Порекло презимена Бркић

4. фебруар 2012.

коментара: 42

Презиме Бркић се у Херцеговини појављује у све три конфесије. Православни Бркићи су, како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, у селу Доњи Поплат код Стоца. Дошли су “из Дола у столачком срезу. Довела их мати кад се преудала”. Има их и у селу До на Хргуду (Столац). Славе Никољдан.

Бркићи католици су у селу Радишићи, Граб, Клобук (Љубушки), Косор (Мостар), Расно (Широки Бријег) и Орахов До (Попово). У Радишиће су дошли из Лединца (Мостар) у најам. У Граб је неки Бркић дошао са Студенца, “приженио се”, а у Клобук из Завојана у Далмацији. У Косор су доселили из Новог Села, а у Расно из “столачког Храсна”. У Орахову Долу су огранак Боројевића.

Бркићи муслимани су настањени у Прењу (Дубраве, Столац) и Мостару. Некада их је било и у Церници (Гацко), где се помињу у 18. веку.

У “Српском презименику” Велимир Михајловић пише да је презиме Бркић “врло фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју”.

Најстарији податак регистрован је код Рудника у Србији 1559. и 1657. године у славонској војној граници.

“За ову патронимијску основу брк- важе исти проблеми као у примерима са брад-, с разликом што она није позната у другим словенским језицима”, пише Михајловић.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (42)

Одговорите

42 коментара

  1. sasa

    prezime brkljac potice iz like od kninai lapca slave jovandanj

  2. Милорад Јовановић, Нови Београд

    Моја мајка Марија потиче од породие Пајић из Доњег Добрића поред Лешнице и Лознице. Према предању ова се породица презивала Бркић и према старим књигама од 18 века можда и раније су староседеоци тог села села. Нека сећања наводе да су Бркићи доселили из Херцеговине и да је један од првих познатих Павле Пајо Бркић био кмет села у време владавине Обреновића. Такође , према сећањима а из књиге “Доњи Добрић” Момчила Бабића, кмет Павле Бркић био је ожењен сестром војводе Антонија Богићевића, чије име није познато.Такође је интересантно да је ћерка војводе Анте Богићевиће удата за Јеврема Обреновића а познато је да је Јеврем предак будућих краљева Србије, Милана и Александра Обреновића.Позивам да својим сазнањима поткрепите ова сазнања..

  3. brkkic

    Pozdrav ja se prezivam brkic,slavimo nikoljdan pored mene u blizini ima jos jedna grana brkica koji slave sv.stevana a moja grana potice iz sela srb iz like tako sam cuo.

  4. Brkic

    Porijeklo prezimena Brkić, Podostrog (Budva); u Kosijerevu (Nikšić) kao: Jovanović, a u Ostrogu (Bjelopavlići)
    1610. god. i dalje kao:Ostroški
    Brković = Šananin, Velika (Plav), doseljenici iz Šalje (Albanija). Odatle jedni se preseliše kod
    Novog Pazara; Vojno Selo i Brezojevice (Plav); Lješkopolje (Podgorica), od njih su u
    Podgorici; Pljevlja 1894. god.; Kostanjice (Kotor) u 17. v. iz Popova (Hercegovina); Morinj i
    Perast (Boka Kotorska), porijeklom iz Hercegovine

  5. Jugoslav

    A sta je sa Brkicima iz Lijevce Polja? Otkud moji djedovi dole da zavrse…Krsna slava nam je Nikoljdan

  6. Војислав Ананић

    БРКИЋ (к.п.м). Бркићи (к). у Радишићима, Грабу и Клобуку Љубушки), Косору (Мостар), Расну (Широки Бријег) и Орахову Долу Попово). У Радишиће су дошли из Лединца (Мостар) “у најам”. У Граб је Бркић дошао са Студенца, »приженио се», а у Клобук из Завојани у Далмацији. У Косор су доселили из Новог Села, а у Расно из столачког Храсна”. У Орахову Долу су огранак Боројевића 59:242,297,301; 189:84:84:154). Бркићи (п) су у Доњем Поплату (Столац). Дошли су “из Дола у столачком срезу. Довела их мати када се преудала“. Славе Никољдан (59:293). Има их и у селу До на Хргуду (Столац). Бркићи (м) су настањени у Прењу (Дубраве, Столац) и Мостару. Некада их је било и у Церници (Гацко) гдје се помињу у 18. вијеку (147:572).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  7. Јована Бркић

    Сазнања до којих сам ја дошла поводом порекла моје породице и мог презимена (сви су у Тополи и конкретно селу Жабаре поред Тополе, у Шумадији), крсна слава Св. Никола, јесте да смо се ми заправо раније презивали Стевановић (о чему сведоче и надгробни споменици на сеоском гробљу у Жабарима и који су сахрањени где и потом Бркићи) и да смо пореклом из неког села код Сјенице али да су преци побегли оданде у Шумадију да не би били исламизовани.( То село је данас насељено искључиво потурицама. Заборавила сам име села али сам била нашла на овом сајту информације о њему.) Када су се доселили у Шумадију , наводно два брата Стевановића- један је имао децу док други није могао да има децу па му је овај који је имао дао сина да га одгаја као свог али да промени презиме и тако су наводно настали данашњи Бркићи у том нашем крају. Колико је то истинито не знам, али такву причу су мени моји испричали а до ових информација о пореклу из Сјенице сам сама дошла. Ако неко има више инфомација или сазнања може да ме контактира на: [email protected]

  8. Brkic

    Pozdrav rodjaci.
    Selo Joseva kod Uba. Nigde u knjigama nema nista o mojoj familiji. Slavimo Svetog Kozmu i Damjana tj SV. Vrace. Po nekoj legendi kazu da je baba dosla sa cetiri sina, Velimir(Velimirovici), Maksim(Maksimovici), treceg ne znam, i kao najmladji mislim da je Ilija kojeg su zvali Brka pa je Brkic. Na svim sajtovima o selu Joseva nigde se ne pominju Brkici nego Velimirovici kojih nema u selu Joseva vec Crvena Jabuka, selo u blizini.

  9. Emilija

    Moje prezime je Brkić. Moj pradeda i deda, su ziveli u selu Slatina i Budimlić japri, opština Oštra Luka, ali su ako se ne baram 50 i neke došli u Srbiju. Slavimo Svetog Nikolu. Nažalost, ne znam puno o mom rodoslovu i istoriji, s obzirom da su sve crkvene knjige odatle spaljene, bar mi je tako deda pričao..