Српска мушка имена на слово Л Reviewed by Momizat on . ЛАЗАР ЛАБУД ЛЕОНТИЈЕ ЛУКА ЛАВРЕНТИЈЕ ЛАУШ ЛАЗАР ЛАБУД ЛЕОНТИЈЕ ЛУКА ЛАВРЕНТИЈЕ ЛАУШ Rating:
You Are Here: Home » Мушка имена » Српска мушка имена на слово Л

Српска мушка имена на слово Л

ЛАЗАР

ЛАБУД

ЛЕОНТИЈЕ

ЛУКА

ЛАВРЕНТИЈЕ

ЛАУШ


Коментари (10)

 • Milica Svilar

  A Лауш?

  Одговори
 • administrator

  Милице, ево, убацили смо и име Лауш! А ускоро ћемо вам написати понешто и о вашим Свиларима из Лике.

  Одговори
 • administrator

  Милице, Лауш је име које је трансформисано од германског Hlodwig (hlod – славан, wig – битка, значење: славан у битки. Име је преузето из мађарске верзије, а развијало се овако:
  Hlodwig > Лудвиг > Лајош > Лауш.
  Данас га ретко где има и задржало се само кроз презимена Лаушевић, Лаушин и сл.)

  Извор: Презимена су чувари нашег језика, Загорка Вавић Грос (Прометеј 2011., стр. 267, из одељка „Презимена мађарског порекла“)

  Одговори
 • Milica Svilar

  Ви сте сјајни, сјајни, сјајни!!! Хвала Вам ПУНО!!!

  Одговори
 • Ivona Lazarevic

  Zaboravili ste na LAKU:) LAKO
  Sve pohvale sajtu

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Лаза
  Лале
  Лепоје
  Лепомир
  Лола

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Лабан
  Лав
  Леонтије
  Леонид
  Ловре

  Одговори
 • vojislav ananić

  Лукијан – светло, онај који доноси светлост. Познати Србин – Лукијан Мушицки, владика и песник.
  Лукијан је мушко име настало од латинске ријечи луx што значи свјетло, у пренесеном значењу то су особе рођене при заласку сунца, оне које свјетле. Женски облик овог имена је Лукијана. Други облици су Лукија, Лукије, Луциан, Луциана, Луцијан, Луцијана.

  Izvor: http://www.knjigaimena.com/?znacenje-imena-Lukijan

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ЛУКА

  Лука је мушко име грчког порекла изведено од грчке речи “лукс”, што значи “светлост, светлећи, сјај, огањ, живот”. Овим именом се у почетку означавао житељ Луцаније, области у Италији. Неки га повезују и са латинском речју “луцус” у значењу шумица, гај, луг. У Србији се ово име најчешће даје по Светом Луки, који је многима крсна слава. Апостол Лука и аутор трећег Јеванђеља у Светом писму, био је познат као лекар који је путовао у пратњи Светог Павла.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ЛАЗАР

  Име потиче из старохебрејског “ел азар”, изворно из арамејског “азарyа” у значењу “Бог је помоћ”, “Бог помаже”. Ово име ушло је у хришћански календар иако га нису носили ни мученик ни светитељ, већ два човека из периода раног хришћанства, један из Христове приче о убогом Лазару, а други Лазар је био брат мироснице Марте и Марије. У нашем народу је постало веома популарно због култа прослављеног српског цара Лазара Хребељановића, који се сукобио с Турцима на Косову 28. јуна 1389. године и погинуо с већим делом српских племића и војске. Од овог имена изведена су имена Лаза, Лазица, Лазо, Лака и Лале.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top