Poreklo prezimena Brkić

4. februar 2012.

komentara: 42

Prezime Brkić se u Hercegovini pojavljuje u sve tri konfesije. Pravoslavni Brkići su, kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, u selu Donji Poplat kod Stoca. Došli su “iz Dola u stolačkom srezu. Dovela ih mati kad se preudala”. Ima ih i u selu Do na Hrgudu (Stolac). Slave Nikoljdan.

Brkići katolici su u selu Radišići, Grab, Klobuk (Ljubuški), Kosor (Mostar), Rasno (Široki Brijeg) i Orahov Do (Popovo). U Radišiće su došli iz Ledinca (Mostar) u najam. U Grab je neki Brkić došao sa Studenca, “priženio se”, a u Klobuk iz Zavojana u Dalmaciji. U Kosor su doselili iz Novog Sela, a u Rasno iz “stolačkog Hrasna”. U Orahovu Dolu su ogranak Borojevića.

Brkići muslimani su nastanjeni u Prenju (Dubrave, Stolac) i Mostaru. Nekada ih je bilo i u Cernici (Gacko), gde se pominju u 18. veku.

U “Srpskom prezimeniku” Velimir Mihajlović piše da je prezime Brkić “vrlo frekventno na celom srpskom i hrvatskom jezičkom području”.

Najstariji podatak registrovan je kod Rudnika u Srbiji 1559. i 1657. godine u slavonskoj vojnoj granici.

“Za ovu patronimijsku osnovu brk- važe isti problemi kao u primerima sa brad-, s razlikom što ona nije poznata u drugim slovenskim jezicima”, piše Mihajlović.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (42)

Odgovorite

42 komentara

  1. sasa

    prezime brkljac potice iz like od kninai lapca slave jovandanj

  2. Milorad Jovanović, Novi Beograd

    Moja majka Marija potiče od porodie Pajić iz Donjeg Dobrića pored Lešnice i Loznice. Prema predanju ova se porodica prezivala Brkić i prema starim knjigama od 18 veka možda i ranije su starosedeoci tog sela sela. Neka sećanja navode da su Brkići doselili iz Hercegovine i da je jedan od prvih poznatih Pavle Pajo Brkić bio kmet sela u vreme vladavine Obrenovića. Takođe , prema sećanjima a iz knjige “Donji Dobrić” Momčila Babića, kmet Pavle Brkić bio je oženjen sestrom vojvode Antonija Bogićevića, čije ime nije poznato.Takođe je interesantno da je ćerka vojvode Ante Bogićeviće udata za Jevrema Obrenovića a poznato je da je Jevrem predak budućih kraljeva Srbije, Milana i Aleksandra Obrenovića.Pozivam da svojim saznanjima potkrepite ova saznanja..

  3. brkkic

    Pozdrav ja se prezivam brkic,slavimo nikoljdan pored mene u blizini ima jos jedna grana brkica koji slave sv.stevana a moja grana potice iz sela srb iz like tako sam cuo.

  4. Brkic

    Porijeklo prezimena Brkić, Podostrog (Budva); u Kosijerevu (Nikšić) kao: Jovanović, a u Ostrogu (Bjelopavlići)
    1610. god. i dalje kao:Ostroški
    Brković = Šananin, Velika (Plav), doseljenici iz Šalje (Albanija). Odatle jedni se preseliše kod
    Novog Pazara; Vojno Selo i Brezojevice (Plav); Lješkopolje (Podgorica), od njih su u
    Podgorici; Pljevlja 1894. god.; Kostanjice (Kotor) u 17. v. iz Popova (Hercegovina); Morinj i
    Perast (Boka Kotorska), porijeklom iz Hercegovine

  5. Jugoslav

    A sta je sa Brkicima iz Lijevce Polja? Otkud moji djedovi dole da zavrse…Krsna slava nam je Nikoljdan

  6. Vojislav Ananić

    BRKIĆ (k.p.m). Brkići (k). u Radišićima, Grabu i Klobuku Ljubuški), Kosoru (Mostar), Rasnu (Široki Brijeg) i Orahovu Dolu Popovo). U Radišiće su došli iz Ledinca (Mostar) “u najam”. U Grab je Brkić došao sa Studenca, »priženio se», a u Klobuk iz Zavojani u Dalmaciji. U Kosor su doselili iz Novog Sela, a u Rasno iz stolačkog Hrasna”. U Orahovu Dolu su ogranak Borojevića 59:242,297,301; 189:84:84:154). Brkići (p) su u Donjem Poplatu (Stolac). Došli su “iz Dola u stolačkom srezu. Dovela ih mati kada se preudala“. Slave Nikoljdan (59:293). Ima ih i u selu Do na Hrgudu (Stolac). Brkići (m) su nastanjeni u Prenju (Dubrave, Stolac) i Mostaru. Nekada ih je bilo i u Cernici (Gacko) gdje se pominju u 18. vijeku (147:572).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  7. Jovana Brkić

    Saznanja do kojih sam ja došla povodom porekla moje porodice i mog prezimena (svi su u Topoli i konkretno selu Žabare pored Topole, u Šumadiji), krsna slava Sv. Nikola, jeste da smo se mi zapravo ranije prezivali Stevanović (o čemu svedoče i nadgrobni spomenici na seoskom groblju u Žabarima i koji su sahranjeni gde i potom Brkići) i da smo poreklom iz nekog sela kod Sjenice ali da su preci pobegli odande u Šumadiju da ne bi bili islamizovani.( To selo je danas naseljeno isključivo poturicama. Zaboravila sam ime sela ali sam bila našla na ovom sajtu informacije o njemu.) Kada su se doselili u Šumadiju , navodno dva brata Stevanovića- jedan je imao decu dok drugi nije mogao da ima decu pa mu je ovaj koji je imao dao sina da ga odgaja kao svog ali da promeni prezime i tako su navodno nastali današnji Brkići u tom našem kraju. Koliko je to istinito ne znam, ali takvu priču su meni moji ispričali a do ovih informacija o poreklu iz Sjenice sam sama došla. Ako neko ima više infomacija ili saznanja može da me kontaktira na: [email protected]

  8. Brkic

    Pozdrav rodjaci.
    Selo Joseva kod Uba. Nigde u knjigama nema nista o mojoj familiji. Slavimo Svetog Kozmu i Damjana tj SV. Vrace. Po nekoj legendi kazu da je baba dosla sa cetiri sina, Velimir(Velimirovici), Maksim(Maksimovici), treceg ne znam, i kao najmladji mislim da je Ilija kojeg su zvali Brka pa je Brkic. Na svim sajtovima o selu Joseva nigde se ne pominju Brkici nego Velimirovici kojih nema u selu Joseva vec Crvena Jabuka, selo u blizini.

  9. Emilija

    Moje prezime je Brkić. Moj pradeda i deda, su ziveli u selu Slatina i Budimlić japri, opština Oštra Luka, ali su ako se ne baram 50 i neke došli u Srbiju. Slavimo Svetog Nikolu. Nažalost, ne znam puno o mom rodoslovu i istoriji, s obzirom da su sve crkvene knjige odatle spaljene, bar mi je tako deda pričao..