Порекло презимена Иванишевић

4. фебруар 2012.

коментара: 43

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (43)

Одговорите

43 коментара

  1. džomba

    Ivaniševići već više od 200 godina žive u Imotskom u Hrvatskoj, gdje su se nastanili nakon bijega pred Turcima iz Crne Gore, točnije Cetinja. Imotski je oslobođen od Turaka 1917., a u franjevačkim knjigama, pravoslavna obitelj Ivanišević zapisana je 1925. Bila je brojna u Imotskom, a danas ih ima malo. Živjeli su u dijelu grada Imotskog koji je bio nastanjen pravoslavcima, pa se i danas zove Rišćansko selo. Nakon oslobođenja od Turaka, u Imotskom je živjela samo jedna kršćanska obitelj, tako da su pravoslavci, koji su se tamo naselili u to vrijeme, skupa s bosanskim katolicima, zapravo starosjedioci. Mislim da im je krsna slava sv. Jovan. Obitelj nosi nadimak – Džomba.

  2. Pocclisar Ivanisevicio ad Spalatum

    O Ivaniševićima bi se moglo još pisati na osnovu dostupnih podataka iz hrvatskih i srpskih izvora, pa i onoga što objavljuje montenegrina@net. Interesantno je da se razlog odlaska iz Crne Gore navodi “zavada” sa Turcima. Tako se i priča iz Predanja o pravoslavnim Ivaniševićima iz Slavonije odnosi na vrijeme kad je zbog straha od krvne osvete porodica Ivanišević napustila područje Durmitora, odnosno posljednje su poljubili prag manastira na Pivi (Pivskog manastira) i uputili se u bezbjednije krajeve…i tako došli oko 1790. u Slavoniju…istu priču objavio je i jedan Mostarac-musliman na sajtu “tražimo rođake”, ali se poslije toga nismo čuli…i on tvrdi da je od Ivaniševića koji su zbog Turaka napustili Crnu Goru i gotovo ista priča kao kod mojih i vaših “džomba”. Volio bih da se ta priča rasvijetli, ako je moguće….Također, intrigantna je za izučavanje i priča o Ivaniševićima iz Fojnice – katolicima pred dolazak sultana Mehmeda II al-Fatiha sa Ahidnamom za franjevce Bosne Srebrene. Moguće je da je jedan izdanak Ivaniševića pobjegao u Crnu Goru i prihvatio pravoslavlje, a jedan krak je otišao sigurno u Split i ostvario diplomatsku karijeru kao poklisar u Državi Svetog Marka….bilo bi zaista otkriće da se dokaže da današnji Ivaniševići potječu iz plemena Krstić od >Ivana > Ivaniševići..koji su u doba bosanskih vladara imali svoj obiteljski grb i to sa “ljiljanima” a kolijevka im je Vrhbosna…u današnje vrijeme Ivaniševića ima kojekuda i svakojakih…neka ih..!

  3. betty

    moj tata mi je pricao istu tu pricu, o tri brata koji su od krvne osvete bjezali iz crne gore i kad su presli u bih odlucili se razdvojiti, pa ako nadju i ubiju jednog, nece ostale. tako se jedan naselio u bijelom polju pored mostara, i to najzabacenijem selu (zelenika) koje mozete zamisliti (odatle dosta ivanisevica u mostaru), jedan je otisao u nevesinje (gdje ih je bilo jos vise), a jedan je otisao u hrvatsku, s tim da tata nije znao tacno gdje, ali evidentno ih ima dosta u hrvatskoj. navodno su bili visokog roda.

    • betty

      da, zaboravih… navodno prema franjevackim zapisima u tursko doba su uhvatili nekog momka ivanisevica i htjeli ga ubiti, medjutim ponudili su mu da predje na islam u zamjenu za zivot, na sto je pristao, ali mu nisu htjeli ostaviti prezime. posto je bio zgodan i okretan poput ribe, dali su mu prezime ribica – danas stara mostarska muslimanska familija.

    • Drazen

      Ja sam iz Zelenike Ivanisevic

  4. Stela ivanisevic

    Javi mi se molim te, i ja sam od ivanisevica is potoka, od mog djeda Jove ivanisevica, drago mi bi bilo da se cujemo Pozdrav Stella

  5. elmić

    Moja Nena je iz porodice Ribica(Mostar), i istu mi je priču ispričala o porijeklu. Naime kao maloj, vazda mi je bilo čudo kako se neko može prezivati Ribica. I tako mi je ispričala da je nekad davno jedan mladić nešto skrivio i da su ga htjeli objesiti, u zamjenu za život je trebao preci na islam,sto je ovaj i prihvatio. Zbog dobrog izgleda, raja (drustvo) su ga zvali ribica, te kad je prelazio na islam uzeo je svoj nadimak za prezime.

    Inače veoma poznata mostarska porodica, bavila se trgovinom i ugostiteljstvom. Posjedovali su poznati mostarski hotel “Bristol” koji im je bio oduzet za vrijeme Jugoslavije.

