Poreklo prezimena Brkić

4. februar 2012.

komentara: 42

Prezime Brkić se u Hercegovini pojavljuje u sve tri konfesije. Pravoslavni Brkići su, kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, u selu Donji Poplat kod Stoca. Došli su “iz Dola u stolačkom srezu. Dovela ih mati kad se preudala”. Ima ih i u selu Do na Hrgudu (Stolac). Slave Nikoljdan.

Brkići katolici su u selu Radišići, Grab, Klobuk (Ljubuški), Kosor (Mostar), Rasno (Široki Brijeg) i Orahov Do (Popovo). U Radišiće su došli iz Ledinca (Mostar) u najam. U Grab je neki Brkić došao sa Studenca, “priženio se”, a u Klobuk iz Zavojana u Dalmaciji. U Kosor su doselili iz Novog Sela, a u Rasno iz “stolačkog Hrasna”. U Orahovu Dolu su ogranak Borojevića.

Brkići muslimani su nastanjeni u Prenju (Dubrave, Stolac) i Mostaru. Nekada ih je bilo i u Cernici (Gacko), gde se pominju u 18. veku.

U “Srpskom prezimeniku” Velimir Mihajlović piše da je prezime Brkić “vrlo frekventno na celom srpskom i hrvatskom jezičkom području”.

Najstariji podatak registrovan je kod Rudnika u Srbiji 1559. i 1657. godine u slavonskoj vojnoj granici.

“Za ovu patronimijsku osnovu brk- važe isti problemi kao u primerima sa brad-, s razlikom što ona nije poznata u drugim slovenskim jezicima”, piše Mihajlović.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (42)

Odgovorite

42 komentara

  1. Goran

    Poštovanje
    Ja sam Goran Brkić rođen u Šapcu,od Oca Miroslava rođen u Lozničkom Polju,od Oca Milovana Brkić koji je došao iz Ljubovije u Mačvu. Imam saznanje da Brkići potiču sa Cetinja,to je staro pleme a zovu ih GORŠTACI.Voleo bih da imam više informacija o svom poreklu inače Slavimo Svetog Nikolu. Voleo bih da saznam mnogo više o Rodbini