Српска мушка имена на слово Н

3. фебруар 2012.

коментара: 13

НАУМ
НАЈДАН
НЕБОЈША
НЕВЕН
НЕГОВАН
НЕГОМИР
НЕДЕЉКО
НЕМАЊА
НЕНАД
НИНКО
НИНОСЛАВ
НИКОЛА
НОВИЦА
НОВАК

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Војислав Ананић

    Настас
    Негослав
    Неофит
    Нестор
    Нешко
    Никита
    Никодим
    Никон
    Никша
    Нићифор
    Новко

  2. Војислав Ананић

    Никифор
    Нино
    Нинко

  3. Војислав Ананић

    Нинослав

  4. vojislav ananić

    Никашин

  5. Стевановић

    Недиљко

  6. Војислав Ананић

    НЕБОЈША

    Име Небојша је домаћа творевина. Име је настало од негације глагола “бојати се”, па му је значење “онај који се не боји”, “неустрашиви”. Документовано је у митској песми Небојша и Младен из Вукове збирке. Име се помиње још у средњем веку, што сведочи и о његовој старини. У београдском Доњем граду, на обали Дунава стоји кула по имену Небојша. Назив јој датира у далеку прошлост што потврђују народне песме у којима се помиње.

    • Nebojša Zdravković

      Najlepše Vam hvala na objašnjenju nastanka mog imena i ako smem još da pitam – kako i na koji način da saznam sve o poreklu mog prezimena.

      Hvala još jednom!

  7. Војислав Ананић

    НЕНАД

    Наше домаће име настало од глагола “надати се”, са негацијом, тј. “изненадити се”. Име се најчешће даје деци која су дошла на овај свет “ненадано”, “изненада”, коме се родитељи нису надали, мада ово није правило за давање имена.

  8. Војислав Ананић

    НЕГОМИР / НЕГОСАВ / НЕГОСАВА / НЕГОСЛАВ / НЕГОСЛАВА / ЊЕГОСАВ / ЊЕГОСАВА /ЊЕГОСЛАВ / ЊЕГОСЛАВА / НЕГОВАН / ЊЕГОВАН

    Сва ова имена су настала од речи “нега” и “неговати”. Означавају особу која је здрава, негована, мажена и пажена. У зависности од наставка “-мир”, или “-сав”, “-слав” значење се мало мења и може бити “онај који негује словенство”, “ко је негован и славан”, “ко живи у миру и благостању, збринут, безбедан…

  9. Војислав Ананић

    НИКОЛА / НИКОЛАЈ / НИКОЛЕТА / НИКОЛИЈА / НИКОДИНКА / НИКОСАВ / НИКОСАВА / НИКОСЛАВ / НИКОСЛАВА / НИКОЛИНА / НИКША

    Имена грчког порекла изведена од речи “нике” што значи “победа” и “лаос” (код неких имена “демос”) – обе речи означавају народ. Значење имена је народ побеђује, победа рарода. Име је хришћанског светитеља. У разним варијантама је веома заступљено широм хришћанског света. У случају имена са наставком “сава” и “слава” значење имена је “слављење победе, “онај који слави победу”, или “победа словена”.

  10. Војислав Ананић

    НОВАК / НОВИЦА / НОВКО

    Новак је домаће име изведено од речи “нов”. У пренесеном значењу “да нам крене све на ново” са новорођенчетом. Име се налази у манастирским записима из 14. века што сведочи о његовој старини. Новак је такође заступљено и као презиме настало од ” нови досељеник, новонасељен, дошљак”. То је најчешће презиме у Чешкој и Словачкој. На просторима бивше Југославије презиме Новак носе Хрвати , Словенци и Срби.