Порекло презимена Симоновић

4. фебруар 2012.

коментара: 39

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (39)

Одговорите

39 коментара

  1. HA HA HA MI NEMAMO POREKLO JA SAM SIMONOVIC IZ PITOME METOHIJE IMA I TRI VRSTE SIMONOVICA

  2. Дражен

    Ја живим у Варварину, конкретно ја славим Св. Луку. У Општини Варварин Симоновића има у Варварину, Село Варварину, Обрежу, Доњем Крчину, Доњем Катуну и Бошњану, барем ја тако мислим али мислим да је у сваком место у по једна породица, тако да је претпостављам настала од једног претка који се доселио овде.

  3. Бранко

    Симоновићи – поздрав свима!

    Чињеница је да Симоновића има разних, тј. да нису сви од “истих”. Да би се то лакше рашчланило, систематизовало, било би добро да се искористе могућности које нам пружа савремена наука, као и друштво Српских родословаца тј. сајт Порекло и Српски ДНК пројекат. Дакле, свако ко жели да поуздано сазна своје порекло требало би да се тестира. Тестирање се обавља по мушкој линији (жене би у том случају узимале букални/образни брис мушких чланова породице). Узимање бриса је једноставно (овде има подаци о томе, а можете се и питањем обратити Друштву), а цена тестирања када трају попусти је 6000 динара. Пошто је довољно узети брис једног члана из мушке линије, може се тај трошак и поделити на заинтересоване из породице (на пример узме се брис од деде који је предачки корен за своје синове, унуке,.. па и мушку грану његове рођене браће).

    Ко жели може ми се јавити на [email protected] како бих покушали да зачнемо клицу неког вида окупљања около ове потраге. Пре свега имам у виду неки сајт, или групу,.. на коме би се окупљали људи са овим презименом у потрази за својим рођацима, пореклом,..

    * За оне који желе, ево једна хвале вредна анализа која може бити веома корисна. Предлог је да се слично уради и са Црном Гором (!!) и са, на пример, Хрватском:

    https://www.poreklo.rs/2020/07/05/onomastika-patronimskog-tripleta-simeonovic-simonovic-simeunovic-u-vojvodini-i-savremenoj-srbiji/

    * Такође, за оне који вудку порекло из Мораче (пре тога из Попова Поља), од Шћепана:

    http://ananije.me

    * Као и овај приказ истих Симоновића:

    http://www.srdjevdan.org/rodoslovi/simonovic.html

    Толико за сада. Уколико желите знати своје порекло неопходно је урадити ДНК тестирање. Једино са тим податком може се вршити упоређивање и груписање.

    Свако добро!

    Бранко

  4. Ђорђије

    Симоновић из околине Ниша (село Мекиш) славимо св.Аранђела. Пра деда Јаков, његов отац Симон, Симонов отац Сотир или Сотирко… Не знам даље ништа. Где је онај што написа да Симоновићи немају порекло, нека ми објасни како је доша до тога. Поздрав браћи и сестрама.

  5. KanKan

    Moja porodica je Simonović iz Sela Drenove koje je deo opštine Brus, posedujemo tapije vlasništva imovine naših dedova kraja 19og veka i slavimo Sv. Nikolu.

  6. Veroljub

    Mi Simonovici smo iz Dvorana kod Kruševca.Slavimo Sv.Arhistatiga Mihaila i Gavrila.Od mog sina unazad svi smo u Dvoranima neki živi neki u grobu,prilicno veliki deo sela ima naše poreklo,ima Simonovica i u susednom selu Modrica.Neko predanje je da smo sa Kosmeta neko tvrdi iz C.Gore treva verzija da su naši preci bili dvorjani na dvoru čestitome Sv.Knez Lazaru.Uglavnom smo Pravoslavni Srbi.Svi smo mi SvetoSavci.Hristos po sredi nas braco!

  7. Aleksandar

    Moja dedovina je I sela velika crna gora mi simonovici smo nastali od raduna pleme šaljani od knezevica

  8. Simonovic

    Pozdrav svim Simonovicima,da li neko zna vise o poreklu Simonovica iz Berana,naselje Beran Selo,slava Sveta Petka