Порекло презимена Цветковић

4. фебруар 2012.

коментара: 113

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЦВЕТКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Цветковић

Хаплогрупа: E1b род Т

Порекло: Храшће Одра, Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Цветковић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (113)

Одговорите

113 коментара

  1. milos

    gde se nalazi to mesto Arnajevo

  2. Nenad Cvetković

    nenad
    moji cvetkoviću su iz okoline vranja selo- tibužde,slavimo Sv.Aranđela 21 novembra.
    lično mislim da cvetkovići koji slave Arnđelovdan verovatno imaju isto poreklo.

  3. Marija Cvetkovic

    Ja sam od Cvetkovica naseljenih u Sumadiji,opstina Batocina. Pricao mi je otac da nam je staro prezime Stankovic,tj kao porodicno ime,Stankovici tako su nas zvali,a poreklo nam je od Vranja,okolina prohora Pcinjskog,slava 14.Novembar,Sv Vracevi Kozma i Damjan. Vidim da se javljaju razni Cvetkovci iz raznih krajeva,ali niko sa ovom krsnom slavom.

  4. Sandra Cvetkovic

    Poštovani,

    postoji li neki podaci o Cvetkovićima iz Preševa, sa slavom Mitrovdan 8. novembra. Moja saznanja su oskudna i dosežu do osnovnih podataka čukundene, koji stoje dalje u prilogu…

    Janja 1884-1944 oženjen Kadivkom,

    Stanimir 1910-1992 oženjen Stojankom,

    Mileta 1932-2008 oženjen Olgom (sestra i braća Olga, Vladimir, Branko),

    Srđan 1962 i žena Lenče.

  5. Radenko Cvetkovic

    Zivim u Sremu,deda mi je poreklom iz okoline Leskovca,njegovi su proterani iz Skoplja od strane Bugara.Slavimo Svetog Nikolu.

  6. Tatjana

    Ja sam iz Bosne. I vjerovatno su moji to prezime Cvetkovic preimenovali u Cvjetkovic sa J. Krsna slava nam je Sv. Prorok Jeremija.

  7. Edge

    A samo pitam zna li ko od vas Cvetkovića za postojanje dela Jastrebarskog kraj Zagrjeba pod imenom Cvetkovići.Ne Cvitkovići niti Cvjetkovići.servus,pardon pozdrav!

  8. Uroš

    Poreklo moje porodice Cvetković je sa Kosova i Metohije, tačnije, selo Vrbeštica kod Štrpca, Sirinićka župa. Pokojni deda mi se tamo rodio i njegova braća i sestre. Pradeda je bio rodjen negde oko 1890 i neke u istom tom selu. Oko 1910 pradeda je otišao za Ameriku i vratio se 1914 kao dobrovoljac. Po pričama i usmenom predanju kao i pisanim informacijama, poreklo tačnije vodimo od porodice Pavlović iz Vrbeštice, naselje Pavlovića mahale. Kurdjul ili askurdjel (nemamo tačnu informaciju) koji je bio Pavlović je ubio nekog Turčina u krvnoj osveti i nakon toga beži u centralnu Srbiju sa još nekom braćom i porodicama gde menjaju prezime u Cvetković. Nakon nekog vremenskog perioda, navrdeda ili kurdjel sa prezimenom Cvetković se vraća na Kosovo, u Štrpce i tu se nastanjuje. Kao i Pavlovići iz Vrbeštice, mi Cvetkovići potomci slavimo Svetu Prečistu kako se kod nas kaže iliti Vavedenje presvete Bogorodice. Sada smo nastanjeni u Šumadiji, kao posledica rata 1999, a drugi krak naše familije Cvetković je nastanjen u Nišavskom okrugu. Tako da znamo da sem sa ovim krakom familije koji je u Niškom okrugu mi nemamo nikakve rodbinske i rodjačke veze sa ostalim Cvetkovićima.

  9. Novak

    Moji Cvetkovici su iz Paracina, deda mi se zvao Milorad/Mile i bio je zeleznicar. Pradeda mozda se zvao Tasa i bio je pekar u Paracinu imao je jednog sina i verovatno 6 cerki. Voleo bih vise da saznam o poreklu.
    Nasa slava je Sveti Nikola.

  10. Nenad Cvetković

    Ja sam Cvetković iz okoline Velike Plane.
    Moj prezime je prevedeno na srpski od rumunskog Floran(cvet).Naime, naš predak Dina Vlah(rumunsko, vlaško poreklo), se doselio u krajeve gde danas živimo.Imao je sinove, od kojih se jedan zvao Flora od koga je moja grana( Floran-Cvetković).Preveli su na srpski prezime.