Srpska muška imena na slovo T

3. februar 2012.

komentara: 12

TADIJA
TANASIJE
TANASKO
TATOMIR
TEODOR
TEODOSIJE
TIOSAV
TIHOMIR
TODOR
TOMA
TOMISLAV
TRAJAN
TRIFUN
TRIŠO

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Taško
    Teofan
    Teohar
    Tešman
    Timotije
    Tode
    Toplica
    Toša
    Trajko
    Trivun
    Tugomir

  2. Vojislav Ananić

    Tatimir
    Tvrtko
    Teofil
    Tešimir
    Tihomil
    Tihoslav
    Tomaš
    Trpimir
    Tugomil

  3. Vojislav Ananić

    TADEJ / TADIJA

    Značenje imena izvedeno je od latinskog imena Thaddaeus ili od grčkog Thaddaios, što znači – onaj koji je velikodušan. U aramenijskom jeziku “teadhayya” znači i duša, savest. U tom smislu ime označava savesnog, brižnog čoveka, “dušu od čoveka”.

  4. Vojislav Ananić

    TANASIJE / TANASKO / TAŠKO

    Muška imena nastala skraćivanjem imena Atanasije. Grčkog su porekla i znače besmrtan.

  5. Vojislav Ananić

    TATOMIR

    Po jednima, ovo ime je domaća tvorevina od reči “tata”, “otac” i reči “mir”. Daje se u želji da sin jednog dana postane dobar i uzoran otac svojoj deci.
    Takođe je moguće da označava i onog ko živi u harmoniji, miru sa svojim ocem, jer su u prošlosti bile česte svađe, pa čak i oceubistva i bratoubistva u borbi za vlašću.
    Još jedno tumačenje otkriva da se ovo ime možda odnosi na staroslovensko božanstvo – boga Meseca i svih radnji koje se odvijaju pod njegovim slabašnim svetlom – zaštitnika skitnica, lopova, probisveta, ali i telesne i duševe okretnosti, putnika, pastira, pronalazača, trgovaca, glasnika. U tom smislu ime bi označavalo večitog putnika, ali i ljubavnika koji se u sumrak zavlači devojkama kroz prozor u postelju.

  6. Vojislav Ananić

    TOMISLAV / TOMISLAVA

    Po jednima, ova imena imaju aramejsko poreklo. Koren im je u reči “Teomo”, što znači blizanac. U tom smislu ime može značiti “blizanac slave” – onaj kome je slava u krvi, ko je rođen da bude slavan.
    Po drugima, ovo ime je nastalo spajanjem narodnog imena Toma i dodatka “-slav”. U tom smislu ono jednostavno znači slavni Toma.
    Po trećima je u osnovi ovih imena crkvenoslovenski izraz “tomiti”, što znači miriti, krotiti – preneseno gospodariti. Tako je značenje imena onaj ko gospodari slavom.
    Česti oblici ovog imena su Tomana, Tomanija, Tomaš, Tomislavka, Tomo, Tomica, Tomko, Tomka.

  7. Vojislav Ananić

    TIHOMIR / TIHANA / TIHOSLAV / TIHOSLAVA / TIHOSAVA / TIOSAV / TIOSAVA / TIJANA …

    Stara slovenska imena sa korenom u reči “tih”, “tiha”. Daruju se deci u želji da ne plaču, da budu mirna.

  8. Vojislav Ananić

    TRAJKO

    Trajko je muško ime domaćeg porekla. Nastalo je od glaloga trajati u značenju: da traje, da živi dugo, da bude dugovečan.

  9. Vojislav Ananić

    TRIFUN

    Ime grčkog porekla izvedeno od reči “truphe”, što znači raskož, uživanje, bezbrižnost i “Tryphonos” što znači onaj koji živi u raskoši, onaj koji voli zadovoljstvo i veselje. Ime je hrišćanskog svetitelja. U pravoslavnoj crkvi praznuje se 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru.