Српска мушка имена на слово Т

3. фебруар 2012.

коментара: 12

ТАДИЈА
ТАНАСИЈЕ
ТАНАСКО
ТАТОМИР
ТЕОДОР
ТЕОДОСИЈЕ
ТИОСАВ
ТИХОМИР
ТОДОР
ТОМА
ТОМИСЛАВ
ТРАЈАН
ТРИФУН
ТРИШО

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. Војислав Ананић

    Ташко
    Теофан
    Теохар
    Тешман
    Тимотије
    Тоде
    Топлица
    Тоша
    Трајко
    Тривун
    Тугомир

  2. Војислав Ананић

    Татимир
    Твртко
    Теофил
    Тешимир
    Тихомил
    Тихослав
    Томаш
    Трпимир
    Тугомил

  3. Војислав Ананић

    ТАДЕЈ / ТАДИЈА

    Значење имена изведено је од латинског имена Тхаддаеус или од грчког Тхаддаиос, што значи – онај који је великодушан. У араменијском језику “теадхаyyа” значи и душа, савест. У том смислу име означава савесног, брижног човека, “душу од човека”.

  4. Војислав Ананић

    ТАНАСИЈЕ / ТАНАСКО / ТАШКО

    Мушка имена настала скраћивањем имена Атанасије. Грчког су порекла и значе бесмртан.

  5. Војислав Ананић

    ТАТОМИР

    По једнима, ово име је домаћа творевина од речи “тата”, “отац” и речи “мир”. Даје се у жељи да син једног дана постане добар и узоран отац својој деци.
    Такође је могуће да означава и оног ко живи у хармонији, миру са својим оцем, јер су у прошлости биле честе свађе, па чак и оцеубиства и братоубиства у борби за влашћу.
    Још једно тумачење открива да се ово име можда односи на старословенско божанство – бога Месеца и свих радњи које се одвијају под његовим слабашним светлом – заштитника скитница, лопова, пробисвета, али и телесне и душеве окретности, путника, пастира, проналазача, трговаца, гласника. У том смислу име би означавало вечитог путника, али и љубавника који се у сумрак завлачи девојкама кроз прозор у постељу.

  6. Војислав Ананић

    ТОМИСЛАВ / ТОМИСЛАВА

    По једнима, ова имена имају арамејско порекло. Корен им је у речи “Теомо”, што значи близанац. У том смислу име може значити “близанац славе” – онај коме је слава у крви, ко је рођен да буде славан.
    По другима, ово име је настало спајањем народног имена Тома и додатка “-слав”. У том смислу оно једноставно значи славни Тома.
    По трећима је у основи ових имена црквенословенски израз “томити”, што значи мирити, кротити – пренесено господарити. Тако је значење имена онај ко господари славом.
    Чести облици овог имена су Томана, Томанија, Томаш, Томиславка, Томо, Томица, Томко, Томка.

  7. Војислав Ананић

    ТИХОМИР / ТИХАНА / ТИХОСЛАВ / ТИХОСЛАВА / ТИХОСАВА / ТИОСАВ / ТИОСАВА / ТИЈАНА …

    Стара словенска имена са кореном у речи “тих”, “тиха”. Дарују се деци у жељи да не плачу, да буду мирна.

  8. Војислав Ананић

    ТРАЈКО

    Трајко је мушко име домаћег порекла. Настало је од глалога трајати у значењу: да траје, да живи дуго, да буде дуговечан.

  9. Војислав Ананић

    ТРИФУН

    Име грчког порекла изведено од речи “трупхе”, што значи раскож, уживање, безбрижност и “Трyпхонос” што значи онај који живи у раскоши, онај који воли задовољство и весеље. Име је хришћанског светитеља. У православној цркви празнује се 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару.