само неспоран, већ код појединих Симоновића доминантан. Презиме се свакако преноси, и крсна слава! Али се црте лица и карактера углавном мењају. Некада “женски” гени, као и васпитање мајки, надограде и оплемене карактер, а некада покваре. Oвај материјал представља сублимацију свих мојих истраживачких напора предузетих са великим ентузијазмом и љубављу у циљу упознавања прошлости, разумевања садашњости и стварања идентитета за будућност.

  5. Simonovici i Cikota kod Rekovca pradeda Živojin a čukun deda Pavle

  6. Simonović

    Može li mi neko reći poreklo Simonovića iz Leška,zaseok Strmac,opština Leposavić,slava Mitrovdan ?

  7. Saša

    Pozdrav
    Ono sto ja znam je da je moji dodovi vuku korene iz Leskovca ili iz okoline i da je jedan od njih msm cukundeda dobio od kralja naredbu da ode na kosovo i da je sva zemlja koju osvoji dole njegova, tako da su moj pradeda i deda ziveli na kosovu konkretno u Kosovo polju. Toliko o nekim mojim saznanjima sto se tice nas Simonovića.

  8. Aleksandra

    Simonovica je bilo dosta na Kosovu, konkretno u Kosovskoj Kamenici. Vecina se preselila u Beograd ’50 i ’60.

  9. Aleksandra

    Zaboravih da spomenem-slave Svetog Nikolu.

  10. Predrag Simonovic

    Ja sam Simonovic iz Krusevca. Mi slavimo Svetog Djordja. Nazalost ne znam dalje poreklo.

    • Бранко

      Предраже,

      Управо сам случајно сазнао за једног Симоновића из Ћићевца који слави Св. Ђорђа, Ђурђевдан. Вели да су старином из Бугарске. Чини се да на том малом простору има много разнородних Симоновића. Било би корсно размрсити све то. Позив свима који се оглашавају да оставе што више података: од именах предака, места својих старих, предање о сеобама и пореклу ако га има, као и славу или славе које су биле живе у породици.

      Подаци који се овде остављају су крајње скромни, и тешко могу бити од користи – посебно у овом случају где бележимо велику различитост, у свему па и пореклу.