  6. Aleksandra

    Moja baka je od Ivanisevica, Stana , imala je brata Scepana, sestre Savu I Mitru I slavilo Su Sv Jovana. Dosli Su svi u Vojvodinu kolonizacijom ’50ih oko Backe Topole . Znam da su preci Sa Cetinja I da je pricala da Su cak I poslugu imali dok Su tamo bili. Baka mi he bila udara za Bojanic Spiru pa ako ima neko da zna vise O korenima neka se javi. Pozdrav

    • djoko ivanisevic

      otac scepanov petar,perisa, dosao je u njegosevo oko 1937. taj petar i moj pradeda vaso su rodjena braca otac im bese nikola a deda petar iz bogodola vidi dole malo nanize i sta te jos zanima

  7. Pedja

    Moji Ivaniševići su iz Like, selo Vedašić kod Korenice, Krsna Slava je Đurđevdan. Tu su se doselili 1690. posle proterivanja Turaka i to iz severne Like, a predanje kaže da su poreklom iz Crne Gore. Verujem da se misli na Crnu Goru u vreme njihove seobe na zapad, što ih, imajući u vidu krsno ime, dovodi u vezu sa rodom Borojevica na Cetinju, ali za ovu tvrdnju nema pouzdanih dokaza. Npr. u knjizi “Lički vodac” navodi da su lički Ivaniševići ranije nosili prezimena Borojevic i Mandić (moja familija nije Mandić po nadimku) a poglavlje o Ivaniševićima poreklo vezuje za Hercegovinu. Neki stariji ljudi su se sećali naziva “cuce” ali nisu znali šta to znači, mislili su da je to neki stari nadimak. Problem je što teško može da se rekonstruiše kretanje od početka xvi do sredine xvii veka. Ako neko može da pomogne, da se uključi u potragu. Pozz.

    • Владимир

      I moji Ivaniševići su iz Vedašića. Špic namet im jebio Gajići. A toji jesu li od Gajića, Dolinara ili Tuteka.

    • Miroslav

      Peđa, Vladimire, otac mi je iz Vedašića, znam svaki kamen u njemu. Ko su vam roditelji, djedovi…?

      • Pedja

        Cukundeda Dmitar. Pradeda Spase – kolonizovan u Backi Brestovac. Deda Milan, otac Petar. U Vedasicu je ostao pradedin brat Sava. Kuca odmah pri ulasku u selo, pored Vlade Ivanisevica.

      • Владимир

        Miroslave otac mi je Milan, djed Vlado, bio je direktor DIP-a Bjelopolje. Poginuo je 1986. Baba Milica, Mica, takođe rođena Ivanišević. Djed je od Gajića, baba od Dolinara. Možda pamtite, ako ste stariji, mog pradjeda Jovana, Jovicu, Jovu, koji je umro 1984. i prababu Smilju, koja je umrla 1994. godine.

        • Miroslav

          Sjećam se dobro djeda Jovice i tvoje babe Mice, djeda Vlade i prababe Smilje. Pozdravi oca Milana, kaži da ga pozdravlja Mirko Branka Bojkina. Ne znam da li znaš – Milan sigurno zna – da je pokojna Helen Bentley Delich, pokojna bivša američka kongresmenka djedu Jovici bila sestra od strica. Ona je rođena u Americi, a otac, Jovičin stric, umro je nakon nekoliko godina po dolasku tamo od ptičjeg gripa. Bila je glavna za svu trgovačku mornaricu USA, a luka u Baltimoru, jedna od najvećih u svijetu nosi njezino ime. Potraži je na internetu. Njezino pravo prezime je Ivanišević, a u Delić je otac promijenio jer je bilo teško tamo izgovarati. To je prezime bilo njegove majke, navodno. Njena majka je bila iz zapadne Slavonije. Ovo mi je sve ona rekla; bili smo u kontaktu sve do njezine smrti prije nekoliko godina. Imala je 94-5 godina kada je umrla u Baltimoru, Maryland država. Nije imala djece. Bila je jednom i u Vedašiću, negdje krajem 70-ih, a dolazila je nekoliko puta u Bg. Čuvam njezine mejlove. Redovno je slavila Đurđevdan, i imala je ikonu Svetog Đorđa iznad ulaznih vrata. Pozdravljam tebi i tvojima. (U Bg. sam. Ima me na facebooku.)

  8. Nikolina

    Moja porodica je takodje od Ivaniševića deda mi se zvao Živomir Ivanišević, a njegov otac Mile Ivanišević. Živimo u Lazarevcu (Srbija) . Znam samo da je poreklo Crnogorsko, ne znam tačnu priču odakle smo i kako smo ovde došli, ko god zna nešto neka napiše. Slavimo Đurdjic 16. Novembar

    • Nikolina

      Otac mi se zove Predrag ivanišević

    • Mišo

      Draga Nikolina vaš deda je pretpostavljam iz sela Klisura izmedju Arilja i Ivanjice odakle je i moje poreklo ,tvoj pradeda Mile i moj deda Tadija su bili rodjena braća,nekada davno kada sam bio dete bili smo gosti u Lazarevcu.Krsna slava nam je Djurdjic Ivanisevici nisu originalno Crnogorci doselili su se u Cetinje sa Zlatibora i ti zapisi stoje u cetinjskom manastiru.Veliki pozdrav

  9. Ђоко Иванишевић мостар

    моји су дошли из требиња почетком 19 века одмах на почетку у мостару тј.у богодолу је рођено 8 генерација 19 век 4. 20век 4. у то време једни су отишли за далмацију одкојих данас има доста католика има их доста у сплиту у бенковцу су углавном православци и у загребу једни су отисли за босну они су остали православци од њих је миливоје иванишевић.
    по сазнању у требињски крај долазе из околине цетиња никакво друго презиме нису имали крсна слава св.Јован крститељ зимски 20 јан.ако неко има више и од пре нка пише

  10. Ivanisevic M

    Pozdrav svima…moji Ivanisevici su se doselili u okolinu Novog sada krajem 50ih godina.Dosli su iz Like , negde kod Plitvickih jezera.Slavimo krsnu slavu Sv.Jovana.