Порекло презимена Бркић

4. фебруара 2012.

коментара: 26

Презиме Бркић се у Херцеговини појављује у све три конфесије. Православни Бркићи су, како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, у селу Доњи Поплат код Стоца. Дошли су “из Дола у столачком срезу. Довела их мати кад се преудала”. Има их и у селу До на Хргуду (Столац). Славе Никољдан.

Бркићи католици су у селу Радишићи, Граб, Клобук (Љубушки), Косор (Мостар), Расно (Широки Бријег) и Орахов До (Попово). У Радишиће су дошли из Лединца (Мостар) у најам. У Граб је неки Бркић дошао са Студенца, “приженио се”, а у Клобук из Завојана у Далмацији. У Косор су доселили из Новог Села, а у Расно из “столачког Храсна”. У Орахову Долу су огранак Боројевића.

Бркићи муслимани су настањени у Прењу (Дубраве, Столац) и Мостару. Некада их је било и у Церници (Гацко), где се помињу у 18. веку.

У “Српском презименику” Велимир Михајловић пише да је презиме Бркић “врло фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју”.

Најстарији податак регистрован је код Рудника у Србији 1559. и 1657. године у славонској војној граници.

“За ову патронимијску основу брк- важе исти проблеми као у примерима са брад-, с разликом што она није позната у другим словенским језицима”, пише Михајловић.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (26)

Одговорите

26 коментара

  1. Bobo

    Moje prezime je takodjer Brkic. Zivimo u sredisnjoj Bosni. Opcina Travnik. Moji predaci su dosli po saznanjima Koje imam od mog djeda iz zapadne Hercegovine, okolica Ljubuskog. U mome selu Kraljevice ima Nas Brkica 5 obitelji I jos par obitelji u susjednom selu. Obozavam istoriju I volio bih saznati sve o porijeklo svog prezimena.

  2. Pozdrav svima,
    Ja sam Danijela Brkic , slavimo slavu Djurdjevdan. Po nekoj prici nasi Brkici su se doselili sa tromedje Kordun, Banija, Lika. U nekom mom istrazivanju dosla sam do mog pretka peto koleno Todora Brkica i dalje nema. Nema groba u mome mestu. On se ozenijo sa Katom Tatomirov iz moga sela ali nema njihovog groba na groblju. Seoski pop je rekao da ce probati da nadje ali tesko

  3. Jelena

    Pozdrav! Interesuje me šta se zna o Brkićima iz Nišavskog okruga? Slava im je Vavedenje 4.12.baba po majci mi je Brkić ne znam mnogo o njima a želim da znam. Bilo kakva pomoć u vidu informacije bi dobro došla. Hvala.