Порекло презимена Бркић Reviewed by Momizat on . Презиме Бркић се у Херцеговини појављује у све три конфесије. Православни Бркићи су, како пише Ристо Милићевић у "Херцеговачким презименима", у селу Доњи Поплат Презиме Бркић се у Херцеговини појављује у све три конфесије. Православни Бркићи су, како пише Ристо Милићевић у "Херцеговачким презименима", у селу Доњи Поплат Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Бркић

Порекло презимена Бркић

Презиме Бркић се у Херцеговини појављује у све три конфесије. Православни Бркићи су, како пише Ристо Милићевић у „Херцеговачким презименима“, у селу Доњи Поплат код Стоца. Дошли су „из Дола у столачком срезу. Довела их мати кад се преудала“. Има их и у селу До на Хргуду (Столац). Славе Никољдан.

Бркићи католици су у селу Радишићи, Граб, Клобук (Љубушки), Косор (Мостар), Расно (Широки Бријег) и Орахов До (Попово). У Радишиће су дошли из Лединца (Мостар) у најам. У Граб је неки Бркић дошао са Студенца, „приженио се“, а у Клобук из Завојана у Далмацији. У Косор су доселили из Новог Села, а у Расно из „столачког Храсна“. У Орахову Долу су огранак Боројевића.

Бркићи муслимани су настањени у Прењу (Дубраве, Столац) и Мостару. Некада их је било и у Церници (Гацко), где се помињу у 18. веку.

У „Српском презименику“ Велимир Михајловић пише да је презиме Бркић „врло фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју“.

Најстарији податак регистрован је код Рудника у Србији 1559. и 1657. године у славонској војној граници.

„За ову патронимијску основу брк- важе исти проблеми као у примерима са брад-, с разликом што она није позната у другим словенским језицима“, пише Михајловић.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (21)

 • Mladen Brkic

  Prema mojim saznanjima Brkici poticu iz nekog dela Bosne i ziveli su oko jezera koje se zvalo „Brkica jezero“.Zivela su 4 brata,od kojih su za vreme seobe Srba dvojica dosli sa zive u Ljuboviju u Srbiji(ostali su pravoslavci,krsna slava im je Nikoljdan),jedan se odselio u Hrvatsku(primio je katolicku veru),a cetvrti je ostao u Bosni(primio je muslimansku veru).Ovaj podatak mi je poznat od jednog Brkica koga sam slucajno sreo.Rekao mi je da u nekoj biblioteci postoji knjiga o Brkicima koju je on procitao,pa vas molim ako neko zna nesto vise o toj knjizi ili o Brkicima da mi posalje na e-mail adresu.
  Unapred hvala!
  [email protected]

  Одговори
 • Svetlana

  Moje devojačko prezime je Brkić. Prema onome što je moj stric istraživao mi potičemo iz Crne Gore, ali smo zbog krvne osvete morali da bežimo i od četvorice braće svako je otišao na svoju stranu i uzimao drugu veru. Navodno i dalje u tom selu postoje ostatci naše kuće i ljudi se orjentišu prema njoj. Ne znam koje selo je u pitanju, tada me to nije mnogo interesovalo, a stric je u međuvremenu umro. Naša slava je Đurđevdan.

  Одговори
  • Ivan

   G-đo Svetlana, ja imam identično saznanje o poreklu „mojih “ Brkića kao i Vi. Jedina razlika je što mi slavimo sv. Nikolu. Moj predak je iz C. Gore pobegao u okolinu Ivanjice, a potom u Donju Trepču (kod Čačka), tu je rođen moj deda. Pozdrav rođacima 🙂

   Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Бркић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Бркић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

  -Бачевци
  -Бошњановић
  -Брезовица
  -Остружањ
  -Пакље
  -Ратковац

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Бркић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Бркић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места, који су постављени или ће бити ускоро постављени.

  -Барајево
  -Баћевац
  -Трбушница
  -Степојевац

  Одговори
 • Toma Brkić

  Još 1984.god. prof, Dr.Branko Bošković iz Bara,koji se tada intenzivno bavio proučavanjem porekla prezimena, mi je rekao da u Jugoslaviji postoje dve grane Brkića. Jedni vode poreklo iz Gorskog Kotora ( Lika), a drugi iz Dubrovnika.

  Одговори
 • Bojana Brkić

  Prema mojim saznanjima, moja porodica Brkić vodi poreklo iz okoline Trebinja, a krsna slava nam je Mitrovdan.

  Одговори
 • Brklac

  Dobar dan zelim da pitam prezime porekla Brkljac Stari Trg Kosovo opstina Kosovska Mitrovica

  Одговори
 • Brklac

  Dobar dan zelim da pitam prezime porekla Brkljac Stari Trg Kosovo

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Бркић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

  -Црнча
  -Врановац
  -Милошево
  -Сиоковац

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Бркић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Марковац
  -Кијево
  -Ботуњ
  -Јовановац

  Одговори
 • sasa

  prezime brkljac potice iz like od kninai lapca slave jovandanj

  Одговори
 • Милорад Јовановић, Нови Београд

  Моја мајка Марија потиче од породие Пајић из Доњег Добрића поред Лешнице и Лознице. Према предању ова се породица презивала Бркић и према старим књигама од 18 века можда и раније су староседеоци тог села села. Нека сећања наводе да су Бркићи доселили из Херцеговине и да је један од првих познатих Павле Пајо Бркић био кмет села у време владавине Обреновића. Такође , према сећањима а из књиге „Доњи Добрић“ Момчила Бабића, кмет Павле Бркић био је ожењен сестром војводе Антонија Богићевића, чије име није познато.Такође је интересантно да је ћерка војводе Анте Богићевиће удата за Јеврема Обреновића а познато је да је Јеврем предак будућих краљева Србије, Милана и Александра Обреновића.Позивам да својим сазнањима поткрепите ова сазнања..

  Одговори
 • brkkic

  Pozdrav ja se prezivam brkic,slavimo nikoljdan pored mene u blizini ima jos jedna grana brkica koji slave sv.stevana a moja grana potice iz sela srb iz like tako sam cuo.

  Одговори
 • Brkic

  Porijeklo prezimena Brkić, Podostrog (Budva); u Kosijerevu (Nikšić) kao: Jovanović, a u Ostrogu (Bjelopavlići)
  1610. god. i dalje kao:Ostroški
  Brković = Šananin, Velika (Plav), doseljenici iz Šalje (Albanija). Odatle jedni se preseliše kod
  Novog Pazara; Vojno Selo i Brezojevice (Plav); Lješkopolje (Podgorica), od njih su u
  Podgorici; Pljevlja 1894. god.; Kostanjice (Kotor) u 17. v. iz Popova (Hercegovina); Morinj i
  Perast (Boka Kotorska), porijeklom iz Hercegovine

  Одговори
 • Jugoslav

  A sta je sa Brkicima iz Lijevce Polja? Otkud moji djedovi dole da zavrse…Krsna slava nam je Nikoljdan

  Одговори
 • Војислав Ананић

  БРКИЋ (к.п.м). Бркићи (к). у Радишићима, Грабу и Клобуку Љубушки), Косору (Мостар), Расну (Широки Бријег) и Орахову Долу Попово). У Радишиће су дошли из Лединца (Мостар) „у најам“. У Граб је Бркић дошао са Студенца, »приженио се», а у Клобук из Завојани у Далмацији. У Косор су доселили из Новог Села, а у Расно из столачког Храсна“. У Орахову Долу су огранак Боројевића 59:242,297,301; 189:84:84:154). Бркићи (п) су у Доњем Поплату (Столац). Дошли су „из Дола у столачком срезу. Довела их мати када се преудала“. Славе Никољдан (59:293). Има их и у селу До на Хргуду (Столац). Бркићи (м) су настањени у Прењу (Дубраве, Столац) и Мостару. Некада их је било и у Церници (Гацко) гдје се помињу у 18. вијеку (147:572).

  Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  Одговори
 • Јована Бркић

  Сазнања до којих сам ја дошла поводом порекла моје породице и мог презимена (сви су у Тополи и конкретно селу Жабаре поред Тополе, у Шумадији), крсна слава Св. Никола, јесте да смо се ми заправо раније презивали Стевановић (о чему сведоче и надгробни споменици на сеоском гробљу у Жабарима и који су сахрањени где и потом Бркићи) и да смо пореклом из неког села код Сјенице али да су преци побегли оданде у Шумадију да не би били исламизовани.( То село је данас насељено искључиво потурицама. Заборавила сам име села али сам била нашла на овом сајту информације о њему.) Када су се доселили у Шумадију , наводно два брата Стевановића- један је имао децу док други није могао да има децу па му је овај који је имао дао сина да га одгаја као свог али да промени презиме и тако су наводно настали данашњи Бркићи у том нашем крају. Колико је то истинито не знам, али такву причу су мени моји испричали а до ових информација о пореклу из Сјенице сам сама дошла. Ако неко има више инфомација или сазнања може да ме контактира на: [email protected]

  Одговори
 • Brkic

  Pozdrav rodjaci.
  Selo Joseva kod Uba. Nigde u knjigama nema nista o mojoj familiji. Slavimo Svetog Kozmu i Damjana tj SV. Vrace. Po nekoj legendi kazu da je baba dosla sa cetiri sina, Velimir(Velimirovici), Maksim(Maksimovici), treceg ne znam, i kao najmladji mislim da je Ilija kojeg su zvali Brka pa je Brkic. Na svim sajtovima o selu Joseva nigde se ne pominju Brkici nego Velimirovici kojih nema u selu Joseva vec Crvena Jabuka, selo u blizini.

  Одговори
 • Emilija

  Moje prezime je Brkić. Moj pradeda i deda, su ziveli u selu Slatina i Budimlić japri, opština Oštra Luka, ali su ako se ne baram 50 i neke došli u Srbiju. Slavimo Svetog Nikolu. Nažalost, ne znam puno o mom rodoslovu i istoriji, s obzirom da su sve crkvene knjige odatle spaljene, bar mi je tako deda pričao..

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top