Poreklo prezimena Mihajlović

4. februara 2012.

komentara: 74

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (74)

Odgovorite

74 komentara

 1. Aleksa Mihajlovic

  Pozdrav braco i sestre Srbi iz Krusevca.
  O svom poreklu sam trazio po internetu i knjigama i nisam imao toliko “verodostojnog” uspeha.
  Kako sam saznao za sada prezime nam vuce iz Berana(ili sa Kosova) slavimo Svetog Arhangela Mihaila.
  Pradedovi su nam se doselili u Aleksandrovacku Zupu za vreme Prvog Srpskog Ustanka ispod Kopaonika (selo Zunje) a odatle u Gornju Omasnicu(Trstenicka opstina) u selu su Mihajlovici zvani kao Sunjci iz razloga jer su se doselili iz Zunja.
  Ima nas po celom Rasinskom okrugu Aleksandrovac-Krusevac-Trstenik.Ako ima neko vise informacija bio bih mu jako zahvalan.

  • Gorštak

   Aleksa,možda ovo bude od pomoći.

   Žunjanin, Aranđelovdan, Kamenjača, Trstenik

   Pripada haplogrupi R1b>L51>P312>U152>Z36>Z67, rodu Moračana Bogićevaca. Ima haplotip modalan za ovaj rod, izuzev povišene vrednosti 12 na GATAH4 koju jedini u rodu poseduje.

   Žunjani bi trebalo da su poreklom iz sela Žunje kod Brusa, na Kopaoniku, a još dalje iz Morače. Za Žunjane iz Kamenjače u literaturi stoji:

   -Žunjani

   Postojbina familije je Morača, a doselili se iz sela Žunje sa Kopaonika. Na ovaj prostor doseljena su tri brata: Mihajlo i Mladen u Kamenjaču, a Vučo u Lopaš. Brojna je familija, ali su dosta raseljeni po drugim mestima. Žunjanin Živko i Ljuba poznati su kao dobri stočari. Radmanov Mihajlo je profesor fizičke kulture i dugo godina radi kao trener rukometnih ekipa.

   Slava: Sv. Arhanđel i Gospođin dan.

   Broj domova: Kamenjača 12, Počekovina 7, Trstenik 2, G. Omašnica 2, Bučje 1, Kruševac 2, Beograd 1, Ribnik 1, D. Omašnica 1, Jasikovica 1, Selište 1, Slovenija 1, G. Gračac 1, Vrnjačka Banja 1.

   Svakako, testiranje bi dalo pravi odgovor. Pozdrav

  • Aleksa Mihajlović

   Isto se zovemo i prezivamo istu slavu slavimo isto kažu da nasi potiču iz Crne gore

 2. Djordje

  Pozdrav. O svom prezimenu znam ali ne dovoljno. Moja porodica i ja smo sa Kosova tacnije selo Grace kod Vucitrna. Slavimo krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog. E sad moji preci navrdeda Jakov,cukundeda Mihajlo,pradeda Bogdan,deda Djordje. Iz slobodne enciklopedije sam trazio prezime moje ali ga nema a neki su mi rekli da poticemo iz Crne gore.