Порекло презимена Бркић

4. фебруар 2012.

коментара: 42

Презиме Бркић се у Херцеговини појављује у све три конфесије. Православни Бркићи су, како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, у селу Доњи Поплат код Стоца. Дошли су “из Дола у столачком срезу. Довела их мати кад се преудала”. Има их и у селу До на Хргуду (Столац). Славе Никољдан.

Бркићи католици су у селу Радишићи, Граб, Клобук (Љубушки), Косор (Мостар), Расно (Широки Бријег) и Орахов До (Попово). У Радишиће су дошли из Лединца (Мостар) у најам. У Граб је неки Бркић дошао са Студенца, “приженио се”, а у Клобук из Завојана у Далмацији. У Косор су доселили из Новог Села, а у Расно из “столачког Храсна”. У Орахову Долу су огранак Боројевића.

Бркићи муслимани су настањени у Прењу (Дубраве, Столац) и Мостару. Некада их је било и у Церници (Гацко), где се помињу у 18. веку.

У “Српском презименику” Велимир Михајловић пише да је презиме Бркић “врло фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју”.

Најстарији податак регистрован је код Рудника у Србији 1559. и 1657. године у славонској војној граници.

“За ову патронимијску основу брк- важе исти проблеми као у примерима са брад-, с разликом што она није позната у другим словенским језицима”, пише Михајловић.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (42)

Одговорите

42 коментара

  1. Goran

    Poštovanje
    Ja sam Goran Brkić rođen u Šapcu,od Oca Miroslava rođen u Lozničkom Polju,od Oca Milovana Brkić koji je došao iz Ljubovije u Mačvu. Imam saznanje da Brkići potiču sa Cetinja,to je staro pleme a zovu ih GORŠTACI.Voleo bih da imam više informacija o svom poreklu inače Slavimo Svetog Nikolu. Voleo bih da saznam mnogo više o Rodbini