Srpska muška imena na slovo N

3. februar 2012.

komentara: 13

NAUM
NAJDAN
NEBOJŠA
NEVEN
NEGOVAN
NEGOMIR
NEDELJKO
NEMANJA
NENAD
NINKO
NINOSLAV
NIKOLA
NOVICA
NOVAK

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Nastas
    Negoslav
    Neofit
    Nestor
    Neško
    Nikita
    Nikodim
    Nikon
    Nikša
    Nićifor
    Novko

  2. Vojislav Ananić

    Nikifor
    Nino
    Ninko

  3. Vojislav Ananić

    Ninoslav

  4. vojislav ananić

    Nikašin

  5. Vojislav Ananić

    NEBOJŠA

    Ime Nebojša je domaća tvorevina. Ime je nastalo od negacije glagola “bojati se”, pa mu je značenje “onaj koji se ne boji”, “neustrašivi”. Dokumentovano je u mitskoj pesmi Nebojša i Mladen iz Vukove zbirke. Ime se pominje još u srednjem veku, što svedoči i o njegovoj starini. U beogradskom Donjem gradu, na obali Dunava stoji kula po imenu Nebojša. Naziv joj datira u daleku prošlost što potvrđuju narodne pesme u kojima se pominje.

    • Nebojša Zdravković

      Najlepše Vam hvala na objašnjenju nastanka mog imena i ako smem još da pitam – kako i na koji način da saznam sve o poreklu mog prezimena.

      Hvala još jednom!

  6. Vojislav Ananić

    NENAD

    Naše domaće ime nastalo od glagola “nadati se”, sa negacijom, tj. “iznenaditi se”. Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet “nenadano”, “iznenada”, kome se roditelji nisu nadali, mada ovo nije pravilo za davanje imena.

  7. Vojislav Ananić

    NEGOMIR / NEGOSAV / NEGOSAVA / NEGOSLAV / NEGOSLAVA / NJEGOSAV / NJEGOSAVA /NJEGOSLAV / NJEGOSLAVA / NEGOVAN / NJEGOVAN

    Sva ova imena su nastala od reči “nega” i “negovati”. Označavaju osobu koja je zdrava, negovana, mažena i pažena. U zavisnosti od nastavka “-mir”, ili “-sav”, “-slav” značenje se malo menja i može biti “onaj koji neguje slovenstvo”, “ko je negovan i slavan”, “ko živi u miru i blagostanju, zbrinut, bezbedan…

  8. Vojislav Ananić

    NIKOLA / NIKOLAJ / NIKOLETA / NIKOLIJA / NIKODINKA / NIKOSAV / NIKOSAVA / NIKOSLAV / NIKOSLAVA / NIKOLINA / NIKŠA

    Imena grčkog porekla izvedena od reči “nike” što znači “pobeda” i “laos” (kod nekih imena “demos”) – obe reči označavaju narod. Značenje imena je narod pobeđuje, pobeda raroda. Ime je hrišćanskog svetitelja. U raznim varijantama je veoma zastupljeno širom hrišćanskog sveta. U slučaju imena sa nastavkom “sava” i “slava” značenje imena je “slavljenje pobede, “onaj koji slavi pobedu”, ili “pobeda slovena”.

  9. Vojislav Ananić

    NOVAK / NOVICA / NOVKO

    Novak je domaće ime izvedeno od reči “nov”. U prenesenom značenju “da nam krene sve na novo” sa novorođenčetom. Ime se nalazi u manastirskim zapisima iz 14. veka što svedoči o njegovoj starini. Novak je takođe zastupljeno i kao prezime nastalo od ” novi doseljenik, novonaseljen, došljak”. To je najčešće prezime u Češkoj i Slovačkoj. Na prostorima bivše Jugoslavije prezime Novak nose Hrvati , Slovenci i Srbi.